Πληρωμή φόρου εισοδήματος ακόμα και σε 24 δόσεις

Πληρωμή φόρου εισοδήματος ακόμα και σε 24 δόσεις

Η έκπτωση φόρου 2%, την οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση, θα συμψηφιστεί με τις οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ.

Η ΑΑΔΕ, θα επιστρέψει την έκπτωση φόρου 2%, η οποία δεν υπολογίστηκε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση, για όσους δεν έχουν ακίνητη περιουσία, συνεπώς δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Μετά την ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και για την έκπτωση του 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, η ΑΑΔΕ θα προσαρμόσει το Τaxisnet στις νέες συνθήκες.

Οι φορολογούμενοι, έως τις 31 Ιουλίου, ημερομηνία που λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, θα δουν στο Τaxisnet την οφειλή τους να σπάει σε 8 μηνιαίες δόσεις, τις ημερομηνίες πληρωμής αλλά και την έκπτωση φόρου 2% που θα έχουν όσοι επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του λογαριασμού της Εφορίας.

Για όσους έχουν ήδη πληρώσει εφάπαξ το φόρο εισοδήματος, η έκπτωση 2% θα αφαιρεθεί από το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από το τέλος Σεπτεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιστραφεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.xx

Tο 58% των φορολογούμενων έχει υποβάλλει δήλωση, η προθεσμία λήγει στις 29 Ιουλίου, ενώ συνολικά έχουν υποβληθεί 3.756.566 σε σύνολο περίπου 6.500.000 δηλώσεων.

Το 32% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι χρεωστικό με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 705 ευρώ, το 13% πιστωτικό με το μέσο φόρο για επιστροφή να διαμορφώνεται στα 262 ευρώ ενώ το 54,5% των εκκαθαριστικών είναι μηδενικά.

Όσοι έχουν πληρώσει ήδη εκκαθαριστικό, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος:
- Εφάπαξ μέχρι την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης (έως τις 31 Ιουλίου).

- Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

- Σε έως 12 ή 24 δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στην νέα πάγια ρύθμιση. Όσοι επιλέξουν τις 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% ενώ για τις 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι της τάξης του 6%. Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη, καθώς μπορεί να ρυθμιστεί και πριν την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων.

- Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι, πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα, κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 μηνιαίες δόσεις.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ