Σταϊκούρας: Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας -Έκπτωση 25% από Βρούτση

Σταϊκούρας: Διευρύνουμε το πλαίσιο προστασίας -Έκπτωση 25% από Βρούτση

Τη διεύρυνση την επομενη εβδομάδα του κυβερνητικού πλαισίου προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,

τοποθετούμενος στο ζήτημα της εξειδίκευσης των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Εφαρμόζουμε πολιτικές για να κρατήσουμε κοινωνία όρθια, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, ο οποίος ανέφερε πως με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για το 60% των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

«Η συνολική ταμειακή επιβάρυνση αυτών των μέτρων είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», είπε, ακόμη.

Όπως τόνισε, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων αντιστοιχεί στο 2,5 του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο «είναι υψηλότερο από τον μέσο όσο στην ΕΕ, που είναι 2%».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως είναι δεδομένη η «επιβάρυνση του προϋπολογισμού», αναφέροντας πως επίκειται μία βαθιά κρίση και η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση, η οποία όμως θα είναι παροδική.

«Η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού», τόνισε.

Ωστόσο, εμφανίστηκε σίγουρος πως οι συνέπειες της πανδημίας θα περιοριστούν.

Είναι χρέος μας να συμπεριφερόμαστε με «υπομονή και κοινωνική αλληλεγγύη για να βγούμε» από αυτή την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται ζήτημα capital controls
Κατά την δική του τοποθέτηση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις.

«Στόχος να είναι όταν ξεπεράσουμε την κρίση με ένα μεγάλο σοκ ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να βάλουμε μπρος όλες τις επιχειρήσεις», τόνισε.

Όπως είπε, τα μέτρα που ανακοινώνονται δεν θα είναι τα τελευταία.

«Όσο η κυβέρνηση αποφασίζει δραστικότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τόσο υλοποιούμε περισσότερα μέτρα για την στήριξη της εργασίας».

Στάθηκε στις κινήσεις που έχουν ληφθεί από πλευράς Ε.Ε. και οι οποίες δίνουν στη χώρα μας «μεγαλύτερη ευελιξία».

Ολοκληρώνοντας, κατέκρινε εντόνως τις φήμες περί επιβολής νέων capital controls, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς προσπάθειες να βλάψουν τη χώρα. Διαβεβαίωσε, δε, πως το «τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό».

Έκπτωση 25% στις οφειλές
Στην ίδια ενημέρωση Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε πως οι φορολογούμενοι, ασφαλισμένοι και επιχειρήσεις οι οποίες δικαιούνται, αλλά δεν θα κάνουν χρήση των διευκολύνσεων αναστολής πληρωμής φορολογικών, πλην ΦΠΑ, και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα έχουν έκπτωση 25%.

Όπως ανέφερε οι υποχρεώσεις προς εφορίες, πλην του ΦΠΑ, και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα εξοφληθούν κανονικά στην αρχικές προθεσμίες θα έχουν έκπτωση 25%.

Στην πράξη μια επιχείρηση που θα αποδώσει στο τέλος Απριλίου το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών για τον μήνα Μάρτιο κανονικά θα έχει δικαίωμα να καταβάλει το 75% του ποσού που παρακράτησε. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη φορολογική, πλην ΦΠΑ, και ασφαλιστική οφειλή.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βρούτσης
Τα τρία συναρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού, είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε τη νέα δέσμη μέτρων, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Για όσους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας:

  1. Αποζημίωση 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται, και είναι αφορολόγητη
  2. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών
  3. Πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών οφειλών επί ονομαστικού μισθού επί 45 ημέρες
  4. Έκπτωση 25% επί βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων εφόσον καταβληθούν στην ώρα τους
  5. Αναστολή πληρωμών χρεολυσίων, δανείων προς τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες
  6. Καταβολή 60% του μισθώματος της οικείας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, εφόσον είναι πρώτη τους κατοικία
  7. Διασφάλιση δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα
  8. Διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων ακόμη και κατά την αναστολή σύμβασης εργασίας με την απαγόρευση απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας

 

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ