Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 20.000 τα θύματα στην Βραζιλία

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 20.000 τα θύματα στην Βραζιλία

Η Βραζιλία και η Λατινική Αμερική βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του κορωνοϊού, μαζί με τις ΗΠΑ.

Η χώρα της «σάμπα» ξεπέρασε το όριο των 20.000 θυμάτων της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο, καθώς κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ. Αλλα 1.188 θύματα προστέθηκαν στην μακάβρια λίστα, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 20.047. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έφτασαν τα 310.087, με την χώρα να πλησιάζει στην δεύτερη θέση κρουσμάτων παγκοσμίως την Ρωσία, με τις ΗΠΑ να μετρούν βέβαια 1,6 εκατ. κρούσματα.

Σε άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τον Ισημερινό, καταγράφηκαν άλλοι 51 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο και 452 κρούσματα.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 2.939 νεκρούς επί συνόλου 35.306 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός μάλλον είναι πολύ βαρύτερος. Οι αρχές παραδέχονται πως άλλοι 1.880 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στον κορωνοϊό, πράγμα που δεν έχουν επιβεβαιώσει, στοιχείο που σημαίνει πως ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα ενδέχεται να πλησιάζει τα 5.000.

Στους 37,7 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Λατινική Αμερική
Την ίδια ώρα, 11,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι το 2020 στη Λατινική Αμερική εξαιτίας της πανδημίας, εξέλιξη που θα αυξήσει το σύνολο των ανέργων στην περιφέρεια στα 37,7 εκατομμύρια, προειδοποιεί έκθεση δύο υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η ύφεση στη Λατινική Αμερική, που προβλέπεται ότι θα διαγράψει το 5,3% του ΑΕΠ της περιοχής το 2020, θα έχει ιδιαίτερα «αρνητικές επιπτώσεις» ως προς το ποσοστό της ανεργίας, που θα αυξηθεί από το 8,1% που καταγραφόταν το 2019 στο 11,5% φέτος, κατά τις προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC).

«Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 3,4 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που ισούται με 11,5 εκατομμύρια νέους ανέργους», αναφέρει κοινή έκθεση των δύο υπηρεσιών, η έδρα των γραφείων των οποίων στην περιφέρεια βρίσκεται στο Σαντιάγο της Χιλής.

Ταυτόχρονα με την αύξηση της ανεργίας, οι δύο υπηρεσίες προεξοφλούν σαφή επιδείνωση της ποιότητας των εργασιακών συνθηκών στην περιοχή, όπου ο μέσος όρος των θέσεων εργασίας στην παραοικονομία ανερχόταν ήδη στο 54%.

Η ΔΟΕ προβλέπει μείωση κατά 10,3% (επισήμως) των ωρών εργασίας, που θα πλήξει 32 εκατομμύρια ανθρώπους, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η ανεργία θα πλήξει σκληρά ειδικά τους πιο ευάλωτους, οδηγώντας σε αύξηση της φτώχειας κατά 4,4% και του ποσοστού της λεγόμενης ακραίας φτώχειας κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2019.

«Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό της φτώχειας θα ανέλθει στο 34,7% του πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής (214,7 εκατομμύρια άνθρωποι) και αυτό της ακραίας φτώχειας στο 13% (83,4 εκατομμύρια)», σημειώνει η ECLAC.

Στη Λατινική Αμερική καταγράφονται πάνω από 600.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 33.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση δεδομένα που έχουν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ