Κινητοποίηση για τον δρόμου Φάρσαλα - Λάρισα (1) Featured

Κινητοποίηση για τον δρόμου Φάρσαλα - Λάρισα (1)

Έφερε... Διχασμό για διαμαρτυρία στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τρίτη το μεσημέρι (28/8) πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Ανοίγοντας την συνεδρίαση, ο Πρόεδρος κ. Βάϊος Νικολάου έδωσε το λόγο στον Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστα Τύμπα,καθώς του το είχε ζητήσει για να προβεί σε δήλωση. Ο κ. Κώστας Τύμπας ευχαρίστησε το προεδρείο και το Σώμα που για άλλη μία φορά τον αποδέχτηκαν.
 
Στην δήλωσή του ο κ. Τύμπας έκανε μία αναφορά για τη μελέτη του δρόμου Φαρσάλων-Λαρίσης, διαμαρτυρόμενος ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν φέρνει διαπλάτυνση, διαχωριστική νησίδα, ενώ περιέχει καθ’ όλη τη διαδρομή 12 κυκλικούς κόμβους.

Ο κ. Τύμπας έδωσε να εννοηθεί ότι ο δρόμος δεν είναι κατάλληλος ως προς των προσδοκιών όλων των πολιτών.
Δήλωσε δε ότι η μελέτη θα πρέπει να ακυρωθεί και να δημιουργηθεί μία νέα μελέτη που θα περιέχει διαπλάτυνση, νησίδα χωρίς κομβικά σημεία
 
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή διαμαρτυρόμενων, χωρίς ωστόσο να ονομάζει πρόσωπα και ότι όλοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ειρηνική διαμαρτυρία όπως ο ίδιος την ονόμασε, που θα γίνει την Κυριακή το πρωί στη σκεπαστή αγορά.Τέλος ζήτησε την τοποθέτηση όλων των συμβούλων για το συγκεκριμένο θέμα.
Το λόγο πήρε η κ. Σοφία Χατζηπλή η οποία τόνισε: “Θέλω επεξήγηση για το τι ακριβώς θέλετε κ. Τύμπα. Έρχεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο με ένα τόσο σημαντικό θέμα, χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς να μας έχετε μοιράσει τη μελέτη που έχετε μπροστά σας. Θέλω να γνωρίζω τι ακριβώς ζητάτε”.
Η απάντηση του κ. Τύμπα ήταν ότι ζητά τη συμμετοχή των συμβούλων στην ειρηνική διαμαρτυρία.
Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Άρης Καραχάλιος ο οποίος και εξέφρασε τη δυσανασχέτησή του για το θέμα της διαμαρτυρίας, εξηγώντας ότι η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί μετά από συνολικά 8 χρόνια.
Δήλωσε δε ότι η έγκριση της μελέτης βρίσκεται σε τελικό στάδιο με τις τελευταίες πιστώσεις.
 
Εξήγησε επίσης ότι πρόκεται για ένα δρόμο που δεν είναι ταχείας κυκλοφορίας, αφήνωντας να εννοηθεί ότι οι κυκλικοί κόμβοι παρέχουν περισσότερη ασφάλεια σ’ όλους τους οδηγούς.

Τέλος ο Δήμαρχος είπε: “Κυνηγάμε επί 8 χρόνια την έγκριση μελέτης για το δρόμο και θα πούμε τώρα όχι; Η κινητοποίηση είναι αποφασισμένη από εσάς; Δεν το δέχομαι. Την θεωρώ εκτός πραγματικότητας. Οπότε λέμε ναι στην μελέτη και όχι στηην κινητοποίηση.

Ακόμη ο Δήμαρχος προέβη στηνη ανακοίνωση ότι από την Πειρφέρεια θα δημοπρατηθούν δύο έργα που αφορούν τμήματα της οδού Φαρσάλων-Λαρίσης με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και Φαρσάλων-Δομοκουύ με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ.

Το λόγο μετά πήρε ο κ. Γιώργος Αρσενόπουλος ο οποίος ζήτησε εάν υπάρχει δυνατότητα να επισπεύσει η συνολική έγκριση της μελέτης.
Υπενθυμίζουμε δε ότι το έργο της μελέτης περιέχει εγκρίσεις διαφόρων μελετών, όπως η οδική μελέτη, η μελέτη ασφαλείας, η περιβαλλοντική μελέτη και άλλες, και ωστόσο γνωρίζουμε ότι βρίσκεται στην τελευταία πίστωση που πρόκειται για την μελέτη παράδοσης με μόλις 140.000 ευρώ.

Ο κ. Ευάγγελος Κατσιαούνης δήλωσε ναι στην μελέτη, ενώ παράλληλα είπε ότι δεν θα ήταν κακό να παρελειφθούν κάποιοι κόμβοι, όπως και δεν θα ήταν κακό να συμμετάσχουμε σε μία μικρή διαμαρτυρία.

Ο κ. Σπύρος Τσιάμπας τόνισε θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξουν κυκλικοί κόμβοι και ότι είναι αποδεδειγμένο ότι οι κυκλικοί κόμβοι παρέχουν ασφάλεια.

Στην δήλωσή του ο κ. Σταύρος Πουλαράκης είπε: “Την ευθύνη την έχουμε εμείς. Εμείς κυβερνάμε αυτόν τον τόπο. Συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις”.

Η λιτή δήλωση της κ. Δέσποινας Συροπούλου ήταν: “Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει. Είναι και θέμα υγείας. Πρέπει να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση”.

Κλείνοντας τηνη όλη συζήτηση ο Δήμαρχος είπε: “Οι μόνοι που ασχολούνται για το δρόμο είναι ο Καραχάλιος και ο Αγοραστός. Ούτε ο Κέλλας και ο Χαρακόπουλος που είναι και φίλοι μου, ούτε και ο Παπαδόπουλος. Κτά την άποψή μου οι κόμβοι εννοείται πως πρέπει να υπάρχουν. Η βοήθεια πρέπει να είναι πίεση. Τα κόμματα πρέπει να βοηθήσουν. Όποιος θέλει να πάει να διαμαρτυρηθεί, ας πάει”.

Με τη λήξη του θέματος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από τους συμβούλους εάν επιθυμούν να προβούν σε ερωτήσεις ή τοποθετήσεις για διάφορα θέματα της επαρχίας μας.

Το λόγο ζήτησε ο κ. Νίκος Γκατζόγιας ο οποίος και ρώτησε για τους απινιδωτές στα γήπεδα, ενώ παράλληλα πρότεινε τη βράβευση του κ. Θανάση Γακόπουλου για την εφεύρεσή του σε μαθηματική μέθοδο.

Ο κ. Γιώργος Αρσενόπουλος ζήτησε από το Προεδρείο και συγκεκριμένα από την κ. Κική Παναγιωτοπούλου την μελέτη που αφορά την ανάπλαση στο χώρο των ΡΟΜΑ.

Η κ. Σοφία Χατζηπλή επισήμανε την παύση λειτουργίας των φαναριών που βρίσκονται μπροστά από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο κ. Ευάγγελος Κατσιαούνης δήλωσε την επικινδυνότητα με τα αδέσποτα σκυλιά.

Ο κ. Σταύρος Πουλαράκης έκανε λόγο για την έλλειψη φωτισμού επί της οδού Θέτιδος.

Τις απαντήσεις τις έδωσε ο Δήμαρχος ξεκινώντας από την ερώτηση του κ. Γκατζόγια, επισημαίνωντας ότι ήδη έχει προχωρήσει στην προμήθευση ενός απινιδωτή για κάθε γήπεδο και εντός της εβδομάδας θα υπάρχουν. Απομένει δε η εκπαίδευση.

Για την υπόθεση της βράβευσης, ο Δήμαρχος έκρινε ότι είναι κάτι πρόωρο ενώ αναμένει την περαιτέρω διάκριση του αξιόλογου συμπολίτη μας.
Στο θέμα των φαναριών ο Δήμαρχος ομολόγησε ότ υπάρχει η επικινδυνότητα και ότι τα εν λόγω φανάρια συνδέονται με αυτά της Λαρίσης. Έχει ήδη προτείνει την αλλαγή των συγκεκριμένων με φωτισμό LED που δίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων ο Δήμαχρος είπε:΅”Ο Δήμος και ο Φιλωζωικός Σύλλογος διαθέτουν φροντίδα, στείρωση και άλλα. Είναι λίγα τα αδέσποτα μέσα στην πόλη. Τα φροντίζουμε, τα περιθάλπτουμε, τα εμβολιάζουμε. Υπάρχει υπηρεσία ή ο Σύλλογος για να τα συλλέξει”.

Για την έλλειψη φωτισμού επί της Θέτιδος, ο Δήμαρχος απάντησε ότι το έργο δεν έχει τελειώσει και όταν θα ολοκληρωθεί η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, θα μπει και ο φωτισμός.

Για το θέμα των ΡΟΜΑ οι προσπάθειες του Δήμου είναι να αποσυμφορήσουν τον οικισμό και να γίνει ανάπλαση του χώρου. Περισσότερες λεπτομέρειες προς όλους τους συμβούλους θα δοθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε σε συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Απόντες της συνεδρίασης:
Καπετάνος Χρήστος, Ίφου Μαρία, Γκίζας Δημήτριος, Παπανικολάου Κων/νος, Πατσιούρας Βασίλειος, Τασόκας Κων/νος.
Θέματα εντός ημερήσιας διάταξης:
1)Έγκριση τροποποίησης Επιχειρησιακού Προγράμματος 2015-2019 του Δήμου Φαρσάλων και εγγραφή νέου έργου με τίτλο “Αγροτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα στη θέση “Βλαχόστρατα” του Δήμου Φαρσάλων”.

2)Έγκριση υποβολή πρότασης με τίτλο “Αγροτική οδοποιία Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα στη θέση “Βλαχόστρατα” του Δήμου Φαρσάλων ”, στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” , στην Πρόσκληση ΙV στον Άξονα Προτεραιότητας “Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας”.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

3)Λήψη απόφασης καθορισμού Δημοτικού Οικοπέδου μεταστέγασης του Πυροσβεστικού κλιμακίου Φαρσάλων και υποβολή Κτηριολογικού Προγράμματος προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ. Γιώργος Αρσενόπουλος).

4)Έγκριση υποβολής πρότασης επιχορήγησης των Παιδικών Σταθμών του Δήμου για την προσαρμογή τους σύμφωνα με το Π.Δ. 99/2017 (Πρόσκληση με αριθμό πρωτοκ. 31630/28-06-2018 του Υπουργείου Εσωτερικών).

5)Έγκριση και παραλαβή “Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για τη σύνταξη του φακέλου : Βελτίωση και ασφαλτόστρωση αγροτικής οδοποιίας Τ.Κ. Σταυρού Δήμου Φαρσάλων”.

6)Έγκριση τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου οικον. Έτους 2018.

7)Έγκριση αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2018.

8)Έγκριση διοργάνωσης της 13ης ετήσιας “ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΑΛΒΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 2018” την 14, 15 και 16 /09/2018 και εξειδίκευση πίστωσης.

9)Έγκριση διοργάνωσης εκδήλωσης της ορχήστρας Νέων του Δήμου με τίτλο: «ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» για την ενίσχυση του εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εξειδίκευση πίστωσης.

10)Έγκριση φιλοξενίας των μελών της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής της Σκοτούσσας και εξειδίκευση πίστωσης.

11)Έγκριση δαπάνης φιλοξενίας αντιπροσωπείας “Γιατροί του Κόσμου” για την έκδοση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή καθώς και εξέταση ηλικιωμένων ατόμων και εξειδίκευση πίστωσης.

12)Έγκριση διενέργειας διαγωνισμού προμήθειας υγρών καυσίμων και ελαιολιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου Φαρσάλων και των Νομικών Προσώπων.

13)Έγκριση ανανέωσης προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με τον Φο.Δ.Σ.Α. με τίτλο: “Παροχή υπηρεσιών Ζύγισης στο ΣΜΑ Φαρσάλων”.

14)Έγκριση ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης του Δήμο με τον Φο.Δ.Σ.Α. με τίτλο: “Παροχή υπηρεσίας για την Υποστήριξη της λειτουργίας του ΣΜΑ Φαρσάλων”.

15)Αντικατάσταση Υπευθύνου Εκπροσώπου του Δήμου, στην εγκεκριμένη Πράξη με τίτλο: “Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) – Νέα Φάση” με κωδικό ΟΠΣ 5002212, του Ε.Π. ”ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ”.

16)Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

17)Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και αιρετών του Δήμου για υπηρεσιακούς λόγους.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
Login to post comments
back to top

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κωδικός: