RENA THEOXARH

Οδηγός προτάσεων για νέους φοιτητές στην Θεσσαλονίκη


Α’ ΜΕΡΟΣ

Του Αλέξανδρου Χατζηπλή,
Απόφοιτος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. 
Μεταπτυχιακό Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ

Έχοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων φοιτητών της επαρχίας μας πρόκειται να φοιτήσει στην συμπρωτεύουσα, επιθυμία μου είναι να ενημερώσω και να προτείνω στους νέους συμφοιτητές μου ολοκληρωτικές λύσεις και προτάσεις που θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο της ταλαιπωρίας και σύγχυσης της νέας τους διαμονής.

Επειδή κάθε αρχή είναι και δύσκολη, η προσπάθειά μου γι’ αυτό το κείμενο που θα αποτελείται από διάφορα μέρη είναι να δώσει λύσεις σε θέματα ουσίας που ενδεχομένως θα απασχολήσουν κάθε νέο φοιτητή στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Διαμονή/Συγκοινωνίες
Η Θεσσαλονίκη έχει την ομορφιά της από την Άνω Πόλη ως το Πανόραμα, τις καφετέριες, τις βόλτες στο Λευκό Πύργο, τα μνημεία, τα γήπεδα, αλλά και τις παγίδες της.
Ένας σημαντικός τομέας που απασχολεί τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους στις δύσκολες εποχές της κρίσης που βιώνουμε, είναι το ενοίκιο.


Τα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης είναι άπειρα και το ενοίκιο αποτελεί ένα βασικό εισόδημα για τη τοπική οικονομία.
Τα τελευταία χρόνια η εύρεση για φοιτητική στέγη έγινε ακόμη πιο δύσκολη με την Airbnb και αυτό επειδή οι ιδιοκτήτες βρίσκουν παροδικούς ενοικιαστές ανά ημέρες-εβδομάδες και όχι μόνιμους, όπως τους φοιτητές που το χρειάζονται για τουλάχιστον 4 χρόνια.

Δε χρειάζεται πανικός όμως, αρκεί να ζωστείτε με υπομονή, πρόγραμμα με αρκετές ώρες ομιλίας στο τηλέφωνο και γερά πόδια για να πηγαίνετε από το ένα γραφείο στο άλλο.
Οι τιμές μιας φοιτητικής στέγης (γκαρσονιέρα) κυμαίνονται μεταξύ 220 έως 350 ευρώ.
Δεν αναφέρω προφανώς τις τιμές στο κέντρο, στην Αριστοτέλους. Πιο φθηνή περιοχή για ενοίκιο είναι στον Βαρδάρη, κοντά στα τρένα, αλλά θα συνιστούσα να την αποφύγετε διότι θεωρείται σχετικά επικίνδυνη περιοχή.

Πιο πυκνοκατοικημένη και φοιτητική θεωρείται η περιοχή στο Γαλλικό Ινστιτούτο – Θεαγένειο, όπου είναι κοντά στο κέντρο και με λογικές τιμές.
Στην Καμάρα και στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου μπορείτε να βρείτε επίσης τιμές κοντά στα 230-300, αλλά και εκεί χρειάζεται να ρίξετε μια ματιά στη γειτονιά, εάν είναι ασφαλής και φωτισμένη.

Επιλέγετε κυρίως περιοχές όπου κατοικούν και οικογένειες αλλά δώστε και έμφαση στο να υπάρχει στάση αστικού κοντά στο σπίτι, χαρίζει διευκόλυνση και ασφάλεια.
Ιδιαίτερη ανάπτυξη και ασφάλεια παρουσιάζει η Τούμπα, Άνω και Κάτω, όπου κατοικούν πολλές οικογένειες, έχει αρκετά μαγαζιά, ιδιαίτερα η ευθεία της Λαμπράκη και είναι εύκολα προσβάσιμη στο κέντρο με το αστικό 14 να είναι από τα πιο τακτικά της πόλης.

Σχετικά μακριά είναι η περιοχή της Πυλαίας όπου προτείνουν αρκετοί μεσίτες, οπότε πριν διαλέξετε σπίτι δείτε ακριβώς πόσες στάσεις αστικού τη χωρίζουν με το κέντρο. Εάν είναι πάνω από 20 θεωρείται μακριά.

Οι περιοχές δυτικά (Εύοσμος) όπως και ανατολικά (Πανόραμα) είναι αρκετά μακριά από το κέντρο, οπότε προτιμήστε τες καλύτερα για βόλτα. Συκιές και Άνω Πόλη είναι σχετικά κοντά στην πόλη, απλά ρωτήστε αν έχει αστικό κοντά γιατί οι αστικές συγκοινωνίες δεν είναι τόσο συχνές.

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής του ενοικίου, επειδή πολλοί φοβούνται ότι τον 1ο μήνα θα τον πληρώσουν διπλό συν άλλον έναν στον μεσίτη, η κατάσταση έχει ως εξής: Εκτός εξαιρέσεων, οι ιδιοκτήτες ζητούν «μπροστά» τον 1ο μήνα 2 ενοίκια, το οποίο 2ο όμως παίρνετε ουσιαστικά πίσω καθώς δεν θα πληρώσετε τον τελευταίο μήνα του συμβολαίου (εγγύηση).
Επίσης, στους μεσίτες, εάν πχ νοικιάσετε σπίτι με 240 ευρώ, οι περισσότεροι θα ζητήσουν 120 από εσάς αμοιβή και 120 από τον ιδιοκτήτη. Έχετε στο νου σας αυτά και θέστε τα μάλιστα σαν όρους, ώστε να μην ξεγελαστείτε.

Ας αφήσουμε τα ενοίκια, ελπίζω να σας φάνηκαν όσο το δυνατόν χρήσιμες οι πληροφορίες, για να αναφερθούμε στις αστικές συγκοινωνίες, τον περίφημο ΟΑΣΘ.
Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ζητήστε από τα εκδοτήρια του ΟΑΣΘ κάρτα απεριόριστων διαδρομών, ώστε να μην κόβετε κάθε φορά που θα μπαίνετε σε αστικό εισιτήριο με 0,50, ούτε να ρισκάρετε να μπείτε χωρίς εισιτήριο και να σας κόψει πρόστιμο ο ελεγκτής.

Τα δρομολόγια εκτελούνται από τις 5 το πρωί ως τις 12 το βράδυ, εκτός του αστικού Ν1, το οποίο εκτελεί μεταμεσονύκτιες διαδρομές.
Εάν όμως η περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι σας δεν είναι κοντά σε στάσεις αστικού απ’ όπου διέρχεται το αστικό αυτό, προτιμήστε ταξί για να γυρίσετε σπίτι.
Οι τιμές, με την επίδειξη φοιτητικού πάσο στα εκδοτήρια (Αριστοτέλους, Καμάρα, Μητροπόλεως κτλ), είναι μειωμένες στο 50%. Η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στα 15 Ευρώ, 3μηνη στα 42 και 6μηνη 75 Ευρώ.

Αυτά τα δύο, ενοίκια και συγκοινωνίες, τα θεωρώ βασικά και γι΄ αυτό αναφέρθηκαν εξ΄ αρχής, διότι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της φοιτητικής δαπάνης.
Και επειδή βρισκόμαστε ακόμη σε οικονομική κρίση οι φοιτητικές δαπάνες, κυρίως στην πόλη της Θεσσαλνίκης, κυμαίνονται σε διάφορα επίπεδα.

Στο επόμενο μέρος θα αναλύσω μέσα από προτάσεις αυτό που αδημονούν οι νέοι φοιτητές, τις επιλογές διασκέδασης, καφετέριες, βόλτες, φαγητό, όπου θα διαπιστώσετε ότι στη Θεσσαλονίκη μπορείτε να προσαρμόσετε τις συγκεκριμένες δαπάνες με το πορτοφόλι σας.

 

Login to post comments
back to top