BABANIKAS
PAVLOU
SKRETTA
VAIOS NIKOLAOU
NINETA
TYMPAS
KOUTSIKOPOULOU
NTINA MPENOU
KIKH PANAGIOTOPOULOU
AGGELAKOPOULOS
SOSI
KLETSIA
PAPAXARALAMPOUS
GIAXNHS
KATSIAOUNHS
PAPAGEORGIOU
DERLOS
BILLIS
STAVROPOULOS
VAGGELOS
VOULGARAKHS
BOUBOULAS
ARMANIDH
SPANOS

Μεγάλη ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο


Την Τρίτη το απόγευμα συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων, με την ατζέντα να περιέχει 38 θέματα στην ημερήσια διάταξη και άλλα 5 εκτός προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος κ. Βάϊος Νικολάου ζήτησε από το Σώμα εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν ή να ζητήσουν διευκρινήσεις διαφόρων θεμάτων.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Η πρώτη που ζήτησε το λόγο ήταν η κ. Μαρία Ίφου, η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για ποιο λόγο μία ομάδα στην Κρήνη Φαρσάλων δεν έχει αποζημιωθεί από τις πλημμύρες, ενώ στα Φάρσαλα αποζημιώθηκαν.

Στη συνέχεια η κ. Σοφία Χατζηπλή έκανε αναφορά για το κτίσμα «Σίμου», το οποίο έχει κορδέλες και παραμένει επικίνδυνο στους διερχόμενους.

Ο κ. Νίκος Γκατζόγιας έκανε αναφορά για την έξαρση της ιλαράς στο Νομό μας και ζήτησε από τον Δήμο εάν θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα και για τον εμβολιασμό.

Ο κ. Κώστας Τασόκας ζήτησε να ενημερωθεί εάν όλα τα σχολεία της επαρχίας μας είναι καλυμμένα ως προς την θέρμανση και μάλιστα ρώτησε για ποιο λόγο τα σχολεία των Φαρσάλων δεν έχουν προέβη στη σύνδεση με το φυσικό αέριο.

Ο κ. Τασόκας επίσης ανέφερε ότι στο Σταυρό Φαρσάλων υπάρχουν ελλείψεις από λάμπες φωτισμού και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει διάρρηξη σε οικεία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος προέβη στην ενημέρωση του Σώματος για συνάντηση που είχε το πρωί της ίδιας ημέρας με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη που βρισκόταν στη Λάρισα για το θέμα του ΕΠΑΛ.

Ο Δήμαρχος ομολόγησε ότι ο Υφυπουργός γνώριζε πολύ καλά το θέμα καθώς ο ίδιος υπήρξε Διευθυντής σε επαγγελματικό λύκειο, δηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ΕΠΑΛ Φαρσάλων δεν είχε τους απαιτούμενους μαθητές, που είναι 8, για να προβλέπεται κονδύλι για την λειτουργία του. Ωστόσο ο Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι το εν λόγω τμήμα θα λειτουργήσει κανονικά με τη νέα σχολική χρονιά ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε ένα δυσάρεστο γεγονός που αφορά την ΔΕΥΑΦ, καθώς εργολάβος από την Λάρισα προχώρησε νομικά για να κατοχυρώσει αμοιβή που δεν έλαβε από έργο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το έργο, συνολικής δαπάνης 270.000 ευρώ, ήταν έργο που δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε χωρίς ωστόσο να έχει πληρωθεί, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο της ΔΕΥΑΦ.

Έτσι, οι συνδρομητές που θα πληρώνουν τα τέλη ύδρευσης, τα λεφτά τους θα πηγαίνουν απευθείας στο λογαριασμό του εν λόγω εργολάβου, έτσι ώστε να εξοφληθεί το ποσόν και όλα αυτά σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες της ΔΕΥΑΦ με δάνεια και χρέη του παρελθόντος τα οποία μπήκαν σε ρύθμιση και τακτοποιούνται από την σημερινή δημοτική αρχή, έρχεται ένα νέο βάρος με την εν λόγω απόφαση που δεν επιτρέπει τη ΔΕΥΑΦ να παράγει έργο. Υπενθύμισε ωστόσο, ότι η δημοπρασία του συγκεκριμένου έργου έγινε κατά την θητεία της κ. Μαρίας Ίφου.

Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε αναφορά σε ένα ακόμη δυσάρεστο γεγονός, κατηγορώντας την κ. Δέσποινα Συροπούλου ότι προέβη σε αποκοπή αρχείων της ΔΗΚΕΦΑ.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για αποκοπή με φλασάκι από τον υπολογιστή της πρώην υπηρεσίας της, με ονόματα ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου και άλλα τα οποία αποτελούν αρχεία του Δήμου.

Ο Δήμαρχος δήλωσε δε ότι αυτό που έπραξε η κ. Συροπούλου αποτελεί ποινικό αδίκημα και την κάλεσε να επιστρέψει όλα τα αρχεία στην αρμόδια υπηρεσία.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Με την λήξη της ενημέρωσης ο Δήμαρχος έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους.

Συγκεκριμένα, για την ερώτηση της κ. Ίφου ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι πλημμυροπαθείς του 2015 ανήλθαν σε 220 Φαρσαλινούς και από αυτούς αποζημιώθηκαν οι 15 που υπέστησαν 100% ζημιά. Όσο για την Κρήνη Φαρσάλων ο Δήμαρχος είπε ότι μόνο ένας κάτοικος έχει κάνει αίτηση αποζημίωσης και όχι ομάδα πολιτών.

Η κ. Ίφου απάντησε ότι πρόκειται για ομάδα και όχι ατομικό αίτημα, με τον Δήμαρχο να απαντά ότι, εάν πρόκειται για ομάδα γιατί δεν το κατέθεσε η ίδια ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος ζήτησε από την κ. Ίφου να το εξετάσει και να το φέρει ως θέμα συζήτησης.

Για το κτίσμα ιδιοκτησίας του κ. Σίμου, ο Δήμαρχος απάντησε ότι διαχειριστής είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες ενώ το κτίσμα το εξετάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το εάν έχει ιστορική αρχιτεκτονική αξία.

Ως προς της ασθένεια της ιλαράς, το λόγο πήρε η κ. Κική Παναγιωτοπούλου τονίζοντας ότι έχει πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ενημέρωση για τον εμβολιασμό με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες». Η συγκεκριμένη ημερίδα συμπεριελάμβανε το θέμα της ιλαράς.

Για το θέμα της θέρμανσης στα σχολεία απάντηση έδωσε η κ. Ντίνα Μπένου, η οποία δήλωσε ότι όλα τα σχολεία ήταν εφοδιασμένα με πετρέλαιο θέρμανσης από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς είχαν αποθέματα από την περσινή χρήση, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η ίδια από όλους τους διευθυντές των σχολείων.

Ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου για θέματα προμηθειών κ. Σωκράτης Αλειφτήρας εξήγησε ότι στις 7/7/2017 ο Δήμος προέβη σε δημοπρασία πετρελαίου θέρμανσης και παρά από τους άγονους διαγωνισμούς παρελθόντων ετών, η δημοπρασία προχώρησε κανονικά.

Όσο για την θέρμανση του σχολείου με φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος απάντησε ότι για την υλοποίηση τέτοιου έργου απαιτούνται 22 συνολικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά ένα τέτοιο έργο.

Για τους λαμπτήρες στο Σταυρό Φαρσάλων, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε συγκεκριμένα χωριά μία φορά το μήνα.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εάν η Υπηρεσία είχε περάσει από τον Σταυρό λίγες μέρες νωρίτερα, θα πρέπει το συγκεκριμένο χωριό να περιμένει τη σειρά του.

Ωστόσο, ο Δήμος δεν είχε καμία ενημέρωση από τους κατοίκους της περιοχής για την έλλειψη.

Πριν αρχίσει όμως η ψήφιση των θεμάτων, αρκετοί σύμβουλοι ήταν αυτοί που ήθελαν να προβούν σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις για το θέμα που προέκυψε με την αποκοπή ηλεκτρονικού αρχείου που αφορούσε την πρώην πρόεδρο της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Συροπούλου.

Η κ. Σοφία Χατζηπλή έθεσε το θέμα της αξιοπρέπειας της κ. Συροπούλου, τονίζοντας ότι δεν είναι ορθό να κατηγορείται εάν δεν υπάρχουν στοιχεία.

Ο κ. Γιώργος Αρσενόπουλος πέρνωντας τον λόγο ρώτησε εάν τα αρχεία υπάρχουν και στην Υπηρεσία, δηλαδή εάν έχουν αποκοπή ή εάν έχουν αντιγραφεί. Δήλωσε δε ότι όλα τα αρχεία του Δήμου θα πρέπει να προφυλάσσονται.

Η κ. Ίφου τόνισε ότι έπρεπε να παραδώσει τα πάντα στην Υπηρεσία, ενώ η ίδια κατά την αποχώρησή της είχε ακόμη και τα κλειδιά.

Η κ. Δέσποινα Συροπούλου απάντησε ότι τα κλειδιά τα είχε έτοιμα προς παράδοση και όσο για τα αρχεία δήλωσε ότι σαφώς δεν χάθηκαν. Πράγματι έγινε αποκοπή των αρχείων αλλά μόνο σε επιστολές δράσεων και κάποιες προσωπικές φωτογραφίες.

Δήλωσε δε ότι όλα όσα γίνονται είναι λόγω της ανεξαρτητοποίησής της από την ομάδα του Δημάρχου. Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πάρει άλλα αρχεία και συγκεκριμένα τα ονόματα όλων των ωφελούμενων του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Στρέφοντας προς τον Δήμαρχο, η κ. Συροπούλου είπε: «Θα με πάτε στον εισαγγελέα; Αυτός είναι εκφοβισμός και έχει πλεχθεί δίχτυ απέναντί μου. Θα σας παραδώσω το φλασάκι αύριο το πρωί και θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν άλλα αρχεία».

Ο Δήμαρχος δήλωσε στο Σώμα ότι πριν την έναρξη του Συμβουλίου κάλεσε τον κ. Γιώργο Πιτσάβα ως τεχνικό του Δήμου να ελέγξει συγκεκριμένους υπολογιστές.

Η επιβεβαίωση ως προς τον έλεγχο ήταν ότι είχε γίνει αποκοπή όλων των αρχείων και γι’ αυτό το λόγο ο Δήμαρχος όφειλε να το αναφέρει στο Σώμα.

ΑΠΟΝΤΕΣ
Απόντες της συνεδρίασης ήταν οι κ.κ.: Καπετάνος Χρήστος, Τριανταφύλλου Νικόλαος, Πουλαράκης Σταύρος, Τσιάμπας Σπύρος, Νταφόπουλος Γεώργιος, Γκίζας Δημήτριος, Παπανικολάου Κων/νος.

Θέματα εντός ημερήσιας διαταξης
1) Έγκριση απασχόλησης και καθορισμός θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.).
2) Έγκριση «Απόδοσης αναδρομικής εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) (τ. ΤΑΔΚΥ).
3) Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2017.
4) Έγκριση της με αριθμό 20/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «Ασφαλτόστρωση αυλής 1ου Δημοτικού Σχολείου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης.
5) Έγκριση της με αριθμό 21/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση παρκέ Κλειστού Γυμναστηρίου 2ου Γυμνασίου-Λυκείου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης.
6) Έγκριση της με αριθμό 22/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «Επισκευή στέγης Κλειστού Γυμναστηρίου 2ου Λυκείου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης.
7) Έγκριση της με αριθμό 23/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «Συντήρηση - Επισκευή Δημοτικού Σχολείου Τ.Κ. Διλόφου, Δ.Ε. Ναρθακίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης.
8) Επικαιροποίηση της με αριθμό 13/2016 μελέτης του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση της Οδού Κανάρη μέχρι Λαρίσης».
9) Έγκριση παράτασης προθεσμίας εργασιών του έργου με τίτλο: «Διαμόρφωση – Ανάπλαση του Χώρου Βόρεια της Αγ. Παρασκευής».
10) Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας του έργου με τίτλο: «Ανακαίνιση Διαμόρφωση Δημοτικού Σχολείου Αχιλλείου Φαρσάλων».
11) Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου με τίτλο: «Ασφαλτόστρωση πόλης και Τοπικών Κοινοτήτων».
12) Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου με τίτλο: «Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Πολυδάμαντα».
13) Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου με τίτλο: «Αγροτική οδοποιία Δ.Ε. Ναρθακίου».
14) Έγκριση παραχώρησης αίθουσας στον Πύργο Δεληδημητρίου για λειτουργία Κέντρου Ημέρας ΑμΕΑ.
15) Έγκριση αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2017.
16) Λήψη απόφασης για την επιλογή Τραπεζικού Πιστωτικού Ιδρύματος για την έντοκη κατάθεση των εσόδων/διαθέσιμων του Δήμου. Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
17) Έγκριση της έκθεσης εσόδων - εξόδων (Γ’ τριμήνου), ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2017.
18) Έγκριση συνδρομής του Δήμου ως μέλος στο «Δίκτυο Δήμων Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων».
Τα θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

19) Έγκριση διοργάνωσης εκδήλωσης εγκαινίων αίθουσας στον Πύργο Δεληδημητρίου για λειτουργία Κέντρου Ημέρας ΑμΕΑ.
20) Έγκριση διοργάνωσης εκδηλώσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και διάθεση πίστωσης.
21) Έγκριση διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για το Δήμο Φαρσάλων και των Νομικών Προσώπων.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
22) Έγκριση της με αριθμό 63/2017 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. με θέμα «Αναπροσαρμογή ή μη των διδάκτρων στη Μουσική Σχολή». Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
23) Έγκριση της με αριθμό 69/2017 απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ. με θέμα «Αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικ. έτους 2017 (πέμπτη)».
24) Έγκριση οικονομικής επιχορήγησης του Δήμου, στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία: «Οργανισμός Πολιτισμού - Αθλητισμού - Κοινωνικής Προστασίας - Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α Δ.Φ.)», για κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας (καταβολή εφάπαξ βοηθήματος) και διάθεση πίστωσης.
25) Έγκριση αλλαγής έδρας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων (ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.).
26) Έγκριση της με αριθμό 56/2017απόφαση του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ με θέμα: «Αναμόρφωση (4η) του προϋπολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ οικ. έτους 2017 και διάθεση πιστώσεων σε βάρος διαφόρων κωδικών».
27) Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού έτους 2016 της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
28) Έγκριση Οικονομικού Απολογισμού έτους 2016 της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.
29) Λήψη απόφασης για την προώθηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
30) Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος (Κυλικείο) υγειονομικού ενδιαφέροντος στην σκεπαστή Λαϊκή Αγορά.
31) Έγκριση παράτασης για ένα (1) έτος, μισθώσεων καλλιεργήσιμης δημοτικής έκτασης.
32) Έγκριση μερικής ανάκλησης της με αριθμό 188/2017 ΑΔΣ με θέμα: «Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων».
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
33) Αντικατάσταση μέλους και αλλαγής Προέδρου στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Φαρσάλων.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
34) Διάθεση χώρου πρώην Δημαρχείου Πολυδάμαντα για ίδρυση και στέγαση Λαογραφικού Μουσείου Βαμβακούς.
35) Έγκριση κατάργησης των τηλεφωνικών συνδέσεων.
36) Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικών εκτάσεων για εγκατάσταση ποιμνιοστασίων.
37) Χορήγηση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
38) Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και αντιπροσωπείας του Δήμου εκτός έδρας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Θέματα εκτός ημερήσιας διαταξης
1) Έγκριση της με αριθμό 75/2017 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ με θέμα: “Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Ο.Ε.Υ. του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ”.
2) Έγκριση της με αριθμό 78/2017 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ με θέμα: “Αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017 (6η)”.
3) Έγκριση παραλαβής ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης του έργου με τίτλο “Ενοποίηση και ορθολογική διαχείριση του συστήματος γεωτρήσεων και δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε. Ενιπέα του Δήμου Φαρσάλων”.
4) Λήψη απόφασης για τη μη μεταφορά των αποθεμάτων του Δήμου Φαρσάλων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
5) Λήψη απόφασης εγγραφής στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου του έργου με τίτλο “Καθαίρεση ασφαλτοσκυροδεμάτων και αποκατάσταση οδοστρώματος με 3Α στην είσοδο του Ανωχωρίου”.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Login to post comments
back to top

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κωδικός: