Προς μετωπική κυβέρνηση – εστιάτορες: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα αντέξει

Προς μετωπική κυβέρνηση – εστιάτορες: Μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν θα αντέξει

Η επόμενη Δευτέρα αναμένεται με μεγάλη αγωνία από τον κλάδο της εστίασης όχι μόνο των ιδιοκτητών αλλά και όσων εργάζονται σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ.

Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται και από τους περισσότερους πολίτες που επιτέλους θα μπορέσουν να βγουν έξω για να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους.

Για τους μεσογειακούς λαούς, και ιδιαίτερα για τον δικό μας είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, είναι μέσα στον τρόπο ζωής μας και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης όμως περιμένουν την επόμενη Δευτέρα με ανυπομονησία όχι μόνο για να μάθουν αν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους, την πρώτη Ιουνίου ή λίγο νωρίτερα.

Περιμένουν κυρίως το αν θα ακούσουν από τα στόματα των αρμόδιων υπουργών και για μέτρα οικονομικής στήριξης προς τον κλάδο αλλά και για μια εξειδίκευση και τροποποίηση των ήδη ανακοινωθέντων μέτρων που αφορούν τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και την επέκταση τους στο δημόσιο χώρο.

To οικονομικό κομμάτι όμως είναι αυτό που απασχολεί τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή ανακοινωθεί είναι ελάχιστα σε σχέση με την ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος. Αν η επιχειρηματίες δεν ακούσουν μέτρα στήριξης στις 18 Ιουνίου θα βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, τα βασικά μέτρα που ζητά ο κλάδος είναι, επιχορηγούμενα κεφάλαια κίνησης για να ανοίξουν τα καταστήματα, μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό και στον καφέ στο 6%, και επιχορήγηση από το πρόγραμμα SURE του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για ένα εξάμηνο, ώστε να μην αναγκαστούν, όπως λέει, οι επαγγελματίες να απολύσουν προσωπικό.

Η 1η Ιουνίου που έχει δοθεί αρχικά ως η ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μπορεί να μεταφερθεί μια εβδομάδα νωρίτερα όπως είπαν παράγοντες της αγοράς, αυτό ίσως έχει να κάνει με τον καιρό.

Αν ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος μπορεί να πάει στις παραλίες ή στα εξοχικά του ίσως ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης.

Μεγαλύτερη διασπορά του κόσμου σημαίνει και μικρότερος συνωστισμός, όπως μας είπαν.

Τα καταστήματα θα δουλέψουν με περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να εξυπηρετήσουν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, τα τραπέζια θα είναι για μέχρι τέσσερα άτομα και θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις ενάμιση μέτρου μεταξύ των πελατών.

Επιπλέον τα καταστήματα θα μπορούν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα τους στο δημόσιο χώρο σε συμφωνία με τους δήμους, χωρίς την αύξηση των δημοτικών τελών και χωρίς να παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών ή αναπήρων.
Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα.

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα επέκτασης στο δημόσιο χώρο και αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λένε πολλοί καταστηματάρχες και σε αυτό το σημείο γίνονται πολλές σκέψεις. Για παράδειγμα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν στο δημόσιο χώρο.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ