Ώρα αποφάσεων για το αν ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία - Δύσκολη εξίσωση οι παιδικοί σταθμοί

Ώρα αποφάσεων για το αν ανοίξουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία - Δύσκολη εξίσωση οι παιδικοί σταθμοί

Εντός της εβδομάδας θα ληφθεί η οριστική απόφαση από την κυβέρνηση για το αν θα ανοίξουν τελικά τα Δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της χώρας, ενώ φαίνεται πως υπό επεξεργασία είναι το σενάριο να ξεκινήσουν τα μαθήματα μόνον για δύο τάξεις του Δημοτικού και για τις υπόλοιπες τάξεις, τα νηπιαγωγεία καθώς και τους παιδικούς σταθμούς το σχολικό έτος να λήξει και επίσημα.

Στα θρανία επέστρεψαν εκ περιτροπής από σήμερα και οι μαθητές της Α΄και Λυκείου ενώ από τις φωνές και την παρουσία των μαθητών γέμισαν από σήμερα και τα Γυμνάσια της χώρας.

Επίσης σήμερα ξεκινούν τα μαθήματα στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου ένω σήμανε από σήμερα Δευτέρα και η επανέναρξη λειτουργίας ΙΕΚ και Κολεγίων.

Σε ότι αφορά στην επιστροφή των μαθητών του δημοτικού, αναμένεται να συζητηθεί στις 20 του μήνα από τους ειδικούς της επιτροπής λοιμοξιολόγων, μετά την συνεκτίμηση των στοιχείων πορείας της νόσου κατά την δεύτερη εβδομάδα, και με πρόταση για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, αν αυτό κριθεί εφικτό την 1η Ιουνίου.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να μπει και η πρόταση επιστροφής των μαθητών μόνο δύο τάξεων του δημοτικού της Πέμπτης και Εκτης δημοτικού, των μεγαλύτερων μαθητών που και από μόνοι τους μπορούν να προσέξουν περισσότερο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από παππούδες και γιαγιάδες.

Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων και συγκεκριμένα μεταξύ της επιτροπής των λοιμοξιολόγων είχε υπάρξει έντονη διαφωνία για το αν πρέπει να επιστρέψουν οι μικροί μαθητές στα θρανία ενώ δεν έλειψε και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι το σκεπτικό της πρότασης ενώ επιπλέον με αυτό το σενάριο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολικά τμήματα με αριθμούς μαθητών έως 15 άτομα αφού θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αίθουσες των υπολοίπων τάξεων και δεν θα χρειάζονται να πηγαίνουν εκ περιτροπής στο σχολείο. Αν ανοίξουν τα δημοτικά θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 Ιουνίου.

Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την πρόταση να ξεκινήσουν τα μαθήματα στα δημοτικά την 1η Σεπτεμβρίου, με στόχο να κάνουν τα κεφάλαια που δεν έχουν διδαχθεί κυρίως στις μεγάλες τάξεις και σε μαθήματα , όπως τα Μαθηματικά και τα Ελληνικά.

Όσο αφορά τους παιδικούς σταθμούς εκεί τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα λόγω της βρεφικής ηλικίας των μικρών μαθητών. Αν αποφασιστεί η μη επιστροφή των μικρών μαθητών του Δημοτικού και του νηπιαγωγείου στα θρανία φαντάζει πολύ δύσκολο να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τους παιδικούς σταθμούς. Οι παιδικοί σταθμοί παραμένουν κλειστοί από τις 10 Μαρτίου.

Βλέποντας τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς να απουσιάζουν από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ιδιοκτήτες και γονείς είναι ανάστατοι.

«Απομείναμε μέχρι σήμερα, χωρίς καταβολή διδάκτρων, χωρίς κάποια οικονομική στήριξη, καθώς δεν έχουμε λάβει ούτε τα 600€, ούτε τα 800€, εφόσον ο ΚΑΔ που μας περιλαμβάνει δεν είχε ενταχθεί στους προβλεπόμενους ΚΑΔ των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Ελάχιστοι συνάδελφοι έλαβαν το voucher τηλεκατάρτισης των 600€, ήτοι 200€ επί τρεις μήνες, για να στηρίξουν επιχείρηση-σπίτι-οικογένεια και μάλιστα μόνο όσοι είχαν ατομική επιχείρηση, διότι οι εταιρείες-επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από όλα τα μέτρα στήριξης» ανέφερε ο ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ