Σύψας: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, ο ιός είναι γύρω μας

Σύψας: Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, ο ιός είναι γύρω μας

Στη χαλάρωση των μέτρων από τους πολίτες αλλά και τις εικόνες συνωστισμού σε δημόσιους χώρους αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σύψας εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς, όπως είπε, τον τελευταίο καιρό οι πολίτες δεν ακούνε τόσο πολύ: «Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω... Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει».

Παράλληλα, επεσήμανε πως ο μέγιστος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών πχ με τα πάρτι, ενώ με τους συνωστισμούς μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού και να έχουμε την ταχεία ανάκαμψή του.

«Ο συνωστισμός μπορεί να φέρει ταχεία ανάκαμψη του ιού. Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι' αυτό διασπείρεται ταχύτατα» είπε.

Καμπανάκι για εξάπλωση της πανδημίας
Επίσης, ο κ. Σύψας προσδιόρισε και το πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, τονίζοντας ότι θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στη χώρα μας.

«Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη. Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι» είπε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό, όμως έχουμε ανεβοσκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποια στιγμή μπορεί να ακολουθήσει ανοδική πορεία.xx

«Δεν τελειώσαμε»
Η πανδημία του κορονοϊού έχει πάρει τεράστια επιτάχυνση, ενώ παράλληλα ανησυχίες προκαλούν και τα αυξημένα κρούσματα στη Γερμανία.

«Μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής ανέφερε πως τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα απ' ότι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες τονίζοντας πως έχει πάρει τεραστία επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως. «Είμαστε ακόμα στον 1ο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί ενώ στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα δηλαδή κανείς».

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες πχ ΗΠΑ, Σουηδία που προτίμησαν να μην κλείσουν την οικονομία τους και το αποτέλεσμα ήταν να έχουν και πολλούς θανάτους και η οικονομία τους στο τέλος να καταστράφει.

Φόβος για δεύτερο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι
Όπως σημείωσε για την Ελλάδα το πρώτο κύμα πέρασε, όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης. «Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται».

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού στα πλοία με τουρίστες, ο καθηγητής τόνισε πως αν όλος αυτός ο κόσμος έχει μέσα κρούσματα τα οποία διασπείρονται και αν κατέβουν σε ένα νησί τότε είναι πολύ άσχημα τα νέα για το νησί. Μπορεί να υπάρξει έτσι μια μεγάλη τοπική πανδημία ενώ έδωσε ως παράδειγμα μια περίπτωση στην Νότια Κορέα όπου ένα ασυμπτωματικό άνθρωπος κόλλησε 85 άτομα σε ένα μπαρ.

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «ο στόχος είναι να μην έχουμε το δεύτερο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο, δηλαδή Νοέμβριο – αρχές Δεκεμβρίου».

Σχετικά με το εμβόλιο είπε πως εκτιμά ότι θα το έχουμε από του χρόνου το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. «Έχουμε πολύ δρόμο για το εμβόλιο… Εάν όλα πάνε καλά θα το έχουμε σε 1 χρόνο με 18 μήνες. Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι παρόμοιο με το φετινό».

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ