Ονοματοδοσία ανωνύμων οδών προτείνει το Συμβούλιο της Κοινότητας Φαρσάλων

Ονοματοδοσία ανωνύμων οδών προτείνει το Συμβούλιο της Κοινότητας Φαρσάλων

Σύμφωνα με συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Φαρσάλων, παρουσιάζουμε παρακάτω την ομόφωνη απόφασή τους για την πρόταση ονοματοδοσίας ανωνύμων οδών στα Φάρσαλα.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος κ. Θεοδώρα Πρεκατέ είπε ότι στην περιφέρεια της Κοινότητας μας υπάρχουν δεκαεπτά (17) ανώνυμοι οδοί τους οποίους προτείνουμε την ονοματοδοσία τους, δεκατέσσερις (14) με ονόματα από την ελληνική μυθολογία και σε τρείς (3) μεγαλύτερες οδούς να δοθούν τα ονόματα διατελεσάντων Δημαρχών Φαρσάλων που έχουν αποβιώσει.

Χαρακτηριστικά είπε, “όπως γνωρίζεται η πόλη των Φαρσάλων, η πολυθρύλητη Φθία των μυκηναϊκών χρόνων, υπήρξε ο γενέθλιος τόπος του εμβληματικότερου των αρχαίων Ελλήνων ηρώων, του ομηρικού Αχιλλέα.

Ο Αχιλλέας ήταν γιος του βασιλέα της Φθίας, του Πηλέα και της Νηρηίδος Θεάς Θέτιδας, εγγονός του διογένους Αιακού.

Η καταγωγή του συνδεόταν απευθείας με τον ίδιο το Δία. Υπήρξε μυθολογικά, κατά μία εκδοχή, το έβδομο παιδί των γονέων του”.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος κάλεσε του συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας
Αφού άκουσε την εισήγηση της Προέδρου και έχοντας υπόψη τα παραπάνω καθώς:
-τις διατάξεις του άρθρου 83 του Ν. 3852/2010
-τις διατάξεις των άρθρων 8, 75 (παρ. Ι.Γ.4) και 213 του Ν. 3463/2006
-την ανάγκη ονοματοδοσία ανωνύμων οδών και μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Εισηγείται θετικά για την ονοματοδοσία των παρακάτω ανωνύμων οδών:

1 Διηδάμειας. Δηιδάμεια: Σύζυγος Αχιλλέα, κόρη του Λυκομήδη.

2 Φερεκύδου. Φερεκύδω: 580 π.χ. (Σύρος) έγραψε την Ιωνική διάλεκτο. Ήταν ο πρώτος του ταύτισε την πόλη Φάρσαλο της αρχαιότητας, όπου λατρευόταν η μητέρα του Αχιλλέα, Νηρηίδος Θεάς Θέτιδας, με την περιοχή της Φθίας.

3 Ευφορίωνος. Ευφορίων: γιός του Αχιλλέα και της Ωραίας Ελένης.

4 Νεοπτολέμου. Νεοπτόλεμος: γιός του Αχιλλέα και της Δηιδάμειας τον Πύρρο, που έγινε γνωστός ως Νεοπτόλεμος.

5 Κων/νου Μπούτη. Αποβίωσα Διατελέσαν Δήμαρχο Φαρσάλων (περίοδο 1975 έως1990).

6 Αιάκου. Αίακος: παππούς Αχιλλέα και κριτής του Κάτω Κόσμου.

7 Ομήρου. Όμηρος: Ο Όμηρος φέρεται ως ο δημιουργός των ποιητικών κειμένων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, από τα πρώτα κείμενα της Ιστορικής περιόδου της αρχαίας Ελλάδας, γνωστά ως «Ομηρικά Έπη».

8 Βρισηίδος. Βρισηίδα: ευνοούμενη και αγαπημένη σκλάβα του Αχιλλέα.

9 Ελένης. Η Ομηρική Ελένη: Σύντροφος του Αχιλλέα, αποκαλούμενη Ωραία Ελένη στη νεοελληνική γλώσσα και ευειδής στην Ιλιάδα, περίφημη για την ομορφιά της, αποτελεί το πλέον διλημματικό πρόσωπο (αθωότητας ή ενοχής) στην ελληνική μυθολογία. Ήταν κόρη του Δία ή του Τυνδάρεω και σύζυγος του Μενέλαου, του βασιλέα της Σπάρτης.

10 Πανθεσίλειας. Πανθεσίλεια: Σύντροφος του Αχιλλέα, κόρη του θεού του πολέμου Άρη και της Οτρήρης. Η βασιλεία της ανάγεται στην εποχή του Τρωικού Πολέμου.

11 Κάλχα. Κάλχας ήταν μάντης, προφήτης από τις Μυκήνες ή και από τα Μέγαρα, που ανήκε στο γένος των Αμυθαονιδών.

12 Ταλθυβίου. Ταλθύβιος είναι γνωστός ένας από τους κήρυκες-αγγελιαφόρους του Αγαμέμνονα κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ο Ταλθύβιος αναφέρεται σε αρκετά χωρία στην Ιλιάδα (Α 320, Γ 118, Δ 192, Η 276, Τ 196, Τ 250, Τ 267 και Ψ 897), όπου εμφανίζεται να αποστέλλεται από τον Αγαμέμνονα μαζί με τον συνάδελφό του Ευρυβάτη και να παίρνει τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα.

13 Ευρυβάτη. Ευρυβάτης είναι γνωστός ένας από τους κήρυκες-αγγελιαφόρους του Αγαμέμνονα κατά τον Τρωικό Πόλεμο. Ο Ευρυβάτης αναφέρεται σε δύο χωρία στην Ιλιάδα (Α 320 και Ι 170), όπου εμφανίζεται να αποστέλλεται από τον Αγαμέμνονα μαζί με τον συνάδελφό του Ταλθύβιο και να παίρνει τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα.

14 Φιλοκτήτου. Ο Φιλοκτήτης είναι τραγωδία του Σοφοκλή που αποτελείται από 1.471 στίχους, με κεντρικό πρόσωπο τον ομώνυμο ομηρικό ήρωα. Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές.

15 Πηλέας. Ο Πηλέας ή Πηλεύς ήταν γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού και της Ενδηίδας, και η πρώτη του γυναίκα ήταν κόρη του βασιλιά της Φθίας.

16 Αχιλλέα Γκουντόπουλο. Αποβίωσα Διατελέσαν Δήμαρχο Φαρσάλων (περίοδο 1996 έως 2006).
17 Λάκη Βαϊρακλιώτη. Αποβίωσα Διατελέσαν Δήμαρχο Φαρσάλων (περίοδο 1991έως1996).

2. Η παρούσα απόφαση μας, να σταλεί:
• Στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας που θα συντάξει τοπογραφικό διάγραμμα, με την ακριβή τοποθεσία και αρχή με τέλος κάθε προς ονοματοδοσία οδού.
• Την επιτροπή ονοματοδοσίας του Δήμου μας, για την εισήγηση της.

3. Στη συνέχεια θα σταλούν όλα τα παραπάνω στην Επιτροπή του άρθρου 8 του Ν. 3463/2006 του Νομού Λάρισας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, για την σύμφωνη γνώμη τους και μετά θα αποφασίσει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ