Πούτιν σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Μεγάλη κοινωνική αντίδραση στη Ρωσία

Πούτιν σε Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά: Μεγάλη κοινωνική αντίδραση στη Ρωσία

Τι απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο πως έχει προκληθεί μεγάλη κοινωνική αντίδραση για την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με το sputnik η απόφαση της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά ήταν μεταξύ τα θέματα των συζητήσεων των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν.

Ο Ρώσος ηγέτης μετέφερε στον ομόλογό του την «μεγάλη κοινωνική αντίδραση» που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία από την απόφαση για το ιστορικό μνημείο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι ο καθένας μπορεί να εισέλθει στην Αγιά Σοφιά και πως θα διατηρηθούν αντικείμενα ιερά για τους Χριστιανούς».

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέστησε την προσοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην μεγάλη κοινωνική απήχηση, την οποία προκάλεσε στην Ρωσία η απόφαση να αλλάξει το στάτους του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε τις αντίστοιχες διευκρινίσεις, επισημαίνοντας, ότι η πρόσβαση σ΄ αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όσους επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών και θα είναι εγγυημένη η διατήρηση των χριστιανικών ιερών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ. xx

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, εξαίροντας την συνεργασία τους που λαμβάνει χώρα μέσω των υπουργείων Αμύνης των δύο χωρών, η οποία επιτρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Ιντλίμπ. Παράλληλα Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες ώστε να τερματισθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εχθροπραξίες στην Λιβύη και να υπάρξει επιστροφή στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην χώρα αυτή.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, συζήτησαν μεταξύ άλλων θέματα διμερούς συνεργασίας που αφορούν τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμφωνήσαν να συνεχίσουν περαιτέρω τις επαφές τους και σε επίπεδο κορυφής.

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ