Γ. Αδαμούλης: "Ο ΕΛΓΑ ανίκανος να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών"

Γ. Αδαμούλης: "Ο ΕΛΓΑ ανίκανος να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών"

Όλοι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή στην χώρα μας. Το φετινό καλοκαίρι έδειξε καθαρά ότι το κλίμα στην χώρα μας αποκτά τροπικά χαρακτηριστικά.

Έντονες βροχοπτώσεις με τεράστιους όγκους νερού σε πολύ λίγο χρόνο. Το αποτελέσματα και οι συνέπειες αυτών των φαινομένων στις καλλιέργειες ανυπολόγιστες.

Πραγματική καταστροφή σε ορισμένα προϊόντα όπως το ρεβίθι, οι φάκες κ.α. Στο ρεβίθι συγκεκριμένα η φετινή παραγωγή ανέρχεται στο 1/3 παραγωγής προηγούμενων ετών.

Εδώ μπαίνει ο ρόλος του ΕΛΓΑ και εξηγούμαι.

Ο ΕΛΓΑ πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές.

Είναι δυνατόν να αποτελεί το αίτιο και όχι το αποτέλεσμα το κριτήριο για αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών;

Είναι δυνατόν το χαλάζι να αποτελεί κριτήριο και καλώς, αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις που επέφεραν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όχι; Αν δεν καλύπτει το νομικό πλαίσιο τα πράγματα είναι απλά.

Ας γίνει μια τροποποίηση του νόμου, ώστε να περιλαμβάνει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των πολύ έντονων βροχοπτώσεων.

Είναι δυνατόν να καλούν τους αγρότες να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις, να καταβάλουν ένα σεβαστό ποσό για την σημερινή οικονομική συγκυρία, να χάνουν χρόνο από τις δουλειές τους, να δημιουργούν προσδοκίες και μετά να τους λένε, ότι ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις;

Είναι δυνατόν στην ίδια περιοχή με το ίδιο καιρικό φαινόμενο άλλες καλλιέργειες να αποζημιώνονται και άλλες όχι; Είναι πασιφανές πλέον ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σημεία των καιρών.

Συνεπώς επικαιροποιείται το αίτημα για ιδιωτική ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων, διότι κάθε περιοχή έχει ιδιαίτερα εδαφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά που δεν καλύπτονται από ένα γενικό πλαίσιο όπως αυτό του ΕΛΓΑ.

Πιθανό να αποτελεί λύση ένα μικτό σύστημα ασφάλισης π.χ. και στον ΕΛΓΑ και στον ιδιωτικό φορέα.

Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι να δοθεί άμεσα λύση στις φετινές καταστροφές των αγροτικών προϊόντων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η πολιτεία δεν μπορεί να είναι απούσα. Δεν μπορεί να παριστάνει τον "αμερικάνο".

Login to post comments
back to top

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΠΙΚΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κωδικός: