Η Μαρία Καρυστιανού στηρίζει τους μαθητές του 15ου Λυκείου Αθηνών που πήραν αποβολή επειδή θέλησαν να αφιερώσουν ένα τραγούδι από τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και στέλνει ένα ηχηρό μηνυμα ενθάρρυνσης σε όλη τη νεολαία.
Με μια συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων του Δυστυχήματος «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, και μαμά της Μάρθης που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους μαθητές του 15ου Λυκείου Αθηνών που αποβλήθηκαν επειδή θέλησαν να τραγουδήσουν στη σχολική γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ένα τραγούδι για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών.
Έδωσαν αποβολή σε μαθητές επειδή ήθελαν να τραγουδήσουν για τα Τέμπη
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε γνωστό μέσα από την ανάρτηση του πατέρα μαθητή του 15ου Λυκείου Αθηνών, Δημήτρη Σπυρωνίδη, ότι ο γιος του ήταν μεταξύ των μαθητών που τιμωρήθηκαν από την διεύθυνση του σχολείου με μονοήμερη αποβολή καθώς εξέφρασαν ανοιχτά την επιθυμία τους ως μέλη της χορωδίας του σχολείου να τραγουδήσουν στην καθιερωμένη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου και ένα τραγούδι στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό οι συμμαθητές των αποβληθέντων μαθητών στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους σε μια συγκινητική προσπάθεια αλληλουποστήριξης καθώς και τα υπόλοιπα παιδιά της χορωδίας ζήτησαν από τη διευθύντρια να αποβληθούν και εκείνα ως ένδειξη αλληλεγγύης, με τη διευθύντρια να τους λέει ότι δεν προβλέπεται. Τότε, οι μαθητές αρνήθηκαν να μπουν για μάθημα στις τάξεις τους, παίρνοντας απουσίες.
«Έμαθαν από πρώτο χέρι μέσα στο σχολείο τους, πως η δικαιοσύνη δεν είναι απούσα μόνο στα Τέμπη αλλά παντού»
Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο κ. Σπυριδωνίδης ” Σήμερα ανακοινώθηκε η μονοήμερη αποβολή δύο παιδιών της 15μελους σχολικής χορωδίας του 15ου ΓΕΛ που αψηφώντας την απαγόρευση της διευθύντριας προσπάθησαν στο τέλος της σχολικης γιορτής να τραγουδήσουν κι ενα τραγουδι για τα Τέμπη και να πουν δυο λόγια για δικαιοσύνη. Κι έμαθαν από πρώτο χέρι μέσα στο σχολείο τους, πως η δικαιοσύνη δεν είναι απούσα μόνο στα Τέμπη αλλά παντού.
Μετά την ανακοίνωση της αποβολής των δυο παιδιών, τα υπόλοιπα παιδιά της χορωδίας πήγαν στην διευθύντρια ζητώντας να αποβληθούν κι αυτά και όταν τους ειπώθηκε ότι αυτό δεν γίνεται, από από αλληλεγγύη στους συμμαθητές τους αρνήθηκαν να μπουν στις τάξεις τους για μάθημα και πήραν απουσίες.
Η αποβολή των δύο μαθητών είναι μια εκδικητική τιμωρία για το φρόνημα, το θάρρος της γνώμης και τη διεκδίκηση της ελευθερίας του λόγου στο δημόσιο σχολείο.
Και ήρθε ως συνεχεια του αυταρχισμού και του εκφοβισμού που ασκήθηκε πάνω στα παιδιά της χορωδίας του σχολείου, όπως όταν καθηγήτρια έσπευσε να σκισει από τα χαρτια τους το τραγουδι του Π. Σιδηρόπουλου Κάποτε θαρθουν να σου πουν… λέγοντας τους πως άμα τολμήσουν να το πουν θα τα τσακίσει και στο τέλος της γιορτής αρπαξε και κατέβασε από τα χέρια μαθητή το μικρόφωνο όταν πήγε να μιλήσει.
Γύρω από τα παιδιά δημιουργήθηκε σκοπίμως μια δηληριώδης ατμόσφαιρα συζητήσεων περί αγενούς συμπεριφοράς τους, ευθυνών τους για τη δημόσια προβολή βιντεο της σχολικης γιορτής σε ιστοσελίδα μαθητικής πολιτικης παράταξης, υποτιθέμενο σπρώξιμο της διευθύντριας, το οποιο η ίδια επινόησε… και άλλα τέτοια ανυπόστατα, για τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων που να δικαιολογούν την αδικαιολόγητη τιμωρία τους.
xx