Διαμαρτυρία αγροτών για πλημμύρες και τιμές προϊόντων στα Τρίκαλα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, Τρικαλινοί αγρότες διαμαρτυρήθηκαν σήμερα, Δευτέρα, τόσο για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις, τη στεγαστική αποκατάσταση και τις ελάχιστες παρεμβάσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, δύο μήνες μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, όσο και για τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών τους προϊόντων.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων “Η Άνοιξη”, με τον πρόεδρό της, Λάμπρο Τσέκα, να μιλά για “μία απελπιστική κατάσταση λόγω στασιμότητας και μεγάλης καθυστέρησης να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες, όσο και άλλες παρεμβάσεις στήριξης πλημμυροπαθών χωριών, αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων…”.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες επισημαίνουν πως “δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, ούτε καν οι επιδιορθώσεις των αναχωμάτων στα ποτάμια ενόψει χειμώνα, με ορατό τον κίνδυνο για νέα πλημμυρικά φαινόμενα”.

Εκπρόσωποι των Επιτροπών Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας και Μεγάλων Καλυβίων κατήγγειλαν, επίσης, πως “δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την απομάκρυνση φερτών υλικών από τα χωράφια και συνεπώς την αποκατάσταση του εδάφους προκειμένου να καταστεί καλλιεργήσιμο…”.

Επισήμαναν, δε, πως η πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει λάβει τα 2.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Αρωγής, όπως και ότι υπάρχουν πληγέντες σε χωριά που δεν έχουν λάβει το αντίστοιχο προβλεπόμενο ποσό των 6.600 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας “Η Άνοιξη”, οι τιμές σε βαμβάκι και καλαμπόκι είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι (0,20 ευρώ το καλαμπόκι, 0,60 ευρώ το βαμβάκι) ενώ κατά πολύ μειωμένες είναι και οι επιδοτήσεις που πληρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυτό προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταληκτικά, ο κ. Τσέκας, έκανε λόγο για “ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς καθώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα και δέσμευση για την προστασία της, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια από τα μη ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Θεσσαλίας”, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να αγωνιστεί οργανωμένα για την άσκηση πίεσης και την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών για άμεσες αποζημιώσεις στο 100%.



χχ