Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι στις 11/01/2024 επιβεβαιώθηκε κρούσμα του ιού της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων,σε κατοικίδιους χοίρους σε δύο συστεγαζόμενες αγελαίες εκτροφές στην Τ.Κ. Παγονερίου, του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, της Π.Ε. Δράμας, η οποία αποτελείται από 174 χοίρους και στις 15/01/2024 επιβεβαιώθηκε δεύτερο κρούσμα, σε νεκρό αγριόχοιρο στην Τ.Κ. Χουμνικού, του Δήμου Βισαλτίας, της Π.Ε. Σερρών. Το νόσημα της Αφρικανικής Πανώλους είναι ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων. Οι αγριόχοιροι αποτελούν τη φυσική αποθήκη του ιού.
Δεν προσβάλλονται από τη νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη όπως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά. Ο ιός της Αφρικανικής Πανώλους των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ
O ιός μπορεί να μεταδοθεί:
-Μετά από επαφή των χοίρων με μολυσμένους χοίρους, αγριόχοιρους, κόπρανα μολυσμένων ζώων ή σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων.
-Όταν οι χοίροι καταναλώσουν μολυσμένο κρέας ή μολυσμένα προϊόντα κρέατος ή απορρίμματα που περιέχουν ανεπεξέργαστα μολυσμένα κρέας χοίρου ή προϊόντων χοίρειου κρέατος.
-Μετά από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και υλικά, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων, ενδυμάτων, υποδημάτων (μπότες), εξοπλισμού, ζωοτροφών κ.α.
-Με έντομα διαβιβαστές, που όμως δεν παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή στην εξάπλωση του νοσήματος στην Ευρώπη.
Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παραμένει ζωντανός για μεγάλο διάστημα στα κόπρανα, στο αίμα και σε ιστούς, ειδικότερα σε μολυσμένα μη μαγειρεμένα ή ατελώς μαγειρεμένα προϊόντα από χοίρειο κρέας. Αδρανοποιείται σε θερμοκρασία 56°C για 70 λεπτά,60°C για 20 λεπτά. Είναι ευαίσθητος στον αιθέρα και το χλωροφόρμιο.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ
Τα συμπτώματα της νόσου στους χοίρους είναι υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ξαφνικός θάνατος με ελάχιστα συμπτώματα να προηγούνται, έμετος, αιμορραγία από τη μύτη ή το έντερο, διάρροια, ερυθρός ή μαύρος χρωματισμός στο δέρμα των αυτιών, του ρύγχους, της ουράς, στα άκρα, στην κοιλιακή χώρα και το στήθος, οίδημα και ερυθρότητα στους οφθαλμούς, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας, αποβολές και πρόωροι τοκετοί, λιποβαρή χοιρίδια. Τα στελέχη του ιού με υψηλή μολυσματικότητα είναι γενικά θανατηφόρα, με τη θνησιμότητα να αγγίζει το 100%.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές χοίρων.
ΜΕΤΡΑ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές χοίρων μπορεί να αποτρέψει την είσοδο του νοσήματος στην εκτροφή:
1)Έλεγχος μετακινήσεων ζώων στις εκμεταλλεύσεις:
-Αυστηρός έλεγχος της εισόδου/εξόδου των ζώων στις εκμεταλλεύσεις.
-Ύπαρξη κατάλληλης περίφραξης, που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων.
-Ύπαρξη χώρου απομόνωσης για τα νεοεισαχθέντα ζώα.
– Προμήθεια και πώληση χοίρων σε οικόσιτες εκτροφές ή ιδιώτες σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.
-Απαγορεύεται η επαφή μεκρέας, υποπροϊόντα ή οποιοδήποτε τμήμα θηράματος ή νεκρού αγριόχοιρου.
2) Κατάλληλη ένδυση του προσωπικού και των επισκεπτών:
3) Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από το προσωπικό.
4) Περιορισμός των επισκεπτών στο ελάχιστο δυνατό (συμπεριλαμβανομένων κυνηγών και οχημάτων).
5) Αποφυγή χρήσης δανεισμένου ή μεταχειρισμένου εξοπλισμού.
6) Καθαρισμός και απολύμανση της εκτροφής και των οχημάτων:
7) Αντιμετώπιση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων.
8)Οι θηρευμένοι αγριόχοιροι δεν πρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τους εκτρεφόμενους χοίρους.
9)Το ωμό κρέας, τα ζωικά υποπροϊόντα των σφαγείων και τα οικιακά ή άλλα απορρίμματα να μη χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή για χοίρους ή άλλα είδη ζώων.
Το νόσημα εξαπλώνεται στην Ελληνική Επικράτεια και η ελληνική χοιροτροφία βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο, γι’ αυτό η ανάγκη τήρηση μέτρων βιοασφάλειας από μέρους των χοιροτρόφων κρίνεται επιτακτική.
Η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Σε περίπτωση υποψίας του νοσήματος, ενημερώστε άμεσα την Υπηρεσία μας.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΟΣ
Με δεδομένο ότι ο αγριόχοιρος αποτελεί τον κύριο φορέα του ιού, ο Έλληνας κυνηγός αγριόχοιρουκαθίσταται βασικός συνεργάτης στο να επιτραπεί ο έλεγχος της νόσου από μια ενδεχόμενη είσοδό της στη χώρα μας.
Ο κυνηγός πρέπει να ειδοποιεί τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση:
-Ανεύρεσης νεκρών αγριόχοιρων στο δάσος,
-Ανεύρεσης ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού νεκρών ή τραυματισμένων ζώων σε οδικά δίκτυα,
-Ασυνήθιστης συμπεριφοράς (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα) μεμονωμένων ζώων ή ομάδων αγριόχοιρων.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Υγείας των Ζώων, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις Υποδιευθύνσεις Κτηνιατρικής των Π.Ε. Καρδίτσας, Μαγνησίας & Σποράδων και Τρικάλων και στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας
1. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας: 2413511277
2. Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Καρδίτσας: 2441255237
3. Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Μαγνησίας &Σποράδων: 2421352432
4. Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Τρικάλων: 2431073591.
xx