Για τη συμφωνία πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα ήταν η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η επιστολή που έστειλε ο κ Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρέαν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα»
Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλισουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε.
Για την τελευταία δήλωση του κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο. Παράλληλα αποκάλυψε ότι τον Μάιο προγραμματίζω να επισκεφθώ την Άγκυρα, ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο»
Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Κογκρέσο και με το σώμα της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας είναι στενή και οικοδομούνται στη λογική ότι όσα γίνονται είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Όσον αφορά το κόστος για τα F-35 ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας.
Η Τουρκία έχει σημαντική εξαγωγική πολεμική βιομηχανία και εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε την απόσταση από το παρελθόν. Έχουμε το βλέμμα μας και στο μέλλον με drone ή μη επανδρωμένα υποβρύχια. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων.
Επανερχόμενος για το κόστος των F-35 ζήτησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Χρειαζόμαστε και οπλικά συστήματα και πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη ώστε τα οπλικά συστήματα να μην απαξιώνονται και αυτό ζήτησα από τη νέα ηγεσια του ΓΕΕΘΑ να φροντίσει να λειτουργούν σωστά τα υπάρχοντα εξοπλιστικά συστήματα πριν να προχωρήσουμε σε νέες προμήθειες. Όπως είπε θα γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση όπως αυτή για τα βλήματα meteor.
H Ελλάδα επιβραβεύθηκε για την εξωτερική της πολιτική. Οι ΕΔ είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 και η Ελλάδα έχει απτό και συγκεκριμένο όφελος από αυτή την πολιτική που εκδηλώνεται με πρόσβαση σε πολύ πιο προχωρημένα οπλικά συστήματα αλλά και με το δωρεάν στρατιωτικό υλικό που δεν θα ερχόταν αν είχαμε άλλη εξωτερική πολιτική. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε πετύχει και την υποχρέωση της χώρας να ξοδεύει περισσότερο για την άμυνα της από ό,τι μια χώρα της Ευρώπης.
Όταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο που τα χειρίζονται πρέπει να αμείβονται καλά. Έχουμε κάνει βήματα προς αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον Στόλο και το γνωρίζει και ο υπουργός Άμυνας αυτό ώστε να γνωρίζουν τα στελέχη που θα κάτσουν στη γέφυρα μιας Μπελαρά ότι το ελληνικό κράτος σέβεται τον αγώνα τους. Πάντα ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώνει καλύτερα από το κράτος αλλά τίποτα δεν θα ξεπερνά την υπερηφάνια του εθνόσημου. Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν και γίνονται προσπάθειες να γίνει αυτό.
Για τον στόχο περί ήρεμων νερών: Αν θεωρήσουμε ότι αυτό είνα προυπόθεση για να μπουμε στη μεγάλη διαπραγμάτευση η απάντηση είναι ναι. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος είναι προυπόθεση για να προχωρήσουμε σε έναν πολιτικό διάλογο. Αν το θέμα αυτό είχε εύκολη λύση είμαι σίγουρος ότι θα το είχε επιλύσει κάποιος από τους προκατόχους μου. Προυπόθεση είναι ο βασικός σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η αποδοχή του πλαισίου με συγκεκριμένους κανόνες αλλά και η αποφυγή εντάσεων στο πεδίο. Έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα και όχι μόνο όσον αφορά τη σχέση μου με τον κ. Ερντογάν
Η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφή τρόπο τα όριά της με την Τουρκία και στο πεδίο, στον Έβρο και την κρίση του 2020, ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας και θωρακίσαμε την οικονομία μας καθώς χωρίς ισχυρή οικονομία δεν πας πουθενά. Η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν μια σημαντική στιγμή για μένα. Μίλησα για το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και σίγουρα είναι μεγάλη τιμή για αρχηγό κυβέρνησης να μιλήσει εκεί και αυτό από μόνο του λέει κάτι. Όπως βλέπουμε δεν είναι μια θεωρητική άσκηση προσωπικής ικανοποίησης αλλά έχει απτά αποτελέσματα στην θωράκιση της χώρας.
Αγρότες
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα». Έχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για την θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστευ ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε
Έχουν ένα δεύτερο αίτημα. Ηδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης.
Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής να πάμε στα 10.000 ευρώ για να το πάρουν πιο νωρίς.
Σήμερα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ απάντησε «θα δούμε» για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου
Να ξέρουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας.
xx