Tο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες μέρες, με στόχο να ψηφιστεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του dnews.gr, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το σχέδιο νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, με δεδομένες τις διαφωνίες τόσο βουλευτών όσο και υπουργών της κυβέρνησης, όσο και τη χθεσινή ομόφωνη «καταδίκη» του σχεδίου νόμου από την Ιερά Σύνοδο.
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο για τη ρύθμιση για ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με το νομοσχέδιο «επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων».
Ισχύει ήδη σε 36 χώρες σε 5 ηπείρους. Συζητήθηκε νηφάλια και χωρίς ακρότητες και στην κοινωνία και στο εσωτερικό των κομμάτων, πρόσθεσε. «Ακούστηκαν οι απόψεις της παράδοσης και της εξέλιξης. Οι ομόφυλοι γονείς θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε – σχολιάζοντας τις διαφωνίες – πως εξηγήθηκε λεπτομερώς τι δεν κάνει το νομοσχέδιο.
«Δεν μεταβάλλει το ισχύον πλαίσιο της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί δικαίωμα από τους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έτσι υποδέχομαι και τις θέσεις της Εκκλησίας που σέβομαι απόλυτα», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση έχει δώσει πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου. Είναι επιλογές της πολιτείας και όχι θεολογικές πεποιθήσεις».
«Αργά ή γρήγορα η επιστολική ψήφος θα έρθει στις εθνικές εκλογές»
Τονίζοντας πως η ημερήσια διάταξη δεν είναι μονοθεματική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του μιλώντας για την επιστολική ψήφο. Επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα φέρει μετά τις ευρωεκλογές την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, ενώ εξέφρασε την απορία του για τη στάση της αντιπολίτευσης.
Κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα» αναφορικά με τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά:
Μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει τους Έλληνες εκτός επικράτειας. Μία σημαντική ευκαιρία συναίνεσης που δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου λόγω της τροπολογίας.
Πώς συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και δεν συμφωνούμε στις εθνικές; – διερωτήθηκε.
«Ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Είναι ένα ιστορικό βήμα η καθιέρωσή της στις ευρωεκλογές. Αργά ή γρήγορα θα γίνει και στις εθνικές. Θα επανέλθει η τροπολογία αν δεν ψηφιστεί σήμερα», τόνισε.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για τις νέες οικογένεις με την αύξηση του επιδόματος γέννησης.
«Η Ελλάδα αντί να φοβίζει, μαγνητίζει όπως προέκυψε και στο Νταβός. Στόχος μας να παίρνουμε μέτρα κατά της ακρίβειας και να στηρίζουμε τις οικογένειες. Να υπάρχουν στη χώρα μας δικαιώματα που υπάρχουν στην Ευρώπη εδώ και χρόνια.
Όραμά μας η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη που αποδίδουν την ίδια σημασία στην οικονομική ισχύ, στις ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα και στο κράτος δικαίου.
xx