Στην πλατεία Συντάγματος σήμερα οι μελισσοκόμοι, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών μπορεί να έφυγαν από τη Βουλή, όμως σειρά έχουν οι επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από τις φωτιές του Αυγούστου, καθώς και τις πλημμύρες.
Το ραντεβού έχει δοθεί στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών), για να μεταφέρουν τα αιτήματά τους, ενώ θα επιδώσουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή.
Τα αιτήματα των μελισσοπαραγωγών:
-Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
-Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
-Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
-Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
-Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
-Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
-Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Εξάλλου, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα και σήμερα, Πέμπτη 22/2, αναμένεται να συνεδριάσουν ώστε να αποφασίσουν τη συνέχεια.
Στις γενικές συνελεύσεις τους, οι αγρότες θα επανακαθορίσουν τη στάση τους ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Oι αγρότες αναμένεται να συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι αγρότες απευθύνουν έκκληση στον πρωθυπουργό για νέα συνάντηση ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων με άλλες μορφές.
xx