Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (15/1/24), ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για την μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων-ψίχουλα στους πλημμυροπαθείς και των αποκαταστάσεων σπιτιών, χωραφιών και υποδομών από τις πλημμύρες, τονίζοντας ότι μόνο ο οργανωμένος αγώνας του λαού μπορεί να αναγκάσει κυβέρνηση και περιφέρεια να λύσουν κάποια προβλήματα.Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Κύριε περιφερειάρχη, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, αναφέρατε ότι πρώτα θα κάνετε έργο και μετά θα μιλάτε στον τύπο. Μέχρι σήμερα όμως βλέπουμε να μιλάτε, όχι όμως κάτι χειροπιαστό για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και την πολιτική προστασία.
Ως περιφερειακή αρχή συμμετείχατε στην κλειστή σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Καρδίτσα, χωρίς να ενημερώσετε το Π.Σ και τους πλημμυροπαθείς για το τι αποφασίσθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα κάνατε σύσκεψη για την πολιτική προστασία και δηλώσατε ότι θα αλλάξουν πολλά, χωρίς όμως να πείτε τι και πότε.
Αλήθεια τι ουσιαστικό θα αλλάξει στην πολιτική προστασία, στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος και της πολιτικής στήριξης του, όταν κυριαρχεί η λογική του κόστους και οφέλους, που θυσιάζει τις ζωές και τις ανάγκες των πολλών για τα κέρδη των λίγων;
Μιλάτε για την πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει:
Ολοκληρωμένη πολιτική αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας και καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών με τον αντίστοιχο σχεδιασμό και υλοποίηση των απαραίτητων έργων.
Εγινε ή δρομολογήθηκε τέτοιος σχεδιασμός έργων απο κυβέρνηση και περιφέρεια;
Εξασφαλίστηκαν τέτοια κονδύλια απο τον κρατικό προυπολογισμό, απο τον προυπολογισμό και το ΕΣΠΑ της περιφέρειας;
Σημαίνει ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την πολιτική προστασία. Στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, κάλυψη των αναγκών σε υποδομές, οχήματα και μέσα, με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα. Ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό και μέσα.
Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, εκπαίδευση και ενημέρωση του πληθυσμού, κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
Να καταργηθούν το πλαίσιο χρήσεων γης, η αντιδραστική δασική νομοθεσία που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και διασφαλίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που υποτάσσει το περιβάλλον στο κέρδος και καθιστά αδύνατη την ουσιαστική πολιτική προστασία.
Εγινε τίποτα απ’ όλα αυτά; Ούτε βέβαια σας ακούσαμε να τα διεκδικείται.
Τέσερεις μήνες μετά τις πλημμύρες, ελάχιστα έγιναν σε σχέση με τις αποκαταστάσεις των καταστραμένων αναχωμάτων, του καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων, των δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών και μάλιστα συνήθως αυτές που έγιναν είναι προσωρινές και ο χειμώνας είναι μπροστά μας, επομένως και ο κίνδυνος νέων πλημμυρών. Και εσείς δηλώσταε ικανοποιημένος για την πορεία ανασυγκρότησης.
Δεν έγινε τίποτα για την απομάκρυνση των νερών απο τα 160.000 στρ. γύρω απο τον ταμιευτήρα της Κάρλας. Ούτε υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, για να υπάρξει απορροή των λιμναζόντων νερών και να αποστραγγιστούν τα χωράφια.
Αλήθεια, τι εμποδίζει να γίνουν αυτά; Η κλιματική αλλαγή;
Τις αποζημιώσεις-ψίχουλα μέσω της ΑΡΩΓΗΣ, δεν τις έχουν πάρει πολλοί ακόμα (σπίτια, γεωργοί, επαγγελματίες), αλλά και εξαιρούνται πολλές εκατοντάδες, όπως οι ιδιοκτήτες υπογείων, όπου είχαν μια οικοσκευή αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ ο καθένας.
Δεν έχει λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της στέγασης όσων τα σπίτια τους δεν είναι κατοικίσιμα, είτε λόγω βλάβης, είτε γιατί δεν έχουν οικοσκευή.
Δεν έγιναν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση υγειονομικών θεμάτων (ψεκασμοί, απολυμάνσεις, καθαρισμοί).
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι είναι κρατική και όχι ατομική ευθύνη η αποκατάσταση των πληγέντων και των υποδομών, όπως και της πολιτικής προστασίας και γι’ αυτό πρωτοστατούμε στην οργάνωση της αγωνιστικής διεκδίκησης τους από το λαό.
xx