Πληρώνει σήμερα την εξισωτική αποζημίωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Πληρώνει σήμερα την εξισωτική αποζημίωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Πληρώνεται σήμερα στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξισωτική αποζημίωση ενώ ο οργανισμός πραγματοποίησε χθες πληρωμές 33,5 εκατ. ευρώ για 6 αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα 24 Δεκεμβρίου αναμένται να καταβληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξισωτική αποζημίωση 248 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αναστάτωση συνεχίζει να επικρατεί στον αγροτικό κόσμο για την πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που έφερε ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ.

Αιτία η μειωμένη κατά 15% βασική ενίσχυση των αγροτών για το 2020 που καταβλήθηκε την Παρασκευή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Φώφη Γεννηματά, κάνουν λόγο για περικοπή των επιδοτήσεων από τους πραγματικούς αγρότες, ώστε να ενισχυθούν «άλλοι δικαιούχοι».

Επίσης, υπάρχει μία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανέφερε:
«Σας γνωρίζουμε ότι ολοκληρώθηκε η πληρωμή κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης στους τομείς:
α) της επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Καλαμών,
β) του πρώιμου Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης,
γ) της ανοιξιάτικης Πατάτας,
δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες, σε 21.465 δικαιούχους με συνολικό ποσό 33.531.652,10€».

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θεοφάνης Παπάς, μίλησε στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» και είπε ότι μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών την Παρασκευή το απόγευμα το 90% της βασικής ενίσχυσης και το 95% της πράσινης ενίσχυσης, καθώς και το 90% της ενίσχυσης των νέων γεωργών. Την ίδια μέρα είχε δοθεί εντολή και για το 7% της βασικής ενίσχυσης που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων-αγροτών τη Δευτέρα το απόγευμα.

Το υπόλοιπο 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% της πράσινης και της ενίσχυσης των νέων γεωργών θα πληρωθεί όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των αιτήσεων για νέα δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα.

Επίσης, εξήγησε ότι οι δικαιούχοι είδαν μέχρι και 15% περικοπή στο σύνολο του ποσού που περίμεναν σε σχέση με πέρυσι, γιατί στην τμηματική πληρωμή της Παρασκευής θα πρέπει να προσθέσουμε και την οριζόντια περικοπή κατά 2,9% για την παρακράτηση δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Καν. (ΕΕ) 1306/2013) και τυχόν συμψηφισμούς με κυρώσεις προηγούμενων ετών.

Για σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, ο κ. Παπάς είπε ότι θα πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση, ύψους πάνω από 240 εκατ. ευρώ και η έκτακτη ενίσχυση (Μέτρο 21) των παραγωγών ελαιοποιήσιμης ελιάς ύψους 126 εκατ. ευρώ.

Όλες αυτές οι πληρωμές θα φανούν στην «Καρτέλα του Αγρότη» μετά την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ