Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ποιοι θα πάρουν έως 1.000€

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Ποιοι θα πάρουν έως 1.000€

Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα "Αλλάζω θερμοσίφωνα" που θα δώσει ενισχύσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών από ηλιακούς θερμοσίφωνες

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, με την οποία παρέχεται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εξουσιοδότηση για την προκήρυξη προγράμματος αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με ηλιοθερμικά συστήματα και για ανακύκλωση των αποσυρόμενων συσκευών μέσω συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

"Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν περίπου 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι", είχε πει η γενική γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η δομή του προγράμματος (αντικατάσταση - απόσυρση παλαιών συσκευών και επιδότηση αγοράς νέων) προσομοιάζει με το πρόγραμμα "ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή" μέσω του οποίου επιδοτήθηκε η αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.

Οι προτάσεις αναμένεται να αξιολογηθούν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια: βάσει εισοδήματος, ποσοστό επιδότησης και κοινωνική κριτήρια.

Αν και, δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένα "πλαφόν", τα οικονομικά κριτήρια, θα υπολογιστούν κατά το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε: χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Μοναδική προϋπόθεση
Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση. Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο "Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς -- Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών". xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ