Ξεκλειδώνουν οι ρυθμίσεις των 100 - 120 δόσεων για όσους τις έχασαν λόγω πανδημίας

Ξεκλειδώνουν οι ρυθμίσεις των 100 - 120 δόσεων για όσους τις έχασαν λόγω πανδημίας

Εντός της επομένης εβδομάδας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για να ενταχθούν όσοι βρέθηκαν εκτός ρυθμίσεων μετά το Μάρτιο λόγω της πανδημίας.

Κανονικά με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής οι πλητττόμενοι οφειλέτες θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Νοεμβρίου, ενώ οι δόσεις για το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω του δεύτερου γενικού lockdown στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για παράταση της πληρωμής της δόσης του Νοεμβρίου. Αυτό θα σήμαινε πως οι οφειλέτες θα πλήρωναν τη δόση Δεκεμβρίου και πως οι δόσεις για το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020 που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ανήκει στους πληττομένους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Μόλις ανοίξει και πάλι η εφαρμογή των 100 δόσεων, θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και να συνεχίσει να την πληρώνει κανονικά της. Οι τέσσερις δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Μαζί με τις 100 - 120 δόσεις θα ενεργοποιηθεί και η πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για τους φορολογουμένους που απώλεσαν τη ρύθμισή τους από την 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά. Έως σήμερα οι συγκεκριμένοι οφειλέτες αδυνατούσαν να ρυθμίσουν ξανά τις οφειλές τους. Μετά τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση θα μπορούν να εντάξουν τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Σε έως 48 δόσεις εξοφλούνται οι έκτακτες οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και μη φορολογικές οφειλές, ενώ σε έως 24 δόσεις ρυθμίζονται τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων της πρώτης καραντίνας και συγκεκριμένα της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου αλλά και ο ΦΠΑ και οι δόσεις ρυθμίσεων που θα πρέπει να πληρωθούν εντός του Νοεμβρίου έχουν παγώσει μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Οι οφειλές αυτές θα ρυθμιστούν από τον Μάιο 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ