Έρχεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πώς θα υπολογιστεί - Οι αλλαγές

Έρχεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Πώς θα υπολογιστεί - Οι αλλαγές

Aλλάζει ο τρόπος που θα γίνεται ο υπολογισμός της πτώσης τζίρου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τον 7ο κύκλο η σύγκριση δεν θα γίνεται με τον τζίρο του 2020 αλλά με εκείνον του 2019.

Την απόφαση γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια της του ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, ο κύκλος αυτός του προγράμματος θα αφορά στην απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου με αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός του Φεβρουαρίου, ενώ το 50% δεν θα επιστρέφεται.

Οι κυριότερες πληρωμές των μέτρων κατά της πανδημίας για τον μήνα Ιανουάριο έχει ως εξής:
-η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας της Covid-19 (μισθωτών) ύψους 386 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

-η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 167 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 740 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

-η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 19 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2021 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά 728 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση στο σκέλος του ΠΔΕ κατά 693 εκατ. ευρώ, λόγω του προαναφερόμενου μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η παράταση του lockdown, όπως είναι αναμενόμενο φέρνει παράταση και στα μέτρα στήριξης των πολιτών που πλήττονται με το κόστος τελικά της πανδημίας ολοένα να αυξάνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει άμεσα λοιπόν να βρει τρόπους χρηματοδότησης των μέτρων, μέρος των οποίων είναι και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μεγάλη βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η προχρηματοδότηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έως το τέλος του μήνα αναμένονται οι πρώτες ανακοινώσεις για τα έργα που θα ενταχθούν στο ΠΔΕ ενώ τον Μάρτιο το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ