Καταργούνται με νομοθετική ρύθμιση οι ενδιάμεσες εκπτώσεις - Πότε θα ξεκινούν οι χειμερινές και οι θερινές

Καταργούνται με νομοθετική ρύθμιση οι ενδιάμεσες εκπτώσεις - Πότε θα ξεκινούν οι χειμερινές και οι θερινές

Προς κατάργηση βαίνουν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο ένα πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων κυρίως εμπόρων.

Η κατάργηση θα γίνει πολύ σύντομα, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο επ’ αυτής στο νομοσχέδιο περί εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας που ψηφίστηκε χθες το βράδυ επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά) και ακολούθως αναμένεται να εγκριθεί και από την Ολομέλεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου, «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα».

Από τούδε και στο εξής, οι εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων θα επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, θα είναι οι εξής:
-Χειμερινές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος του Φεβρουαρίου.
-Θερινές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, θα μπορούν να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής, «θα υποδεικνύεται και η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής».

Εξαιρούνται τα νωπά και ευαλλοίωτα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα τα οποία από τη φύση τους ή στο στάδιο της μεταποίησής τους, ενδέχεται να καταστούν ακατάλληλα προς πώληση εντός 30 ημερών από τη συγκομιδή, την παραγωγή ή τη μεταποίηση. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ