Ακριβότερα τα καύσιμα στην Ελλάδα, παρά την ανατίμηση του ευρώ

Ακριβότερα τα καύσιμα στην Ελλάδα, παρά την ανατίμηση του ευρώ

Αύξηση 5% καταγράφει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μηναία βάση, με την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου να μην έχει το αναμενόμενο αντίκτυπο στις τιμές που πωλούν τα διυλιστήρια.

Ειδικότερα, σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στα 2,115 ευρώ ανά λίτρο, από 2,017 ευρώ ανά λίτρο πριν ένα μήνα.

Η μέση τιμή της σούπερ αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στα 2,289 ευρώ ανά λίτρο, από 2,212 ευρώ ανά λίτρο πριν ένα μήνα.

Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στα 2,095 ευρώ ανά λίτρο, από 2,053 ευρώ ανά λίτρο πριν ένα μήνα.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ είναι σήμερα στα 95,7 δολάρια ανά βαρέλι και του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα 88,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Προ μηνός η διεθνής τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ήταν στα 94,2 δολάρια ανά βαρέλι και του αμερικανικού αργού πετρελαίου στα 87,2 δολάρια ανά βαρέλι.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι πως μέσα στο μήνα που πέρασε το ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου. Σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι στο 1,02 δολάρια, όταν προ μηνός ήταν στα 0,97 δολάρια.

Αυτό σημαίνει πως σε μηναία βάση το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 5,6%.

Προκύπτει λοιπόν το παράδοξο πως αν και με το ενισχυμένο ευρώ τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αγοράζουν φθηνότερα το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται σε δολάρια , ωστόσο το κέρδος τους αυτό δεν αποτυπώνεται στις τιμές των καυσίμων που αυξάνονται αντί να μειώνονται. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ