Στο τραπέζι αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα - Πώς θα επηρεάσει τους ασφαλισμένους

Στο τραπέζι αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα - Πώς θα επηρεάσει τους ασφαλισμένους

Για τις ελλείψεις που καταγράφονται στα φάρμακα στην ελληνική αγορά μίλησε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα η οποία μάλιστα έριξε στο τραπέζι μια πρόταση για να αντιμετωπιστούν.

Συγκεκριμένα όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, «κάποια φάρμακα που είναι εξαιρετικά φθηνά, κάτω από 10 ευρώ το κουτί, στο εξωτερικό πωλούνται 3 και 4 και 10 φορές πάνω».

Όπως είπε, θα έπρεπε πιθανότατα να ανέβουν οι τιμές σε κάποια φτηνά φάρμακα προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις (μιας και πωλούνται στο εξωτερικό).

Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

«Μερικά πράγματα αν δεν θέλουμε να μη τα έχουμε στην Ελλάδα και να τα φέρνουμε απ' έξω πληρώνοντας 5 φορές παραπάνω είναι καλό να τα αυξήσουμε λίγο, και μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα». Σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώσει τις αυξήσεις, έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στην ελληνική αγορά έχουν μπει πλέον εισπνεόμενα φάρμακα, αντιπυρετικά, φάρμακα για μεταμοσχευμένους και φάρμακα για καρκίνο.

Επιπλέον, μίλησε για ένα διεθνές πρόβλημα και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες επειδή έχει δική της παραγωγή φαρμάκων.

«Μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και αν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, υπάρχει και η δυνατότητα να σπάσουν οι γονείς ένα αναβράζον δισκίο ή μέρος αναβράζοντος δισκίου στο χυμό που αρέσει στο παιδί.

Αυτό είναι πολύ ασφαλές, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στο site της παιδιατρικής εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ