EPIMELHTHRIO PROSKLHSH

Θεοδωρίδου για γρίπη: Να εμβολιαστούμε σαν να είναι ο εχθρός στην πόρτα μας

Θεοδωρίδου για γρίπη: Να εμβολιαστούμε σαν να είναι ο εχθρός στην πόρτα μας

Να εμβολιαστούν για τη γρίπη κάλεσε τις ομάδες υψηλού κινδύνου η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε κατά τη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, «η γρίπη είναι απρόβλεπτη, πάντα προετοιμαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «ο φόβος της συνκυκλοφορίας των δύο ιών και του Covid και της γρίπης, υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος.

Προβλέψεις δεν μπορούμε να κάνουμε, αλλά εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε σαν να είναι επί θύραις ο εχθρός, ο ιός της γρίπης. Μακάρι να υπάρχει και φέτος η ίδια επιδημιολογία όπως και πέρυσι».

«Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για την γρίπη θα πρέπει και μάλιστα με αυτή την μεταβολή του καιρού που ζούμε, να αρχίσουν να εμβολιάζονται», είπε.

Όπως είχε τονίσει κατά την προηγούμενη ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου, την προηγούμενη χρονιά, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας ήταν εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον Covid-19.

Επιδημιολογικά η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, επομένως «τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο» είχε τονίσει από τότε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού.

Η εμβολιαστική περίοδος για τον ιό της γρίπης ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου, και από την 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα για τη γρίπη
Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Πρόκειται για ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω επιπλοκών από τη λοίμωξη του ιού της γρίπης:
-Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών

-Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα προβλήματα

-Έγκυες, με τον εμβολιασμό να συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης

-Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά

-Παιδιά που λαμβάνουν θεραπεία με ασπιρίνη

-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, ή άλλα ευάλωτα άτομα

-Κλειστοί πληθυσμοί (πχ στρατιωτικές σχολές)

-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

-Κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών

-Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Πότε μπορεί να εμβολιαστεί για τη γρίπη θετικό κρούσμα
Η Μαρία Θεοδωρίδου έχει περιγράψει και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσμαος ή στενής επαφής. Ασυμπτωματικά άτομα που έχουν θετικό εργασηριακό έλεγχο (για τον κορωνοϊό), εμβολιάζονται μόλις ολοκληρώσουν τον χρόνο απομόνωσης.

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα και το τεστ τους βγήκε αρνητικό, μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Τέλος, συμπτωματικοί ασθενείς Covid πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους για την γρίπη ώσπου ολοκληρωθεί η απομόνωση και δεν έχουν πλέον συμπτώματα. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ