Διάγγελμα Μητσοτάκη μέχρι την Πέμπτη για το «Πάσχα στην πόλη» και την άρση του lockdown

Διάγγελμα Μητσοτάκη μέχρι την Πέμπτη για το «Πάσχα στην πόλη» και την άρση του lockdown

Το αργότερα μέχρι αύριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με προσωπικό του μήνυμα αναμένεται να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην κανονικότητα ακριβώς μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει και επίσημα τη συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού και θα εξηγήσει τους λόγους γι' αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα στους πολίτες, το αργότερα μέχρι αύριο, όπου θα εξηγήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για Πάσχα στην Πόλη και τον οδικό χάρτη για εμπορικά κέντρα, σχολεία, εστίαση και τουρισμό.

Ορόσημο για την οικονομία η 14η Μαϊου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ακαδημία στελεχών της ΝΔ, χαρακτήρισε ορόσημο τα μέσα Μαΐου «όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία».

Η κυβέρνηση στοχεύει με το άνοιγμα του τουρισμού, να ανακοινωθούν και τα ανοίγματα άλλων δραστηριοτήτων, είτε λίγο νωρίτερα της 14ης Μαΐου είτε λίγο αργότερα.

Το Μαξίμου γνωρίζει καλά την κόπωση των πολιτών εδώ και τουλάχιστον 15 μήνες πανδημίας ωστόσο, στο μήνυμά του θα ζητήσει ακόμα λίγες μέρες υπομονή.

Στις ανακοινώσεις θα περιλαμβάνεται η απόφαση της κυβέρνησης για την συνέχιση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, ειδικά σε περιοχές της επαρχίας όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάδοση του κορωνοϊού και η πίεση του ΕΣΥ είναι μεγάλη.

Σχολεία
Μετά τα Λύκεια, αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα των σχολείων ακριβώς μετά τις διακοπές του Πάσχα. Έτσι στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ωστόσο, η συνεισφορά των self test αποτελεί εχέγγυο για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Εστίαση
Η κυβέρνηση μετά ακριβώς την ανάσταση αναμένεται να ανοίξει τα καφέ και τα εστιατόρια.

Συγκεκριμένα, θα σηκώσουν ρολά την Δευτέρα 10 Μαΐου, ημέρα που θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα σχολικά ιδρύματα.

Τα καφέ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες, αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους, θα λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε self test.

Μετακίνηση εκτός νομού
Παράλληλα, μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει Πάσχα στη πόλη ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει για μετά το Πάσχα. Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού κρίθηκε αναγκαία καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην επαρχία και ιδιαίτερα σε περιοχές που το ΕΣΥ πιέζεται πολύ.

Πότε τελειώνει το 13033
Για πρώτη φορά, ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε το τέλος του 13033. Πότε θα γίνει αυτό; Όπως είπε σε λιγότερο από ένα μήνα τελειώνουν τα sms στο 13033 έπειτα από 6 μήνες lockdown.

Τα μηνύματα αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν όταν πλέον γίνει άρση των εξής δύο μέτρων:
-Όταν ανοίξει η εστίαση
-Όταν επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

«Πλέον θα λείπουν και οι λόγοι», σημείωσε ο υφυπουργός και τόνισε ότι καθοριστικός μήνας είναι ο Μάιος. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ