Κορονοϊός: Νέα τοπικά lockdown προ των πυλών - Τα σχέδια για τους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός: Νέα τοπικά lockdown προ των πυλών - Τα σχέδια για τους ανεμβολίαστους

Η επιστροφή των τελευταίων αδειούχων στις πόλεις και η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για επίσπευση των εμβολιασμών και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να θωρακιστεί ο πληθυσμός και να αναχαιτιστεί η διασπορά. Μεγαλώνει η «απόσταση» εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, νέα πρωτόκολλα στα σχολεία, νέα τοπικά lockdown προ των πυλών.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν και εύκολα στα εμβολιαστικά κέντρα, δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους δε θέλουν να εμβολιαστούν.

Έτσι, η απόσταση ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους μεγαλώνει, καθώς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέοι περιορισμοί για όσους δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 92.2% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόλις το 7.8% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα, αναστάτωση επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία καθώς για 5.895 υγειονομικούς (γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό διοικητικό προσωπικό) έχουν ήδη εκδοθεί και επιδοθεί στα σπίτια τους ή είναι σε διαδικασία έκδοσης τα έγγραφα αναστολής εργασίας, μετά την άρνησή τους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας, ενώ σύμφωνα με πηγές της Αριστοτέλους, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος.

Την ίδια ώρα, το μεγάλο «στοίχημα» για κυβέρνηση και ειδικούς είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν για να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά. Παράλληλα, γίνεται εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, με φόντο τη μετάδοση της μετάλλαξης δέλτα.

Εξάλλου, η εισήγηση της επιτροπής για τα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο είναι να επιτρέπεται 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ενώ υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι βρίσκονται αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, καθώς έχει συζητηθεί για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο η διεξαγωγή rapid test ή εφαρμογή του μέτρου του click away, ωστόσο δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν με τοπικά lockdown
Ο δείκτης θετικότητας ξεπερνάει το 4,00% σε αρκετές περιοχές, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τον μέσο όρο στην επικράτεια να είναι στο 3,37%. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα της Ηλείας και της Αχαΐας, ενώ η τρίτη περιοχή που φλερτάρει με το «κόκκινο» είναι η Καβάλα.

Την ίδια στιγμή νησιά όπως η Νάξος, η Ικαρία, η Κάρπαθος παρουσιάζουν επίσης πολύ υψηλό δείκτη θετικότητας, αλλά τα όποια μέτρα εάν και εφόσον χρειαστούν δεν εξετάζονται ακόμα λόγω της τουριστικής περιόδου. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ