Η μετάλλαξη Mu... και στην Ελλάδα: Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ η Δέλτα κυριαρχεί

Η μετάλλαξη Mu... και στην Ελλάδα: Τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ η Δέλτα κυριαρχεί

Κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε συναγερμό για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς το φθινόπωρο δημιουργεί νέα δεδομένα, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να κυριαρχεί. Παράλληλα, η νέα μετάλλαξη «Mu» κάνει την εμφάνισή της με τα πρώτα κρούσματα.

«Καμπανάκι κινδύνου» έκρουσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

«Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο που επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι πρέπει «να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε έκκληση στον κόσμο να επισπεύσει τα ραντεβού για τον εμβολιασμό και σημείωσε ότι σε ένα μήνα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας.

Παράλληλα, εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης.

Την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση.

«Εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ότι την προηγούμενη εβδομάδα«, σημείωσε σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εικόνα στα νοσοκομεία και προειδοποίησε για την κατάσταση στις ΜΕΘ. «Η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε 8%, λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα είναι η αύξηση.

«Θα ήμασταν, όπως δείχνουν τα νούμερα, σίγουρα κάτω από 100 διασωληνωμένους αν είχαμε 10% περισσότερες μονάδες εμβολιασμού», είπε αναφερόμενος στην εικόνα στο ΕΣΥ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για τις μεταλλάξεις και το αν κάνουν τον ιό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού, δηλαδή ο εμβολιασμός να αυξάνει την πιθανότητα των μεταλλαγμένων στελεχών».

Πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα
Ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Πέμπτης προχώρησε σε ενημέρωση για τις μεταλλάξεις στη χώρα.

Την περίοδο 7 Ιουλίου-24 Αυγούστου εντοπίστηκαν 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων, με τη μετάλλαξη Δέλτα να είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκαν 899 νέα κρούσματα.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί και έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621), το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Η μετάλλαξη αυτή προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ