Κορωνοϊός - Τζανάκης: Δυσοίωνες προβλέψεις για 1.000 νεκρούς το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Δυσοίωνες προβλέψεις για 1.000 νεκρούς το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του κορωνοϊού το χειμώνα, με τον καθηγητή Πνευμονολογία κ. Νίκο Τζανάκη να κάνει λόγο για 1.000 θανάτους το μήνα, μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους.

Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα.

Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Για την μετάλλαξη Δέλτα+
Ο κ. Τζανάκης σημείωσε στο Mega πως:
«Η μετάλλαξη Δέλτα + αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης για τη νέα μετάλλαξη που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Εμβολιασμός για τη γρίπη
Απαντώντας σχετικά με το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη.

Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο.

Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή». xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ