Τα Χριστούγεννα του Κωστή Παλαμά

Τα Χριστούγεννα του Κωστή Παλαμά

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Να 'μουν του στάβλου ένα άχυρο, ένα φτωχό κομμάτι, την ώρα π' άνοιξε ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι! Να ιδώ την πρώτη του μάτια και το χαμόγελό του, το στέμμα των αχτίνων του γύρω στο μέτωπό του, να λάμψω από τη λάμψη του κι εγώ σα διαμαντάκι, κι από τη θεία του πνοή να γίνω λουλουδάκι, να μοσχοβοληθώ κι εγώ από την ευωδία, που άναψε στα πόδια των Μάγων η λατρεία.

"ΟΥΚ ΗΝ ΑΥΤΟΙΣ ΤΟΠΟΣ"
Δεν είδεν, ούτε θα ιδή η ανθρωπότητα γεγονός μεγαλύτερο και σημαντικότερο από εκείνο του οποίου την επέτειο κατά τα ημέρας αυτάς εορτάζωμεν. Ουδέποτε είδεν η γη τόσην άμεσην συνάφειαν του Θεού προς τους ανθρώπους, όσην κατά τη νύκτα της γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού.

Είδε τον Θεόν μεταξύ των ανθρώπων ως ομοίων των ανθρώπων. Θα έπρεπε να υποδεχθεί η γη τον Δημιουργό της, τον Βασιλέα των ουρανών σε ένα από τα τόσα ανάκτορά της.

Και όμως η γη δεν τον υπεδέχθη ούτε εις το κατάλυμα το φτωχό χάνι της Βηθλεέμ. Δεν βρέθηκε ένα σπίτι, μία έγκυος Εβραία έστω να συμπαθήσει, περισσότερο από τους άντρες, την ετοιμόγεννη ξένη γυναίκα και να τη δεχτεί στο σπίτι της.

Και δια τούτο η Παρθένος εγέννησε τον Υιόν της σε φάτνη, έξω της πόλεως, σε στάβλο όπου παραμέρισε τα ζώα για να ανακλίνει το βρέφος.

Δεν ήταν η στενότητα του καταλύματος (το χάνι), δεν ήταν τα κλειστά σπίτια της εβραϊκής κοινωνίας, αλλά υπήρξε το συμβολικόν γεγονός που προέλεγεν, όποιαν υποδοχήν θα εύρισκεν ο Σωτήρ εις τον λαόν του.

Ήλθεν εις τον δικόν Του τόπον, εις τους ανθρώπους του "τον αγαπημένον λαόν Του Ισραήλ" και αυτοί όχι μόνο δεν τον εδέχθησαν σαν εγκαρδίως αλλά τον απέκρουσαν βαναύσως.

Οι Ιουδαίοι δύο τόπους παραχώρησαν στον αναμενόμενο, στον προφητευόμενο από τους προφήτες του Ισραήλ, Μεσσία και Σωτήρα του κόσμου, το σπήλαιο του σταύλου για τη γέννησή του και το σταυρό όπου καρφωμένος "κλίνας την κεφαλήν παρέδωκεν το πνεύμα".

Ο Ισραηλίτης λαός, ατυχώς, δεν εζήτησε μετάνοια και συγχώρεση.

Όμως ο Χριστός που αγάπησε όλο τον κόσμο, αγάπησε πολύ πρώτα τον λαόν του Ισραήλ και ύστερα το λαό των Ελλήνων.

Οι Έλληνες καθιέρωσαν ως την ευλογημένη επέτειο εορτή της γεννήσεως του Χριστού, τα Χριστούγεννα. Μάλιστα με 40ήμερη προετοιμασία, με λειτουργίες και νηστεία για την υποδοχή του θείου βρέφους.

Όμως ο σύγχρονος πολιτισμός, ευλογημένος είναι, επηρέασε, εσύγχυσε και μάρανε την λατρευτική αυτή επέτειο.

Στολισμοί, διαφημίσεις, φωτισμοί, μουσικές, μοιράζονται γλυκά και ποικίλα τρόφιμα αλλά και σμίξιμο των οικογενειών, όλα ευλογημένα, αλλά εμποδίζουν την καρδιά μας να την κάνει φάτνη καθαρή, για να υποδεχθεί το Χριστό. Στην καρδιά μας θέλει να βρει τόπο να γεννηθεί ο Χριστός.

Τα Χριστούγεννα ενός σημερινού παιδιού
Και όμως. Υπάρχει ελπίς. Ο Χριστός ζει ανάμεσά μας φωτίζει, δυναμώνει την πίστη των σημερινών παιδιών όσο κι αν προσπαθεί να τον σκοτίσει η εποχή μας.

Να τι έγραψε ένας μαθητής του Γυμνασίου Θεσπρωτίας στο ερώτημα που έθεσε ένας καθηγητής στα παιδιά.

"Τι θα λέγατε στον Χριστό. Αν τον βλέπετε μπροστά σας;".

Πήρε διάφορες απαντήσεις ανάλογα με τον χαρακτήρα, τον ψυχισμό, τις επιθυμίες, τα προβλήματα που συναντά κάθε μαθητής στο περιβάλλον στο οποίο ζει.

Μία απ' αυτές είναι πράγματι συγκινητική. "Αρχικά, Τον βλέπω καθημερινά τον Χριστό, γιατί τον έχω στην καρδιά μου.

Είναι μέσα μου και τον νιώθω. Θα του έλεγα αυτά που του λέω στην προσευχή μου: "Τον ευχαριστώ για ότι μου χαρίζει και για το ότι οι γονείς μου είναι καλά. Τον ευχαριστώ που δεν με αφήνει να περπατάω μόνος μου, αλλά με ακολουθεί όπου κι αν πάω. Με ακολουθεί για να με προστατεύει.

Τον ευχαριστώ που τον έχω μαζί μου και μου φέρνει τη χαρά Του. Του ζητώ να μου συγχωρέσει τα λάθη. Και στο τέλος Τον ρωτώ: Γιατί μου τα δίνεις όλα αυτά Θεέ μου; Το αξίζω;"". Αυτά έγραψε ένα παιδί στο ερώτημα-έκθεση του καθηγητή του.

Άραγε σκεφτόμαστε πόσα δώρα μας έχει χαρίσει ο Θεός και πόσες οι ευεργεσίες Του που απολαμβάνουμε κάθε μέρα;

Πέρασαν από Τη Γέννησή Του 20 αιώνες, το γένος των Ελλήνων έχει ευλογηθεί.

Στην εφετινή (2022η) επέτειο των Γενεθλίων του Ιησού Χριστού μας, ευχόμεθα ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο. XX

Πηγή: Εφημερίδα “Νέα Φάρσαλα”

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ