KOUTSIKOPOULOU FOTEINH

Σάλος για τα 2.500 περίπου στρέμματα στη Σκοτούσσα - Η απάντηση του Δήμου

Σάλος για τα 2.500 περίπου στρέμματα στη Σκοτούσσα - Η απάντηση του Δήμου

Επανερχόμαστε σε σχετική δημοσίευση της προηγούμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα σε σχόλιο με τίτλο "Αδιανόητο" που αφορούσε τις συνεδριάσεις επιτροπών που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και τη Τρίτη, τρεις μόλις ημέρες μετά τις καταστροφές του "Ιανού".

Αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθούμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που έγινε τη Δευτέρα και περιείχε άνευ ουσίας θέματα, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας μετρούσαν τις ζημιές τους.

Πρόκειται για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ 1o: Παραχώρηση οικοπέδου για την στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Φαρσάλων.
ΘΕΜΑ 2o: Διατήρηση ή απομάκρυνση κενωθέντος περιπτέρου και κατάργηση της θέσης που βρίσκεται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου και Λαμίας (Πλατεία Λαού στα Φάρσαλα).
ΘΕΜΑ 3o: Έγκριση ή μη παραχώρησης χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Απιδανού.

Στην εν λόγω συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου, οι κ.κ. Μπρόζος Κων/νος, Κουκουλιός Σταύρος, Δαμιανός Κων/νος, Τριάντης Ιωάννης, και από την αντιπολίτευση ο κ. Γιάννης Λελεντζής, ενώ απών ήταν ο κ. Χριστόδουλος Παπαγεωργίου.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Λελεντζή, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της επιτροπής κ. Εσκίογλου, ζήτησε να φέρει και άλλα τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης κρίνοντάς τα ως έκτακτα και ωφέλιμα για το Δήμο!

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Λελεντζή, το πρώτο θέμα που ανέφερε είχε να κάνει με την εκμίσθωση 2.500 περίπου στρεμμάτων της Κοινότητας Σκοτούσσας σε γαλλική εταιρεία για χρήση φωτοβολταϊκών, με περίοδο εκμίσθωσης τα 30 έτη και με το δικαίωμα της επανεκμίσθωσης.

Ο κ. Λελεντζής από τη πλευρά του διαφώνησε ευθύς εξαρχής λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που αν μη τι άλλο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και ότι δεν θα πρέπει καν να συζητηθεί.

Έχοντας εκφράσει την άποψή του, ο κ. Λελεντζής μας δήλωσε ότι αποχώρησε αμέσως μετά ως ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας.

Με την εν λόγω ενημέρωσή μας, ζητήσαμε από τον γραμματέα της επιτροπής κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο αν συζητήθηκε κανένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και ο ίδιος μας απάντησε αρνητικά.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε σε Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όπου ο κ. Ευάγγελος Κατσιαούνης προέβη σε ερώτηση, εάν ο Δήμος γνωρίζει για αίτημα εκμίσθωσης φωτοβολταϊκών από μεγάλη εταιρεία, τη στιγμή που τα συγκεκριμένα χωράφια είδη εκμισθώνονται από ντόπιους καλλιεργητές και κάποια χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα!

Σήμερα όμως βλέπουμε τον κ. Δήμαρχο να το φέρνει το σπουδαίο αυτό ζήτημα σε συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και όχι εντός, σε μία χρονική στιγμή που η μισή επαρχία πνίγηκε και ακόμη μετράει πληγές!

Εννοείται ότι το σοβαρό αυτό θέμα, σε περίπτωση συζήτησής του και έγκριση της αδείας προς την εταιρεία, θα έβαζε σε δεινή θέση όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται την εν λόγω μεγάλη έκταση του Δήμου, διότι μετά από την έγκριση της Επιτροπής το θέμα θα ερχόταν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εκεί η τύχη των πολλών θα "παίζονταν".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι προχθές πληροφορηθήκαμε ότι κάτοικοι της Κοινότητας Σκοτούσσας ενημερώθηκαν για το αίτημα εκμίσθωσης των 2.500 περίπου στρεμμάτων και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι κάτοικοι του Θετιδίου, όπου και βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έκτασης, ήταν στο σύνολό τους ενοχλημένοι και εντελώς αρνητικοί!

Τέλος, παραμένει άγνωστο το πότε προέβη η εταιρεία σε αίτημα για την εκμίσθωση των εκτάσεων και εάν στη τότε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Φεβρουάριος 2020) το εγνώριζε ο Δήμαρχος ή όχι. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σχετικά με διακινηθέντα σενάρια περί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημοτικές εκτάσεις

Από το Δήμο Φαρσάλων διευκρινίζονται τα εξής: Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα ένας διάλογος σχετικά με σενάρια που διακινούνται περί τοποθέτησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε δημοτική έκταση.

Ως Δήμος Φαρσάλων οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κατηγορηματικά πως πέραν ενός εγγράφου ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί από ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΟΥΔΕΜΙΑ απόφαση έχει παρθεί από συλλογικά όργανα του δήμου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή στον ένα χρόνο διοίκησης της επαρχίας Φαρσάλων, πορεύεται πάντοτε, σε κάθε της απόφαση, μέσα από το δημοκρατικό διάλογο και λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το κοινό καλό, έχοντας πάντα υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών και κατόπιν του προαναφερθέντος αιτήματος της συγκεκριμένης εταιρείας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων ακολούθησε τη θεσμική πεπατημένη που έχει ακολουθηθεί και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, δηλαδή να υποδείξει πιθανούς χώρους και να ζητήσει την άποψη των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται στο δημόσιο διάλογο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Να είναι σίγουροι οι Φαρσαλινοί πολίτες, πως αν ποτέ κινηθεί η διαδικασία για την αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, αυτό θα γίνει ανοιχτά, με απόλυτη διαφάνεια και πρωτίστως με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. xx

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ
Δυστυχώς για άλλη μία φορά η απάντηση του Δήμου θέτει τις νόμιμες διαδικασίες που ακολουθούνται μέσα από θεσμοθετημένους κανόνες λειτουργίας των ΟΤΑ, χωρίς ωστόσο να απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα του αποκλειστικού μας ρεπορτάζ.

ΔΙΕΡΩΤΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ:
1) Εγνώριζε ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου για το αίτημα της εταιρείας τον Φεβρουάριο, όταν ο ίδιος ερωτήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ευάγγελο Κατσιαούνη σε Δημοτικό Συμβούλιο και απάντησε όχι;

2) Για ποιους λόγους δεν εντάχθηκε ένα τέτοιο σοβαρό αίτημα στα θέματα εντός ημερήσιας διάταξης και ξαφνικά εμφανίστηκε ως εκτός και κατ΄ επείγον, εάν και δεν συζητήθηκε;

3) Τέλος, ποιοι οι λόγοι της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μόλις δύο ημέρες μετά από τη Θεομηνία και όταν η μισή επαρχία καταστράφηκε;

Στο σημείο αυτό και όσον αφορά το σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, που όπως φαίνεται δεν κατέγραψε και πάλι καμία λανθασμένη πληροφορία, αφήνουμε τους συμπολίτες μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Με γνώμονα την καθαρή δημοσιογραφική πένα συνεχίζουμε να αποτυπώνουμε την αλήθεια όπως ακριβώς την βλέπουμε, και εννοείται ότι στα πλαίσια αυτού καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την ευημερία, ανάδειξη και ανάπτυξη της επαρχίας μας και κυρίως την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων αλλά και όλων των πληγών που άφησε η κακοκαιρία του "Ιανού".

Λάζαρος Μελετιάδης

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ