Νέο ρεπορτάζ για τα 2.500 στρέμματα στη Σκοτούσσα: Ποια τα μεγάλα οφέλη από την επένδυση

Νέο ρεπορτάζ για τα 2.500 στρέμματα στη Σκοτούσσα: Ποια τα μεγάλα οφέλη από την επένδυση

Με αφορμή αιτήσεις για νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην επαρχία μας, επανερχόμαστε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Νέα Φάρσαλα" ως προς τις αιτήσεις γαλλικής εταιρείας για σταθμούς φωτοβολταϊκών στις περιοχές του Θετιδίου και του Αγίου Κων/νου της Κοινότητας Σκοτούσσας.

Μετά από τις διαμαρτυρίες κατοίκων ως προς το θέμα της δημοπράτησης, μέσω ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού των 2.500 στρεμμάτων, προβήκαμε σε περαιτέρω ενημέρωση για το όλο θέμα και επικοινωνήσαμε και με την ίδια την εταιρεία για τις προθέσεις της.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της εταιρείας, μας ενημέρωσαν ότι έχουν προβεί και σε δεύτερη αίτηση, καθώς δεν έλαβαν καμία απάντηση από το Δήμο Φαρσάλων στην κατάθεση της πρώτης που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου του 2020.

Παράλληλα, μας ενημέρωσαν ότι ακόμη και σήμερα ο Δήμος Φαρσάλων δεν τους έχει απαντήσει καθόλου, παρ' ότι οφείλει κάθε Δημόσια Αρχή να απαντά στα αιτήματα τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα πάντα με τους αρμόδιους της εταιρείας, μας έθεσαν το πλάνο του έργου, τις προθέσεις τους και τα πολλαπλά οφέλη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Αυτή τη στιγμή, το έργο βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης για λήψη άδειας παραγωγής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναμένεται, αν όλα κυλήσουν ομαλά, να ξεκινήσει εντός του έτους 2022. Η συνολική έκταση που θα χρειαστεί να δεσμευτεί είναι περίπου 2.100 στρέμματα ενώ η κατασκευή αναμένεται να έχει διάρκεια 18 μήνες.

Η συνολική ισχύς των 150 μεγαβάτ, απαιτεί την εγκατάσταση πάνω από 350.000 φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου και τη σύνδεση με το δίκτυο, οι μονάδες του Αγίου Κωνσταντίνου και Θετιδίου θα είναι ικανές να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης περίπου 60.000 νοικοκυριών ή μιας πόλης 150.000 κατοίκων.

Από τα συγκεκριμένα νούμερα γίνεται φανερό ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα έργοσταθμό τόσο για τις περιοχές του Θετιδίου και του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και για τον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσα από τον περιορισμό των εκπομπών εναέριων ρύπων που δίνουν οι χώρες παγκοσμίως.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Εκτός όμως από το προφανές περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος, μέσα από την εισαγωγή της παραγόμενης πράσινης ενέργειας στο δίκτυο, θα υπάρξει και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τον Δήμο Φαρσάλων, στον οποίο ανήκουν οι εκτάσεις που προτείνεται η κατασκευή των μονάδων, καθώς θα εισπράττει σε ετήσια βάση μίσθωμα για έκταση 2,100 στρεμμάτων και με διάρκεια μίσθωσης τουλάχιστον 25 έτη (επεκτάσιμα για άλλα 10).

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν πάνω από 200 άνθρωποι, ενώ μετά το πέρας αυτής υπολογίζεται πως θα προκύψουν 20-25 μόνιμες θέσεις εργασίας (εργασίες συντήρησης, φύλαξης κλπ).

Βάσει νόμου επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι για έργα τέτοιου μεγέθους (άνω των 20MW) υπάρχει ανταποδοτικό τέλος (επί του τζίρου του έργου) 3% υπέρ Δήμων και κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα, επιμερίζεται σε 1% για τους κατοίκους όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες, 1,7% στο Δήμο και 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

Μαζί με τα ενοίκια που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, τα έσοδα εκτιμώνται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μιλάμε για μια τεράστια ένεση ρευστότητας για το Δήμο και για ένα σταθερό ετήσιο έσοδο που θα μπορεί να προστίθεται στον προϋπολογισμό και να αξιοποιείται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, δηλαδή της Κοινότητας της Σκοτούσσας και να καλύπτει ανάγκες που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να καλυφθούν.

Θα πρέπει να συνυπολογισθεί δε και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν τυγχάνουν αγροτικού (η συγκεκριμένη έκταση δεν αποτελεί γη υψηλής παραγωγικότητας και η χρήση της περιορίζεται μόνο σαν βοσκοτόπι από τους τοπικούς κτηνοτρόφους, πράγμα που θα συνεχιστεί και κατά τη λειτουργία των σταθμών όπως έχει επιβεβαιώσει η γαλλική εταιρεία, καθώς και δασικής μορφής με βλάστηση που δεν αποτελεί δάσος), αρχαιολογικού ή τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα που όφειλε να συζητήσει η Δημοτική Αρχή στην Οικονομική Επιτροπή και να ενταχθεί το συγκεκριμένο αίτημα της επαρχίας σε θέμα της ημερήσιας διάταξης, είδαμε τον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Εσκίογλου και Πρόεδρο της Επιτροπής να το εντάσσει ως εκτός θέμα ημερήσιας διάταξης και μάλιστα την Δευτέρα μετά από τις μεγάλες καταστροφές της Θεομηνίας.

Μεγαλύτερη ακόμη εντύπωση μας προκαλεί ότι σε συνεδριάση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν του ερωτήθηκε για σχετική αίτηση φωτοβολταϊκών από το δημοτικό σύμβουλο κ. Ευάγγελο Κατσιαούνη, ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, δηλαδή ότι δεν έχει λάβει κανένα σχετικό αίτημα.

Υπενθυμίζουμε ότι το σοβαρό αυτό αίτημα προσκομίστηκε από την εταιρεία στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε στα τέλη του ίδιου μήνα.

Απορία παραμένει, για ποιους λόγους ένα τόσο σοβαρό θέμα που δείχνει να φέρνει τεράστια κέρδη στο Δήμο και γενικότερα σε επιχειρήσεις της περιοχής "αποκρύπτεται" από τη Δημοτική Αρχή και για ποιους λόγους δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα απάντηση στην εταιρεία ο Δήμος.

Αξίζει όμως επίσης να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε με την εν λόγω εταιρεία, δεν είναι στην πρόθεσή τους να δημιουργήσουν προβλήματα στη τοπική κοινωνία και δεν θα δεσμεύσουν εκμισθωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ η λειτουργία των εκτάσεων ως βοσκοτόπια θα συνεχιστεί, καθώς η βόσκη μπορεί να συνυπάρξει με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το αίτημά τους φαίνεται να είναι ένα καθαρό επενδυτικό σχέδιο, όπου θα λειτουργήσει μία επιχείρηση σε απόλυτη αρμονία με τους κατοίκους της περιοχής, προσφέροντας όλα τα παραπάνω οφέλη.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι παρόμοια έργα είτε έχουν ήδη γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, είτε σχεδιάζονται τώρα, όπως στο γειτονικό μας νόμο Φθιώτιδας αλλά και σε άλλους νόμους όπως Κοζάνης, Σερρών, Λακωνίας κλπ.

Όπου έχουν υλοποιηθεί, πραγματικά έχουν συμβάλλει στη τοπική οικονομία, εφόσον χρησιμοποιούν λατομεία, εργολάβους, τεχνίτες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τοπικές επιχειρήσεις ως προμηθευτές, ενώ κατα την διάρκεια της λειτουργίας τους, απασχολούν με μόνιμες θέσεις εργασίας κατοίκους της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς, οφείλει η νυν Δημοτική Αρχή να εξετάσει προσεκτικά και άμεσα τέτοιου είδους επενδύσεις και να τα φέρει ξεκάθαρα σε συνεδριάσεις προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων, διότι η κωλυσιεργία ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσει χαμένες ευκαιρίες για όλους μας. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ