ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ: 21 Νοεμβρίου 1940 - Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ: 21 Νοεμβρίου 1940 - Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ναό φέρνει στη μνήμη την ηρωική είσοδο των στρατευμάτων μας στην πόλη της Κορυτσάς, που έγινε το πρωί της 21ης Νοεμβρίου 1940, ημέρα Πέμπτη.

Από τότε στην Κορυτσά τα Εισόδια της Θεοτόκου, 21 Νοεμβρίου, πανηγυρίζονται μαζί με τα "εισόδια" του στρατού μας στην πόλη ως ημέρα απελευθέρωσης.

Είχαν περάσει 23 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, 28 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες οι Έλληνες της Αλβανίας τελούσαν υπο αιχμαλωσία από τα ιταλικά στρατεύματα συνεπικουρούμενα προς τούτο και από τα αλβανικά.

Τη νύχτα 20-21 Νοεμβρίου 1940 οι χριστιανοί της Κορυτσάς, που αριθμούσε τότε 40.000 Έλληνες είχαν προσέλθει στον Ναό της Παναγίας που τιμάται στην μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Ναό.

Το βράδυ εκείνο τελούσαν ολονύχτια αγρυπνία, η οποία πέρα από τη θρησκευτική της σημασία έπαιρνε τώρα και μία δραματική καταφυγή προς την Υπέρμαχο Στρατηγό να βοηθήσει το γένος, να σώσει το λαό, να δώσει τη νίκη.

Ξημερώνει Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Λίγο πριν φέξει η βροχερή νύχτα στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, που δεσπόζει της πόλης της Κορυτσάς από Ανατολάς και απέχει από αυτή όσο τα υψώματα "Σούρλας" από την πόλη των Φαρσάλων, έφθασαν τα ελληνικά στρατεύματα.

Ήταν το ηρωικό Σύνταγμα του Κωνσταντίνου Μπενέτη.

Τα πολυβόλα κροτάλιζαν και έφερναν το μήνυμα της νίκης. Οι φωτοβολίες άστραψαν στον ουρανό, διέλυσαν το σκοτάδι της σκλαβιάς. Η πόλη έλαμψε, οι Κορυτσιώτες ξύπνησαν, ξεχύθηκαν στους δρόμους και εκείνοι που ξημέρωσαν μέσα στο ναό φώναζαν "θαύμα-θαύμα".

Την ίδια νύχτα η Μεραρχία Τζούλια αποχώρησε ατάκτως, εγκαταλείποντας την πόλη, αφήνοντας εγκατελειμμένο άφθονο πολεμικό υλικό και εφόδια διατροφής και ρουχισμού.

Η Διοίκηση της Ιταλικής Μεραρχίας ήταν εγκατεστημένη πλησίον της πόλης της Κορυτσάς, εκεί όπου είναι σήμερα το Αλβανικό στρατόπεδο.

Το στρατόπεδο σήμερα περιβάλλεται από κατοικίες καθώς η πόλη έχει απλωθεί και βρίσκεται αριστερά της κύριας εισόδου στην πόλη από Κρυσταλοπηγή προς Κορυτσά.

Η λειτουργία τελείωσε, οι καμπάνες χτυπούσαν πανηγυρικά, οι φυλακές άνοιξαν, οι φύλακες αφανίστηκαν, ο Έλληνας Δήμαρχος μαζί με άλλους προκρίτους, ελευθερώθηκαν και ζητωκραύγαζαν. Ο ενθουσιασμός δεν περιγράφεται.

Πολλά παιδιά μπήκαν στις ιταλικές αποθήκες και άρπαζαν ότι χρήσιμο έβρισκαν. Πολλά απ' αυτά φορούσαν ιταλικές στολές, χιτώνια, καπέλα αξιωματικών ή στρατιωτικών, γκέτες, περικνημίδες κ.α., τόσο που έμοιαζαν πολύ με Ιταλούς.

Το γεγονός αυτό επέτεινε τη σύγχυση του Συνταγματάρχη Μπενέση που προσπαθούσε με τηλεβόα να κρατήσει μακριά τα παιδιά, που έτρεχαν ν' ανέβουν στον Προφήτη.

Ο Κ. Μπενέτης έστειλε αξιωματικό στην πόλη να εκτιμήσει την κατάσταση. Ο αξιωματικός βρήκε τη πόλη ανάστατη, συνάντησε τον απελευθερωμένο Δήμαρχο και μαζί ανέβηκαν στο βουνό.

Ο Δήμαρχος κάλεσε τον Κ. Μπενέτη να κατέβουν και να γίνει επίσημη-θριαμβευτική υποδοχή του Συντάγματος. Η θριαμβευτική είσοδος υπερβαίνει πάσαν περιγραφή.

Σημαίες ελληνικές βγήκαν από τα σεντούκια των γιαγιάδων, κυμάτιζαν στους δρόμους, στα σπίτια, στα δένδρα, στα καμπαναριά.

Οι φαντάροι μας έζησαν μία περηφάνεια ανύποτη, χαλάλι οι κόποι, οι τραυματισμοί, η πείνα, η γύμνια. Ένιωσαν τι θα πει νίκη.

Το μεσημέρι το Σύνταγμα συγκεντρώθηκε στο στρατόπεδο. Εκεί βρήκαν έτοιμα φαγητά και έφαγαν ύστερα από 25 περίπου ημέρες ζεστό φαγητό που άφησαν οι Ιταλοί στα καζάνια.

Η είδηση έφτασε στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς από το μπαλκόνι της Μεγάλης Βρετανίας ανήγγειλε προς τους Αθηναίους: "Σήμερα κατελήφθη η Κορυτσά".

Το τηλεγράφημα του Μπενέτη έγραφε: "Σήμερα κατελήφθη υπ' εμού η Κορυτσά. Πολεμικό υλικό και εφόδια δεν καταμετρήθηκαν εισέτι...". Ζήτω η Ελλάς. Κ. Μπενέτης. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ