Χριστούγεννα 2020 και ο νέος Ηρώδης (Κορονοϊός)

Χριστούγεννα 2020 και ο νέος Ηρώδης (Κορονοϊός)

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Η Γέννηση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο γεγονός της παγκόσμιας ιστορίας. Κανένα πρόσωπο, νηπιόθεν μάλιστα, δεν συγκλόνισε, δεν προκάλεσε στους ανθρώπους τόσες διχογνωμίες, διαιρέσεις και αντιρρήσεις, και δεν επεβλήθηκε στην ανθρωπότητα, όσο το νήπιο της Βηθλεέμ.

Υπήρξε το κλειδί που έκλεισε τις παραδόσεις του παλαιού κόσμου και άνοιξε νέους ηθικούς ορίζοντες της αναγεννηθείσης ανθρωπότητας.

Είναι το φως που έλαμψε τη νύχτα της Γέννησης, φώτισε όλη την ανθρωπότητα και σκόρπισε τα σκοτάδια του παλαιού κόσμου.

Ο Ιησούς είναι ο αναμορφωτής της ανθρωπότητας και κήρυκας του αληθινού Θεού. Η εμφάνισή του εγκαινίασε νέες αρχές, νέες αντιλήψεις και κοσμοσωτηρίες και δικαίως θεωρείται η σπουδαιότερη επέτειος και η γενέθλειος ημέρα της νέας ανθρωπότητας, και της ηθικής αναγέννησης του κόσμου.

Είχε αναδείξει η ανθρωπότητα μεγάλα πνεύματα αλλά η ηθική αξία του ανθρώπου ήταν πολύ χαμηλή.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ
Ο θεσμός της δουλειάς διαιρούσε τους ανθρώπους σε δύο τάξεις, στους δούλους και τους δεσπότες.

Οι δούλοι δεν θεωρούνταν άνθρωποι, αλλά ως κτήματα του δεσπότου, ο οποίος ήταν κύριος της ζωής και του θανάτου αυτών.

Οι δούλοι ήσαν περισσότεροι από τους ελεύθερους.

Μερικά δείγματα:
α) Στη Ρώμη το 700 π.Χ. επί 20.000.000 κατοίκων, τα 13.000.000 ήταν δούλοι.

β) Στην Αττική τον 4ο π.Χ. αιώνα επί 50.000 κατίκων, οι 40.000 ήταν δούλοι.

γ) Μερικοί Ευγενείς είχαν μεγάλο αριθμό δούλων. Ο Καικίλιας Ισίδωρος είχε 4116 δούλους. Οι ασθενείς δούλοι δεν εθεραπεύοντο αλλά τους εφόνευαν σαν να ήταν ζώα.

δ) Ο Ρωμαίος Κλαύδιος όταν πέθανε, η θέλησή του ήταν να πεθάνουν μαζί του και οι 400 δούλοι που είχε.

ε) Για να διασκεδάσουν οι ευγενείς οδηγούσαν τους δούλους σε θηριομαχίες, όπου οι δυστυχισμένοι αυτοί άνθρωποι εύρισκαν τον θάνατο.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
στ) Η αξία της γυναίκας στον Προχριστιανικό κόσμο ήταν δουλική. Όργανο και εργαλείο του άνδρα. Όταν πέθαινε ο σύζυγος έπρεπε να πεθάνει και η σύζυγος.

Τον Αυτοκράτορα της Σινίκης πεθαίνοντας, ακολούθησαν στον τάφο του και οι 38 γυναίκες του.

ζ) Στην Ινδία οι γυναίκες καίγονταν μαζί με τον νεκρό σύζυγο. Αυτά σε ξένους λαούς. Αλλά μήπως και στο λίκνο της σοφίας της αρχαίας Αθήνας, η αξία της γυναίκας ήταν καλύτερη;

Ο Μέγας Πλάτων και ο πολύς Αριστοτέλης θεωρούσαν τη γυναίκα άνθρωπο δεύτερης τάξεως.
Ο δε Αριστοφάνης "Όρνιθες".

Τα λίγα αυτά παραδείγματα φθάνουν να μας δείξουν την απάνθρωπη κατάσταση στην οποία βρίσκονταν η Προ Χριστού ανθρωπότητα και ότι για να θεραπευτεί το κακούργημα αυτό, να λάμψει φως αληθινό, να σκορπίσει το σκοτάδι του σατανά μόνον χέρι Θεού ήταν δυνατό.

Η ιστορία είναι γεμάτη από ανθρωπόμορφα τέρατα και αιμοβόρους ηγεμόνες.

Όπως ο Ηρώδης ο Βασιλεύς της Ιουδαίας υπήρξε η δραματικότερη μορφή.

Η πρώτη κατά του Νηπίου Ιησού Υιού του Θεού και κατά των από δύο ετών και κάτω άλλων αθώων νηπίων της Βηθλεέμ.

Τον μιμήθηκαν αργότερα και άλλοι ομογενείς μάλιστα του Ιησού.

Η έλευση του Χριστού ελευθέρωσε τον άνθρωπο από το ζυγό του κτήνους, έκανε τη γυναίκα ισότιμη με τον άνδρα, κατήργησε τις ανθρωποθυσίες, καθιέρωσε λατρείες πνευματικές, κήρυξε την ισότητα και την αδελφική αγάπη προς όλους τους λαούς.

Το άστρο της νύχτας της Γέννησης φώτισε τα πνεύματα, διέλυσε τα σκοτάδια της ψυχής, ανακαίνησε τον παλαιό άνθρωπο με νέες αξίες, δημιούργησε καινούργιο κόσμο αξιών και ιδανικών.

Τα πνεύματα των ανθρώπων αναμορφώθηκαν, δημιούργησαν επιστήμες, ηρεύνησαν το σύμπαν κατά την εντολή του Θεού "ερευνάτε τας γραφάς" να γνωρίσουν την αλήθεια.

Η καλή επιστήμη δημιούργημα φωτισμένων ανθρώπων έσωσε από πολλά δεινά τους ανθρώπους γι΄αυτό πιστεύουμε ακραδάντως ότι και ο νέος Ηρώδης (Κορονοϊός) θα ηττηθεί όπως έλεγε ο Ν. Καζαντζάκης "στην αρχή θριαμβεύει αλλά στο τέλος ηττάται". XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ