ΘΥΜΟΥΣΙ Ι ΑΓΑΣ (ΘΥΜΩΣΕ Ο ΑΓΑΣ)

ΘΥΜΟΥΣΙ Ι ΑΓΑΣ (ΘΥΜΩΣΕ Ο ΑΓΑΣ)

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Δεν είναι μύθος, ούτε παραμύθι. Είναι κατακάθι στη λαϊκή γλωσσολαλιά από τους αιώνες της μαύρης δουλείας.

Θύμωνε ο Αγάς όταν δεν γίνονταν εκείνα που περίμενε. Εξοργίζονταν και γίνονταν ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών.

Διτηρήθηκε ως τα χρόνια μου, το άκουγα εκεί στο χωριουδάκι μου στα Δυτικά της Θεσσαλίας να το εκσφενδονίζουν για κείνον που εξοργίζονταν και γίνονταν "Τούρκος". "Πάψτι-πάψτι, θύμουσι ι αγάς, κρυφτείτε".

Θύμωσαν οι Αγάδες στη γείτονα με όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος στην εκπομπή του Open "και εγένετο Ελλάς". "Ότι ο Μωαμεθανισμός δεν είναι θρησκεία".

Θρησκεία είναι η πίστη σε ένα ον ανώτερο, υπερφυσικό, με δυνάμεις και αρετές υπερφυσικές. Δημιουργό του Σύμπαντος, ουρανού και γης. Δημιουργό του ανθρώπινου γένους, το οποίο συντηρεί, το αγαπάει, το τιμάει αδιακρίτως φυλής και γένους.

Ο Μωάμεθ δεν ήταν Θεός, ούτε προφήτης. Ήταν εμπορευόμενος καμηλιέρης της Μέκκας και διδάχθηκε την ορθή πίστη από ένα ερημίτη Μοναχό Γεώργιο και την μετέφερε στους Άραβες. Μετά Χριστόν προφήτες δεν υπάρχουν.

Ο Μωάμεθ κήρυξε ότι αυτός είναι μετά το Χριστό προφήτης. Έζησε 571-612 μ.Χ. μετά τη Γέννηση του Χριστού. Έκλεψε λίγα λόγια από την Αγία Γραφή των Χριστιανών, από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τα εφάρμοσε στον εαυτό του.

Είπε: Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε τη μάνα του και της είπε: "Εσύ Αμινέ θα γεννήσεις τον Προφήτη, θα τον ονομάσεις Μωάμεθ και αυτός θα σώσει τον κόσμο". Παντρεύτηκε 9 φορές.

Αυτά αναφέρονταν στο πρώτο-πρώτο Κοράνιο, γιατί στη συνέχεια ξαναγράφτηκαν άλλα Κοράνια, συμπληρώθηκαν με δόγματα και εντολές, ώστε σήμερα κυκλοφορεί το 8ο Κοράνι σύγχρονο, ανθρωπινότερο, πολιτισμικότερο αλλά με σταθερό αιώνιο σκοπό την κατάκτηση των λαών, την προσβολή πάσης άλλης θρησκείας, την επικράτηση του μωαμεθανισμού σε όλη τη γη.

Σε λαούς που ζούσαν στο σκοτάδι ένας Καμηλιέρης έγινε φωταδιστής. Καλά έκανε διότι εγκατέλειπαν την πολυθεΐα, την ειδωλολατρία και πίστευαν σε ένα Θεό ,τον Αλλάχ.

Τους μίλησε και για παράδεισο, ότι εκεί θα έχουν άφθονο αχνιστό πιλάφι και όμορφα κορίτσια. Αλλά για να πας εκεί πρέπει να εξοντώσεις τουλάχιστον ένα άπιστο (χριστιανό). Και έτσι άρχισαν τις κατακτήσεις, τις εξοντώσεις λαών "απίστων" και εξισλαμισμούς δια της βίας και εξανδραποδισμούς.

"Γίνεσαι Τούρκος Διάκε μου την πίστη σου ν' αλλάξεις, να προσκυνήσεις στο τζαμί την εκκλησιά ν' αφήσεις;".

Και πέτυχαν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη θρησκεία. Αλλά και που επικράτησε, τι έδωσε στην ανθρωπότητα; Αφάνησε πολιτισμούς, εκτόπισε φυλλές, καταστροφές αρχαίων πολιτισμών, ώστε από το πέρασμά του άφησε ισοπέδωση και αποκαΐδια.

Κατά την έκταση η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου αλλά η συμβολή της στη δημιουργία πολιτιστικών αξιών υπήρξε μηδαμινή και όχι μόνο. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν δημιούργησαν κανένα στοιχείο αλλά εμπόδιζαν και τους ραγιάδες λαούς να μετάσχουν στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αυτό γίνεται ολοφάνερο και σήμερα ακόμη στις περιοχές των Βαλκανίων όπου απέμειναν Οθωμανικοί θήλακες.

Φαίνεται στους δρόμους, στην ένδυση, στην αρχιτεκτονική, κατοικίες (παράγκες), στην ηθική συμπεριφορά μεταξύ τους και προς τους ξένους. Κατέκτησαν την καλύτερη περιοχή του κόσμου, την Ιωνία.

Εκεί ανθούσε το λουλούδι, του πολιτισμού, οι τέχνες, τα γράμματα και πάνω απ' όλα η αληθινή πίστη στον Ιησού μας.

Γράφει ο Ηρόδοτος: "Στους Ίωνες ανήκει το ΠΑΝΙΩΝΙΟΝ, έχουν χτίσει τις πολιτείες τους στο μέρος όπου υπάρχει ο ωραιότερος ουρανός και το καλύτερο κλίμα από όσα ξέρω".

Η περιοχή της Μικράς Ασίας και του Πόντου είναι κατάσπαρτες από ιστορίες πολιτισμών: Χεταιών, Ρωμαίων, Βυζαντινών κ.α.

Από τα επτά θαύματα του κόσμου, τα τρία τοποθετούνται στην Ιωνία: Ο Ναός της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ο Τάφος του Μαυσκύλου στην Αλικαρνασσό, ο Κολοσσός της Ρόδου, έργα Ελλήνων γλυπτών.

Από τους επτά Σοφούς του κόσμου, τέσσερις προέρχονται από τα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, Κλεόβουλος ο Ράδιος, Θαλής ο Μιλήσιος, Βίας ο Πριηνεύς και άλλοι ολιγότερον γνωστοί.

Οι σοφότεροι πατέρες του χριστιανισμού, οι Άγιοι Ιεράρχες της εκκλησίας μας, στην Ιωνία, τον Πόντο, την Καισάρεια, την Έφεσο έσπειραν τον λόγο, που άνθισε ως κρίνο, ευωδίασε την Χριστιανοσύνη και μπόλιασε την σκέψη όλων των λαών και των πολιτισμών της γης.

Όλος ο χάρτης της Τουρκίας είναι Ελληνικός. Λίγα είναι τα πραγματικά τουρκικά τοπωνύμια. Τα περισσότερα είναι μεταφωνημένα από τα ελληνικά στα τουρκικά όπως: Σμύρνη=Ισμίρ, Προύσσα=Μπούρσα, Πέργαμος=Μπέργαμα, Ικόνιον=Κόνιεχ, Καισαρεία=Καϊζερή, Άγκυρα=Άνκαρα, και άλλα τοπωνύμια, ποταμοί, πόλεις, λιμάνια κτλ.

Η ΈΦΕΣΟΣ, η πρωτεύουσα της Ιωνίας στην οποία ο Απόστολος Παύλος έζησε δύο χρόνια και διέδωσε τον Χριστιανισμό στην περιοχή της. Κείται σήμερα σε ερείπια Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, εκκλησίες, μνημεία κ.α. Τα περιεργάζονται οι περιηγητές, φωτογραφίες, ακέφαλα αγάλματα και τα μεταφέρουν στα μουσεία τους.

Λίγο πιο πέρα είναι η Βασιλική του Θωμά των αλλοπίστων, της οποίας μόνο τα θεμέλια εξέχουν από το χώμα. Κατά το θρύλο εκεί ήταν ο τάφος του Αγίου Ιωάννη που δεν πέθανε στην Πάτμο αλλά στην Έφεσο. Μια τετράγωνη αληθινή πλάκα δείχνει το μέρος όπου ήταν η Αγία Τράπεζα.Λίγο πιο πέρα είναι ένα σπίτι μισκρό αναστηλωμένο που φυλάγεται από την καθολική εκκλησία, είναι το σπίτι της Παναγίας.

Κατά την παράδοση εκεί έζησε ο Ιωάννης, πολλά χρόνια προτού πάει στην Πάτμο και προστάτευε την Παναγία κατά την παραγγελία που του έδωσε ο Χριστός. "Είτα λέγει του μαθητή, ιδού η μήτηρ σου...". "Και από εκείνη τη στιγμή την έλαβε εις τα ίδια".

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστέψουμε ότι αυτό το αναστηλωμένο σπίτι ήταν κατοικία της Παναγίας μας, αλλά και κανένας λόγος δεν υπάρχει να μην το πιστέψουμε.

Για μας τους ορθόδοξους είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι την φύλαξη, την αναστήλωση του οίκου της Παναγίας την έχουν οι καθολικοί. Έστω, είναι μία μαρτυρία.

Αλλά στην Έφεσο ο Παύλος έζησε δύο χρόνια, όργωσε την περιοχή, άφησε εκεί ως πρώτο επίσκοπο τον αγαπητό του μαθητή τον Τιμόθεο και ύστερα από την Ρώμη έγραψε επιστολές προς Εφέσίους: "Τοις Αγίοις τοις ούσιν εν Εφέσω...".

Στην ΠΕΡΓΑΜΟ ασπρολογούν τα μάρμαρα όσα άφησαν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί, Αρχαιοελληνικά, Ρωμαϊκά και Βυζαντινά. Πάνω τους ξαπλώνουν σαύρες και περιηγητές.

Εκεί ανακαλύφθηκε από τους Γερμανούς το αρχαίο θέατρο αντίστοιχο προς το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί ανακαλύφθηκε από τους Γερμανούς ένας κολωσιαίος βωμός του Δία.

Ένα συγκρότημα ολόκληρο από κίονες, ανάγλυφα και γλυπτά. Οι Γερμανοί είχαν ανακαλύψει από 17ο αιώνα τον αρχαιολογικό πλούτο που κρύβει η γη της Ιωνίας. Και ήταν αυτό ένας λόγος σοβαρός για αυτούς, να μην ευνοούν απελευθερωτικά κινήματα των υποδούλων Ελλήνων.

Η γη της Ιωνίας ήταν η γη της αρχαιολογικής επαγγελίας για τους Γερμανούς. Ελευθερία ανασκαφών και μεταφορών.

Η Υψηλή Πύλη δεν εκτιμούσε "τα μάρμαρα", έτσι χαρακτήριζαν τα αγάλματα, αφού η θρησκεία τους απαγορεύει την γλυπτική. Δεν εκτιμούσε τον πολιτισμό που κατεπάτησε και κατέστρεψε. Έτσι, ο βωμός του Διός τεμαχίστηκε, φορτώθηκε σε τεράστιες νταλίκες-φορτηγά και μεταφέρθηκε με πάσαν άνεσιν στο Βερολίνο. Εκεί στεγάστηκε σε ειδικό μουσείο που φέρει το όνομα "Μουσείο Περγάμου".

Στο μέρος όπου βρίσκονταν ο βωμός έχουν τοποθετήσει μία ενημερωτική πινακίδα που παραπέμπει τον ερευνητή στο Βερολίνο. Μία πινακίδα-μαρτυρία της αρπαγής, που φανερώνει την μακρόχρονη συμπάθεια της Γερμανίας προς την Τουρκία.

Σε όλη την Ανατολή όπου κι αν πάει κανείς, βρίσκει ίχνη ελληνικά της κάθε εποχής, απ' τα Ομηρικά, στην Τροία και στα Βυζαντινά. Ακόμη εώς τα εντελώς πρόσφατα τα έρημα, τα ερειπωμένα οικόπεδα πίσω από τη βιτρίνα της Σμύρνης.

Ελάχιστα έκαναν οι Τούρκοι για να εξαλείψουν τα ίχνη της πυρκαγιάς του 1922 και του 1954 τη στάχτη και τα αποκαΐδια.

Αρκεί ν' αναφέρουμε ότι την Ελλάδα, ιδιαίτερα την Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία την κράτησε σε απομόνωση 600 χρόνια από την άλωση. Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι στο πρώτο τμήμα του ελληνικού εδάφους που ελευθερώθηκε και έγινε κράτος, στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα, δεν υπήρχε ούτε ένα πνευματικό κέντρο. Σχολές υπήρχαν αλλού. Στην Μικρασία, Κυδωνίαι, Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη, Ιούνιοι νήσοι.

Αλλά στο απελευθερωμένο τμήμα του Ελληνισμού δεν υπήρχε τίποτε κι αρχίσαμε τότε από το μηδέν. Πάλι καλά που φθάσαμε εκεί που βρισκόμαστε σήμερα.

Ενώ οι Οσμαλήδες Τούρκοι στα 600 χρόνια από την κατάληση της χριστιανικότερης και πολιτισμικότερης Αυτοκρατορίας δεν δημιούργησαν τίποτε σε κανένα τομέα πολιτισμού. Λογοτεχνία δεν υπάρχει, η μουσική είναι αραβική και περσική, η γλυπτική απαγορεύεται από το Κοράνιο. Θέατρο δεν υπάρχει, η φιλοσοφική σκέψη ανύπαρκτη.

Η θρησκεία του Ισλάμ απώθησε τα πάντα και τουρκικός πολιτισμός δεν υπάρχει. Οι Τούρκοι όμως υπήρξαν έξοχοι πολεμιστές διά της σπάθης. Στην γνώση του Κορανίου, όμως, έκαναν ένα σωστό γι΄αυτούς. Έπρεπε ο μαθητής μικρός ή μεγάλος να αντιγράψει το Κοράνιο, να μπορεί να απαγγέλει από στήθους. Στον τόπο που πατάει η Τουρκία μιλούν και οι πέτρες.

Τελευταία, ο Μεγάλος Αγάς θέλησε να θρησκέψει. Δεν πήγε όμως να προσευχηθεί στο Μπλέ Τζαμί αλλά στην χριστιανική Αγία Σοφιά. Πριν μπει διέταξε να κρύψουν με κουρτίνες τις εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και των Αγγέλων. Γιατί τάχα; Να μην τον βλέπουν ή να μην τους βλέπει; Κρυφά από το Θεό! Σύμπλεγμα ενοχής στο υποσυνείδητο. Θέμα για ψυχολόγους. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ