Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: 835.000€ στοίχισε η συλλογή λάσπης από τον “Ιανό”

Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: 835.000€ στοίχισε η συλλογή λάσπης από τον “Ιανό”

Τακτική συνεδρίαση με μόλις 3 θέματα πραγματοποίησε την προηγούμενη Τρίτη το μεσημέρι το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων.

Με την έναρξη της συνεδριάσεως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νος Δαμιανός έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για να ενημερώσει τους συμβούλους για δύο θέματα.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Πέρνωντας το λόγο ο κ. Εσκίογλου αναφέρθηκε στα κρούσματα κορονοϊού των Φαρσάλων, όπου βρέθηκαν θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σε δύο τάξεις από δύο δημοτικά σχολεία και τάξεις γυμνασίου, οι οποίες και παραμείναν κλειστές.

Για το θέμα αυτό τόνισε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στα Φάρσαλα και για τα συγκεκριμένα περιστατικά, δύο νοσηλεύονται και όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στα σπίτια τους υπό καθεστώς καραντίνας.

Επιβεβαίωσε δε, ότι βρέθηκε και μία καθηγήτρια θετική και ότι σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα σχολεία.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα ενημέρωσης, ίσως και το πιο καυτό, αναφέρθηκε στο πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο της Νίκαιας που ενδεχομένως επανδρώνεται με γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.

Πρόκειται για ένα θέμα που ήδη έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς υποβαθμίζει το Κέντρο Υγείας της επαρχίας μας.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την υποβάθμιση του ΚΥΦ, εάν και ήδη φαίνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, και είπε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στην 5η ΥΠΕ.

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος αναφέρθηκε για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, καθώς αποσκοπεί η Νίκαια στην αποδυνάμωση του δικού μας Κέντρου Υγείας, και πρότεινε να γίνει ψήφισμα για την ανατροπή αυτού του ενδεχομένου.

Παράλληλα, πρότεινε να πραγματοποιηθούν Rapid Tests στα σχολεία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κλείσιμο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Φάρσαλα, που ως γνωστό εντοπίστηκαν κρούσματα.

Ρώτησε δε τον Πρόεδρο, για ποιό λόγο παρέμεινε κλειστός ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός και γιατί δεν αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο;

Εν συνεχεία, υπενθύμισε στο Σώμα ότι ο Δήμαρχος είχε κάνει λόγο για τρία Εμβολιαστικά Κέντρα στην επαρχία μας, στα Φάρσαλα, στο Σταυρό και στην Βαμβακού και όχι μόνο ένα.

Ζήτησε δε, ότι η δέσμευσή του πρέπει να τηρηθεί.

Τέλος, αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του Δήμου Δ' τριμήνου, όπου έχει γίνει τεράστιο λάθος της Οικονομικής Υπηρεσίας ως προς τα νούμερα.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Πέρνωντας το λόγο η κ. Μαρία Ίφου αναφέρθηκε σε δύο θέματα. Το πρώτο αφορούσε τα κρούσματα στα σχολεία και συγκεκριμένα στις δύο τάξεις στο 1ο Δημοτικό και στις άλλες δύο τάξεις στο 3ο Δημοτικό, όπου έχουν μείνει κλειστές.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, συμφώνησε με την πρόταση του κ. Καραχάλιου για να γίνει ψήφισμα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Δήμαρχος οφείλει να τρέξει και να σώσει ότι μπορεί από την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων.

Επισήμανε δε, ότι το προσωπικό του ΚΥΦ δεν πρέπει να τρέχει στη Νίκαια και στα διάφορα νοσοκομεία, παρά να μένει αποκλειστικά στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων για να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

"Να είστε κ. Δήμαρχε ενεργός και να διεκδικήσετε τα αυτονόητα", κατέληξε η κ. Ίφου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Εσκίογλου, ο οποίος είπε, "δεν πρόκειται να γίνουμε παράρτημα κανενός, δεν θα αφήσουμε το ΚΥΦ να υποβαθμιστεί".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΕΒΡΟΣ
Κατόπιν το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Γκέβρος εκ μέρους της παράταξης του κ. Κώστα Τύμπα, ο οποίος αναφέρθηκε σε οικονομικό "αλλαλούμ" του Δήμου αλλά και για τις διακοπές νερού που έχει υποστεί η πόλη των Φαρσάλων το τελευταίο διάστημα.

Απαντώντας στο δεύτερο θέμα ο κ. Εσκίογλου είπε ότι είναι παλιό το δίκτυο και σύντομα θα συνδεθεί νέος αγωγός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου αναφέρθηκε με τη σειρά του για τα καθέκαστα του ΚΥΦ, καθώς η Δημοτική Αρχή συνεχώς έκανε λόγο για επάνδρωση, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν το αντίθετο.

Τόνισε ότι υποβαθμίζεται συνεχώς και είναι ένα ζήτημα που ο ίδιος έχει αναδείξει από τη πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή.

Δήλωσε ότι το ΚΥΦ δεν δουλεύει σωστά και ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να δωθεί στους κυβερνώντες.

Όσο για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, είπε ότι οι ιερείς πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
Για τα οικονομικά μεγέθη περί οφειλών του Δήμου και οφειλές δημοτών προς το Δήμο προέβη σε ανάλυση ο Οικονομικός Διευθυντής κ. Γιώργος Παπαδήμας.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Καραχάλιος εξήγησε ότι έχει γίνει τεράστιο λάθος από την Οικονομική Υπηρεσία πράγμα το οποίο εξόργισε την Αντιδήμαρχο κ. Σοφία Χατζηπλή.

ΙΟΥΛΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πέρνωντας το λόγο η κ. Ιουλία Αγγελακοπούλου αναφέρθηκε για το πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων και δήλωσε ότι έχει μελετήσει το νομικό πλαίσιο.

Είπε δε, ότι τα πολυδύναμα ιατρεία επανδρώνονται από τα Κέντρα Υγείας και καλό θα ήταν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων.

Με τη λήξη των τοποθετήσεων, ο Πρόεδρος κ. Δαμιανός έθεσε την πρόταση ψηφίσματος του κ. Καραχάλιου, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα. Παράλληλα, διορίστηκαν εκπρόσωποι απ' όλες τις παρατάξεις για την σύνταξη του ψηφίσματος.

ΘΕΜΑΤΑ
1ο θέμα
Θύελλα αντιδράσεων ξεσηκώθηκε με το πρώτο θέμα, "Έγκριση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου έτους 2021 (πρώτη 1η)", καθώς πρόκειται για μισό εκατομμύριο ευρώ που έλαβε ο Δήμος στις 5 Ιανουαρίου για αποκαταστάσεις ζημιών από τον "Ιανό".

Η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος αφορά κυρίως ασφαλτοστρώσεις στα Φάρσαλα και στην Κοινότητα των Βρυσιών που δεν είχαν εγγραφεί.

Ζητώντας το λόγο ο κ. Δημήτρης Μπαμπανίκας ρώτησε τον Πρόεδρο, για ποιό λόγο δεν εντάχθηκε το θέμα σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Η κ. Ίφου έθεσε την ίδια απορία, ρωτώντας πως είναι δυνατόν να προέκυψε νέα εγγραφή μέσα σε 3 ημέρες κατόπιν του τελευταίου συμβουλίου, ενώ δεν παρέλειψε να ρωτήσει για το πότε προέκυψαν άλλα 500.000 ευρώ σε έργα.

Απάντηση στα παραπάνω θέματα έδωσε ο κ. Κόκκαλης, αναφέροντας ότι προστέθηκε αυτό το κονδύλι επειδή καταστράφηκαν πολλοί δρόμοι στα Φάρσαλα. Στην προσπάθειά του να εξηγήσει την όλη κατάσταση, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι στις 5 Ιανουαρίου του εστάλη επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών για έγκριση 500.000 ευρώ που αφορούσε ζημιές από τον "Ιανό".

Σε απάντηση στη σχετική δήλωση προέβη ο κ. Μπαμπάνικας αναρωτιόντας για ποιό λόγο δεν εντάχθηκε το κονδύλι σε προηγούμενα συμβούλια. Τόνισε επίσης ότι, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνδέσεις για το φυσικό αέριο και επομένως θα βρεθεί και πάλι η πόλη σε ένα καθεστώς ράβε-ξήλωνε.

Ο κ. Εσκίογλου απάντησε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των Φαρσάλων ήδη έχουν συνδεθεί με τους αγωγούς του φυσικού αερίου και στους δρόμους που θα ασφαλτοστρωθούν, δεν θα επιτρέψει να συνδεθούν άλλοι για τουλάχιστον δύο χρόνια!

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο κ. Καραχάλιος συμφωνόντας με τις απόψεις του κ. Μπαμπανίκα και της κ. Ίφου ως προς την ένταξη αυτού του θέματος σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Έκανε λόγο για σπασματικά συμβούλια με απορία τον λόγο που γίνονται αυτά. Τόνισε ότι, προφανώς υπάρχει ζήτημα υπηρεσιακό και ότι οι υπηρεσίες έχουν χάσει τον έλεγχο και για τους λόγους αυτούς το καταψηφίζει η παράταξή του.

Η κ. Ίφου τόνισε ότι "τα λεφτά είναι πολλά και ότι ο Δήμαρχος μας δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για ασήμαντα ποσά". Τέλος, δήλωσε ότι το καταψηφίζει καθώς δεν αρέσει ο τρόπος που το αντιμετωπίζει η Υπηρεσία και ο Δήμος.

Εξοργισμένος έδειξε να είναι ο νέος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γούσιας, τονίζοντας ότι καθημερινά λύνονται θέματα και προβλήματα που προέκυψαν από τον "Ιανό". Κατηγόρησε με αυτόν τον τρόπο την αντιπολίτευση για λαϊκισμό.

Έντονη ήταν η απάντηση του κ. Καραχάλιου, ο οποίος έκανε λόγο για ντροπή. Δήλωσε δε, ότι είναι ντροπή για ένα νέο πολιτικό που για πρώτη φορά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου απαξιεί και κάνει λόγο για λαϊκισμό. Τέλος είπε στις κοροϊδίες...

Στο ίδιο μήκος κλίματος αντέδρασε και η κ. Ίφου, ζητώντας από τον Πρόεδρο να πάρει πίσω τον όρο λαϊκισμό ο κ. Γούσιας.

Ο κ. Εσκίογλου προσπάθησε και πάλι να εξηγήσει ότι ο Δήμος ζήτησε περαιτέρω χρηματοδότηση για το αποχετευτικό και ασφαλτοστρώσεις. Για άλλη μία φορά τόνισε ότι το κονδύλι των 500.000 ευρώ δόθηκε στις 5 Ιανουαρίου και γι΄αυτό γίνεται η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος.

Ο κ. Γκέβρος είπε ότι συμφωνεί με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο και ότι θα ήθελε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερωθεί για το που θα διατεθούν τα χρήματα αυτά.

Ο κ. Αναγνώστου έκανε λόγο για προχειρότητα στα έργα, παρομοιάζοντάς τα με την παροιμία "όπως πηγαίνει η κουμπάρα στη λαϊκή". Απορία έθεσε επίσης για το θέμα των συνδέσεων με το φυσικό αέριο, όπου θα απογορευτεί να συνδεθούν κάτοικοι των Φαρσάλων για δύο χρόνια. Για τους λόγους αυτούς ο κ. Αναγνώστου καταψήφισε το θέμα.

Η κ. Αγγελακοπούλου έδειξε να συμφωνεί ότι πρέπει να γίνουν ασφαλτοστρώσεις και να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά με το καλύτερο τρόπο.

2ο θέμα
Για το δεύτερο θέμα ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι, η αποδοχή έχει γίνει και σαφώς υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας και για τους λόγους αυτούς αποδέχεται μόνο τις 3.500 ευρώ για το κλιματιστικό στα ΚΑΠΗ. Η κ. Ίφου έκανε λόγο για μεγάλη προχειρότητα του Δήμου, ενώ ο κ. Γκέβρος ψήφισε θετικά την αναμόρφωση. Ο κ. Αναγνώστου την καταψήφισε.

3ο θέμα
Τρίτο και τελευταίο θέμα της συνεδρίασης ήταν το ψήφισμα του κ. Απόστολου Αναγνώστου που αφορούσε την αστυνόμευση στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Για το λόγο αυτό ο κ. Δαμιανός έδωσε απάντηση εκ μέρους της παράταξης του Δημάρχου, τονίζοντας ότι απορρίπτει το εν λόγω ψήφισμα.

Ο κ. Καραχάλιος δήλωσε ότι δεν είναι αρμόδιοι για το θέμα, αλλά με αυτόν τον τρόπο θέτουμε απόψεις της τοπικής κοινωνίας. Είπε ότι η αστυνομία δεν έχει θέση μέσα στα Πανεπιστήμια και για τους λόγους αυτούς υπερψήφισαν το ψήφισμα.

Από τη πλευρά της η κ. Ίφου είπε ότι όσοι έχουν περάσει από τα Πανεπιστήμια ξέρουν τι γίνεται και για τους λόγους αυτούς το καταψηφίζει.

Ο κ. Γκέβρος δεν συμφώνησε με το ψήφισμα και με τη σειρά του το καταψήφισε. Τέλος, ο κ. Αναγνώστου ανέλυσε το ψήφισμα που εντέλλει καταψηφίστηκε από το Σώμα.

ΑΠΟΝΤΕΣ
Απόντες της συνεδρίασης ήταν οι κ.κ.: Τύμπας Κων/νος, Δημητρακόπουλος Ευάγγελος, Τριάντης Ιωάννης, Αγγελακόπουλος Γιώργος, Μπένου Κων/να, Πατσιούρας Βασίλειος.

Θέματα εντός ημερήσιας διάταξης
ΘΕΜΑ 1o: Έγκριση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου έτους 2021 (πρώτη 1η).
ΘΕΜΑ 2o: Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2021 (δεύτερη 2η).
ΘΕΜΑ 3o: Ψήφισμα καταγγελίας της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απαράδεκτη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ