Ψήφιση Ισολογισμού του Δήμου για το 2019: “Πονοκέφαλος” με προμήθειες αξίας 300.000€

Ψήφιση Ισολογισμού του Δήμου για το 2019: “Πονοκέφαλος” με προμήθειες αξίας 300.000€

Την προηγούμενη Τρίτη στις 8 η ώρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων με θέμα την ψήφιση του Ισολογισμού για το έτος 2019.

Με την έναρξη της συνεδριάσεως, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νος Δαμιανός έδωσε το λόγο στον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας κ. Γιώργο Παπαδήμα για να εισηγηθεί το θέμα.

Κατόπιν της αναλύσεως για το συγκεκριμένο έτος υπήρξαν αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων και κύρια αναφορά αυτών ήταν τα πάγια έξοδα της αποθήκης του Δήμου, με προμήθειες που φτάνουν τις 300.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδήμας έδωσε το λόγο στον ορκωτό λογιστή που πραγματοποίησε τον έλεγχο κ. Αθανάσιο Τσαγκάλη.

Στις παρατηρήσεις του ο κ. Τσαγκάλης έθεσε θέματα διαχείρισης και διαδικασιών.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στις προμήθειες της αποθήκης που ανέρχονται σε 300.000 ευρώ, όπου δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη διαχείριση.

Έκανε λόγο για καλύτερο έλεγχο και καλύτερη καταγραφή των αναλώσιμων υλικών και πρότεινε μάλιστα να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, καθώς στον έλεγχό του δεν μπορούσε να απευθυνθεί σε κάποιον αρμόδιο.

Η δεύτερη παρατήρηση ήταν για τα πάγια του Δήμου, αναφερόμενος σε επιχορηγήσεις και άλλα. Ανέφερε δε, ότι δεν καταγράφτηκαν αυτά και δεν φαίνεται να διατέθηκαν στην ΔΕΥΑΦ.

Γενικώς δεν υπήρξε καμία κατάσταση για τα εν λόγω πάγια έξοδα.

Συνοψίζοντας ο κ. Τσαγκάλης ανέφερε ότι, αυτές οι δύο ενστάσεις καταγράφτηκαν ως παρατηρήσεις του.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Ιορδάνης Εσκίογλου ανέφερε ότι η νέα Δημοτική Αρχή κινήθηκε σε δύο βάσεις, στην πληρωμή των υποχρεώσεων που ήδη είχαν δημιουργηθεί και στην είσπραξη χρημάτων μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει αγοράσει πρόγραμμα καταγραφής για αναλώσιμα υλικά αλλά δεν λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η αρμόδια Αντιδήμαρχος των Οικονομικών θεμάτων κ. Σοφία Χατζηπλή, η οποία δήλωσε ότι το συνολικό συμπέρασμα για τον ισολογισμό είναι ότι υπάρχουν πλεονάσματα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Σε δύο ουσιαστικές ερωτήσεις προχώρησε ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος προς τον κ. Τσαγκάλη, με τη πρώτη να ρωτά πως βλέπει την διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και τη δεύτερη, ποιες αποκλίσεις είχε ο ισολογισμός με τον προϋπολογισμό;

Ο κ. Δημητακόπουλος δεν παρέλειψε να δηλώσει την απορία του για το πως ο κ. Τσαγκάλης κατάφερε να βγάλει αποτελέσματα, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία για τα υλικά στις αποθήκες και στις επιχορηγήσεις.

Ο κ. Τσαγκάλης απαντώντας στον κ. Δημητρακόπουλο είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάγια εάν δεν καταγράφτηκαν.

Είπε δε ότι, δεν ξέρει ποιες είναι οι επιχορηγήσεις κ.α. και ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Συνεχίζοντας είπε, ότι για τα υλικά-αναλώσιμα των 300.000 ευρώ στις αποθήκες δεν γνωρίζει κανείς εάν καταναλώθηκαν και που.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Γκέβρος με ερώτηση προς τον κ. Παπαδήμα με αφορμή δήλωσής του, πέρι μεγάλων αλμάτων που έχει κάνει η Οικονομική Υπηρεσία.

Η ερώτηση του κ. Γκέβρου ήταν, πως είναι δυνατόν να έχουν γίνει μεγάλα άλματα στην Οικονομική Υπηρεσία με τέτοια αποτελέσματα και έναν ισολογισμό που φέρνει πλεόνασμα περί τις 280.000 ευρώ όταν δεν έχει γίνει σωστή καταγραφή;

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Πρώτος πήρε τον λόγο στην έναρξη των τοποθετήσεων ο κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος δήλωσε ότι με την έναρξη της θητείας του τα πράγματα αλλάξαν ριζικά και δεν μπορούν να συγκριθούν αυτά που γίνονταν πριν το 2010 με αυτά του 2019.

Υπενθύμισε επίσης ότι, πριν το 2011 δεν υπήρξε ούτε καταγραφή των οχημάτων και μηχανημάτων του Δήμου.

Όσον αφορά για το αν υπάρχει έλεγχος στις αποθήκες, δήλωσε ότι και καταγραφή γίνεται και δελτία προσκομίζονται.

Απόρησε δε, γιατί δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο της αποθήκης ο κ. Σωκράτης Αλειφτήρας.

Τέλος, ο κ. Καραχάλιος υπενθύμισε στο Σώμα ότι η πρώην Δημοτική Αρχή παρέδωσε έναν Δήμο λειτουργικό με πλεόνασμα άνω των 2.000.000 ευρώ και χωρίς ουσιαστικές οφειλές-χρέη.

Πρότεινε δε, ότι ο Δήμος σήμερα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή.

Κατόπιν των παραπάνω, ο Πρόεδρος κ. Δαμιανός ζήτησε από το Σώμα την ψήφο του για έγκριση ή μη του ισολογισμού.

Το λόγο πήρε ο κ. Γκέβρος, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί τον ισολογισμό απαράδεκτο και δεν το ψηφίζει.

Ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι είναι δύσκολη η δουλεία της Οικονομικής Υπηρεσίας, αλλά όλα πρέπει να μπουν σε μία τάξη.

Ο κ. Απόστολος Αναγνώστου τόνισε ότι έχουμε έναν Δήμο που έχει αδυναμίες και αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού. Για το λόγο αυτό ο ίδιος το καταψηφίζει.

Ο κ. Δημήτρης Γούσιας έδειξε να καταφέρετε κατά του κ. Παπαδήμα, καθώς δήλωσε ότι καταγράφεται όλο το υλικό στις αποθήκες και υπάρχει έλεγχος. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος γνωρίζει τι γίνεται στην αποθήκη και ότι υπάρχει αποθηκάριος.

Δύο συμπληρωματικές διευκρινήσεις ζήτησε ο κ. Καραχάλιος από τον κ. Τσαγκάλη, με την πρώτη να ρωτά τι σημαίνει λογιστικό έλλειμα και τη δεύτερη προς τον κ. Αλειφτήρα να αναφέρει ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της αποθήκης.

Ο κ. Τσαγκάλης απάντησε με απλά λόγια ότι, το λογιστικό έλλειμα βγαίνει όταν τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα.

Η απάντηση του κ. Αλειφτήρα ήταν ότι, ως προϊστάμενος της υπηρεσίας έχει υποχρέωση να ελέγχει τις προμήθειες και τις νόμιμες διαδικασίες αυτών. Δεν μπορεί ο ίδιος να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι. Ανέφερε επίσης ότι, πρέπει να υπάρχει οικονομολόγος στην αποθήκη ως αποθηκάριος.

Κλείνοντας την συζήτηση, η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Χατζηπλή διευκρίνησε ότι δεν πρέπει να εννοηθεί στον καθέναν ότι όποιος θέλει μπαίνει στην αποθήκη και πέρνει ότι θέλει. Είναι άδικο να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει έλεγχος.

ΘΕΜΑ: Έγκριση ισολογισμού του Δήμου Φαρσάλων οικονομικού έτους 2019.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ