Φάρσαλα: Ο ρόλος του Δήμου στον "Αμαζόνιο" της γειτονιάς

Φάρσαλα: Ο ρόλος του Δήμου στον "Αμαζόνιο" της γειτονιάς

Χωρίς να έχει “στεγνώσει η μελάνη” της προηγούμενης έκδοσης για την άθλια κατάσταση με άγρια βλάστηση σε ιδιωτικά οικόπεδα πλησίον του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, παρατηρήσαμε ότι οι σχετικές ενέργειες καθαρισμού ξεκίνησαν.

Το ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας με τίτλο "Ανάστατοι οι κάτοικοι για τον "Αμαζόνιο" της γειτονιάς", πήρε μεγάλες διαστάσεις εφόσον αρκετοί συμπολίτες μας παραπονέθηκαν για παρόμοια προβλήματα και στη δική τους γειτονιά.

Σαφώς δεν γίνεται λόγος μόνο για περιπτώσεις όπου η βλάστηση βρίσκεται εντός ιδιοκτησίας, αλλά και περιπτώσεις όπου έχει "ξεφύγει" η κατάσταση και γίνεται κατάληψη ακόμη και των πεζοδρομίων-δρόμων.

Όπως τονίσαμε στο ρεπορτάζ, κάθε είδους κίνδυνος είναι υπαρκτός, όπως φωτιά, ερπετά και άλλα.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Φαρσάλων γνωστοποιεί την παρούσα ανακοίνωση προς συμμόρφωση των ιδιοκτητών για τα οικόπεδά τους που χρήζουν συντήρηση.

Υπενθυμίζεται ότι, παλαιότερα την ανακοίνωση αυτή την βλέπαμε δύο και τρεις φορές το χρόνο, με αποτέλεσμα να συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες και να προβαίνουν στον κατάλληλο καθαρισμό των οικοπέδων τους, έτσι ώστε να γλυτώσουν το εν λόγω πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί από τον Δήμο.

ΠΟΙΑ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Σε περιπτώσεις όπου δεν συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες, σαφώς και ο Δήμος έχει την δυνατότητα της παρέμβασης.

Οφείλει λοιπόν ο Δήμος να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη να προβεί στον καθαρισμό του χώρου του με επίσημη επιστολή και όχι προφορικά...

Σε περίπτωση αμέλειας-μη συμμόρφωσης, η ανακοίνωση αναφέρει ρητά το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί.

Παράλληλα, βεβαιώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών που δεν συμμορφώνονται, η δαπάνη καθαρισμού των οικοπέδων και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα, σύμφωνα με το αρ. 433 του Ποινικού κώδικα, όπως ορίζει η ανακοίνωση του Δήμου.

Σε ερώτησή μας προς αρμόδιους περί διευκρίνησης για την δαπάνη καθαρισμού και συνάμα την μήνυση, μας ανέφεραν ότι κατόπιν αμέλειας και απραξίας των ιδιοκτητών ο Δήμος ορίζει τον καθαρισμό με σχετική δαπάνη και υποβάλλει τη μήνυση.

Επομένως, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή δεν έχει απλά και μόνο παρεμβατικό χαρακτήρα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ενεργό ρόλο στη συμμόρφωση όλων αυτών που αδιαφορούν στις επισημάνσεις της δημοτικής αρχής.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους καλεί τους ιδιοκτήτες
Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, υπεύθυνο για τον σχεδιασμό αποφυγής και αντιμετώπισης πυρκαγιών, εν όψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (Από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου 2021), καλούν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να προβούν στον καθαρισμό τους από ξερά χόρτα, σκουπίδια και εύφλεκτα υλικά.

Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (άρθρο 94) οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Φαρσάλων, αλλά και σε απόσταση έως 100 μέτρα από οικισμούς, φέρουν την ατομική ευθύνη καθαρισμού και αποψίλωσης της γης η οποία υπόκειται στην ιδιοκτησία τους.

Σε περίπτωση αμέλειας, ο νόμος ορίζει την επιβολή χρηματικού προστίμου το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 0,50€/τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον βεβαιώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών που δεν συμμορφώνονται, η δαπάνη καθαρισμού των οικοπέδων τους και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα.

Η Δημοτική Αρχή προσβλέποντας στην αποφυγή των παραπάνω κυρώσεων, παρακαλεί τους δημότες Φαρσάλων να συμμορφωθούν με την παραπάνω νομοθετική διάταξη και αναλάβουν δράση.

Επίσης, κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύονται εργασίες, όπως η καύση ξερών χόρτων και κλαδιών εντός αγροτικών εκτάσεων, δίχως την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η παρούσα ανακοίνωση θεωρείται και ως προσωπική ειδοποίηση προς όλους τους πιο πάνω αναφερόμενους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνα πρόσωπα.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος των Φαρσάλων και η προστασία της φυσιογνωμίας της, αποτελεί υποχρέωση όλων μας.

Καλό καλοκαίρι με ήρεμη και ανεύλεκτη αντιπυρική περίοδο. XX
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ