Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων

Τα “παρατράγουδα” για τα 2.500 στρέμματα της Σκοτούσσας Τα “παρατράγουδα” για τα 2.500 στρέμματα της Σκοτούσσας

Με ειδική αλλά και τακτική συνεδριάση κλήθηκε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

Με την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης με μοναδικό θέμα την "Έγκριση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Φαρσάλων", ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νος Δαμιανός έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής κ. Ιορδάνη Εσκίογλου.

Ο κ. Εσκίογλου καλωσόρισε το Σώμα και εν συνεχεία δήλωσε ότι η εισήγησή του για το συγκεκριμένο θέμα έχει μοιραστεί εγγράφως σε όλα τα μέλη και επ΄αυτού ακούει ερωτήσεις.

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Το λόγο ζήτησε και πήρε ο κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος προέβη αρχικά σε πολιτική παρατήρηση.

Τόνισε ότι, οι νομικές αλλαγές στη τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στις επιτροπές, δεν δίνουν το περιθώριο ουσιαστικής συζήτησης. Δηλαδή, με επτά μέλη στην Οικονομική Επιτροπή και δύο εξ' αυτών να είναι της αντιπολίτευσης, δεν προσφέρεται ουσιαστικός διάλογος.

Δεύτερον, κάποια θέματα που ψηφίζονται στην Οικονομική Επιτροπή δεν εισέρχονται προς συζήτηση για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατόπιν τούτου, ο κ. Καραχάλιος εγκρίνει τα πεπραγμένα και θέτει αντίρρηση στα οικονομικά του "Ιανού" και επομένως τα καταψηφίζει .

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Η κ. Μαρία Ίφου παίρνοντας το λόγο δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος της παράταξής της στην επιτροπή ήταν ο κ. Ευάγγελος Κατσιαούνης.

Έθεσε δε ότι, έχει πλήρη γνώση για όλα τα πεπραγμένα και για τους λόγους αυτούς διαφωνεί σε όλες τις αρνητικές θέσεις του κ. Κατσιαούνη.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΥΜΠΑΣ
Κατά το ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του κ. Κώστα Τύμπα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου ανέφερε και αυτός τον προβληματισμό που είχε και ο κ. Καραχάλιος, περί ουσιαστικών θεμάτων που αποφασίζει η Οικονομική Επιτροπή και δεν έρχονται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την αιτία αυτής της απόφασης που ορίζει ο νέος νόμος, ο κ. Αναγνώστου καταψήφισε την έγκριση.

Ενημερώνουμε ότι, η έγκριση πεπραγμένων αποτελεί την έγκριση όλων των συζητήσεων και αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Με τη λήξη της ειδικής συνεδριάσεως, το Σώμα κλήθηκε σε τακτική συνεδρίαση με 4 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Με την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης, ο Πρόεδρος κ. Δαμιανός έδωσε το λόγο στον κ. Ιορδάνη Εσκίογλου.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Ο κ. Εσκίογλου προέβη σε ενημέρωση, για ένα σημαντικό θέμα, όπως είπε, που αφορά το δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι πριν από λίγο ενημερώθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ότι υπογράφτηκε η σύμβαση της μελέτης για το δρόμο.

Ο κ. Εσκίογλου συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για την εξέλιξη αυτή αλλά και για την πρωτοβουλία του να διεκδικήσει από το Υπουργείο την ολική υλοποίηση του δρόμου.

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Καραχάλιος συνεχάρη με τη σειρά του τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και έκρινε ότι καλά έκανε και ανέλαβε το συνολικό έργο η Περιφέρεια.

Υπενθύμισε στο Σώμα ότι, ο περιβόητος δρόμος Φάρσαλα-Λάρισα ξεκίνησε το 2009 με την έναρξη της θητείας του και στη πορεία αντιμετωπίστηκαν τεράστια προβλήματα με αλλαγές κυβερνήσεων, κωλυσιεργία υπουργείων και συνάμα τις οικονομικές κρίσεις της χώρας.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Παίρνοντας το λόγο η κ. Ίφου, έδωσε και αυτή τα συγχαρητήριά της προς τον κ. Αγοραστό για τις τελευταίες ενέργειες.

Η κ. Ίφου όμως προέβη σε ερώτηση προς τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας.

Συγκεκριμένα ρώτησε, για ποιούς λόγους δεν πλένονται τακτικά οι κάδοι και κυρίως τώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αποτελούν εστία μόλυνσης.

Η επόμενη ερώτηση της κ. Ίφου είχε να κάνει με την πρόσληψη ατόμων για τη προφύλαξη του Αλσυλλίου. Ρώτησε δε, αν η πρόσληψη έγινε μέσω ΑΣΕΠ ή με απόφαση Δημάρχου και υπό ποια κριτήρια.

Τέλος, η κ. Ίφου προχώρησε σε ενημέρωση και κυρίως προφύλαξη του Δήμου για τις ταινίες που θα προβληθούν από τον ΟΠΑΚΠΑ. Επεσήμανε ότι, θα πρέπει ο Δήμος να προσέξει ιδιαίτερα τα πνευματικά δικαιώματα αυτών.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΥΜΠΑΣ
Ο κ. Τύμπας παίρνοντας το λόγο έδειξε την δυσανασχέτησή του, τόσο με το λόγο του κ. Εσκίογλου, όσο και με αυτόν του κ. Καραχάλιου, καθώς και οι δύο επαίνεσαν τον κ. Αγοραστό.

Τόνισε ότι, όσο ήταν περιφερειακός σύμβουλος από το 2009 και όσο φώναζε για το δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα, ουδείς δεν προέβη σε παραμικρή ενέργεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είπε δε ότι, ξαφνικά γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες παρ' ότι έχασε η επαρχία μία δεκαετία.

"Επί 9 ολόκληρα χρόνια δεν υπήρξε στοιχειώδης ενδιαφέρον από την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο δρόμο", τόνισε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Ο κ. Αναγνώστου δήλωσε ότι δεν ακούστηκαν τα καλύτερα για την εξέλιξη του δρόμου Φάρσαλα-Λάρισα, κάτι προφανώς που ειπώθηκε από τον κ. Τύμπα, και εστίασε την τοποθέτησή του στο ότι το κονδύλι του έργου θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα το οποίο αποτελεί χρήματα που θα δανειστούμε. Χρήματα, όπως είπε, που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Σε παρέμβαση προέβη ο κ. Καραχάλιος για την τοποθέτηση του κ. Τύμπα. Δήλωσε ότι, ο Δήμος ξεκίνησε τις ενέργειες του δρόμου Φάρσαλα-Λάρισα το 2009 με σωρεία πιέσεων προς όλα τα αρμόδεια υπουργεία.

Μέχρι το 2014 υπήρξε θετική εξέλιξη, όμως το 2015 υπήρξε η αλλαγή κυβέρνησης με ότι συνεπάγεται και προήλθε από τη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Αυτό που τόνισε ο κ. Καραχάλιος είναι ότι, ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός κατάφερε να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες από το Υπουργείο και να τις αναλάβει η Περιφέρεια. Σαφώς εάν καθυστερήσει θα φταιεί η ίδια η Περιφέρεια.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Κατόπιν, το λόγο πήρε ο κ. Εσκίογλου, ο οποίος έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις της κ. Ίφου.

Για τις γαλλικές ταινίες που θα προβάλλει ο ΟΠΑΚΠΑ, πρόκειται για συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Για τις προσλήψεις, δήλωσε ότι η Διευθύντρια προσωπικού κ. Ελένη Μπαχατίρογλου τα κανόνισε. "Γνωρίζω ωστόσο ότι το σύστημα έβγαζε κάποιους έξω για διαφόρους λόγους".

Στο σημείο αυτό, η κ. Ίφου είπε ότι κάποιοι αιτούντες ζήτησαν εξηγήσεις για την επιλογή προσωπικού και δεν έλαβαν τίποτα.

Παράλληλα ζήτησαν τα μόρια που απαιτούνται και πάλι δεν έλαβαν απάντηση.

Ο κ. Εσκίογλου είπε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες της πρόσληψης και δεν γνωρίζει για ποιος λόγους δεν προσλήφθηκαν κάποιοι. Έγιναν με διαδικασίες του ΑΣΕΠ και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια. Δεν παρέλειψε ωστόσο να πει, ότι δεν γνωρίζει εάν μία γυναίκα μπορεί να αναλάβει την φύλαξη του δάσους.

Απάντηση για τον καθαρισμό των κάδων έδωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Κουκουλιός.

Τόνισε ότι, καθαρισμός σε όλους τους κάδους έγινε πριν την πανδημία.

"Αρρώστησαν κάποιοι οδηγοί και αυτό αποτέλεσε στο να καθαρίζουμε μόνο τους επαγγελματικούς κάδους, δηλαδή σούπερ μάρκετ, κτλ", δήλωσε. "Σήμερα ήρθε εντολή για νέους οδηγούς και από Δευτέρα (5 Ιουλίου) ξεκινάμε να πλένουμε όλους τους κάδους", κατέληξε ο κ. Κουκουλιός.

Με την λήξη ερωτήσεων και τοποθετήσεων σε διάφορα θέματα που αφορούν τον Δήμο, ξεκίνησε η συζήτηση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Για το πρώτο θέμα, εισγητής ήταν ο κ. Σωκράτης Αλειφτήρας που έκανε λόγο για αυξήσεις διαπανών σύμφωνα με την κατεγραμμένη αναμόρφωση που μοιράστηκε στα μέλη του Συμβουλίου.

Ενημέρωσε δε, ότι οι απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν με απόφαση των αρμοδίων υπουργείων από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.

Για το θέμα αυτό η κ. Ίφου ρώτησε, εάν οι τιμές των συντηρήσεων για τα οχήματα του Δήμου είναι στάνταρ, διότι βλέπει ότι ο Δήμος συνεχώς πέφτει έξω στους προϋπολογισμούς και εντούτοις διπλασιάζονται τα κονδύλια. Η απάντηση του κ. Αλειφτήρα ήταν ότι το θέμα είναι σύνθετο.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Γούσιας είπε ότι:
"Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις ζημιές λόγω παλαιότητας των οχημάτων. Υπάρχουν φθορές και συντηρήσεις".

Ο κ. Αναγνώστου ρώτησε για το 600άρι που είναι να δωθεί στους πληγέντες και συγκεκριμένα αν το έλαβαν οι κάτοικοι των Γ' Εργατικών Κατοικιών.

Απάντηση γι' αυτό έδωσε ο κ. Εσκίογλου, όπου είπε ότι συνεχίζεται η καταβολή του. Τόνισε δε, ότι πρέπει να δωθούν πρώτα τα εξαχίλιαρα και μετά θα λάβουν οι υπόλοιποι τη συγκεκριμένη αποζημίωση. Είπε δε, ότι υπάρχουν κωλύματα με έγγραφα από κάποιους πληγέντες.

Δεν παρέλειψε ωστόσο ο κ. Εσκίογλου να κάνει λόγο για τον δρόμο Φάρσαλα-Σκοπιά, κατηγορώντας τον κ. Αναγνώστου ότι προέβη σε φθηνό κουτσομπολιό. Είπε ότι, ο κ. Αναγνώστου δεν ήρθε να μας ρωτήσει τι έχουμε κάνει εμείς για τον δρόμο.

Για το δεύτερο θέμα που αφορούσε την "Έγκριση παράτασης χρόνου ιδιωτικού συμφωνητικού για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης συστήματος λογισμικού του Κ.Ε.Π. Υγείας, μεταξύ Ε.Δ.Δ.Π.Υ και Δήμου Φαρσάλων", εισηγητής ήταν και πάλι ο κ. Αλειφτήρας.

Από την παράταξη του κ. Καραχάλιου, το λόγο ζήτησε και πήρε η κ. Κική Παναγιωτοπούλου, η οποία ανέπτυξε τον αγώνα του Δήμου μέσω χρονοβόρων διαδικασιών για τη δημιουργία του ΚΕΠ Υγείας. Κατόπιν είπε, "σαφώς συμφωνούμε στην έγκριση παράτασης χρόνου ιδιωτικού συμφωνητικού".

Άμεσα συμφώνησαν η κ. Μαρία Ίφου με τον κ. Κώστα Τύμπα.

Ο κ. Αναγνώστου έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της υγείας από το κράτος και ότι υποβαθμίζει το ίδιο το κράτος τα κέντρα υγείας όπως αυτό των Φαρσάλων, και για τους λόγους αυτούς το καταψήφισε.

Για το τρίτο θέμα, "Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη Δημοτικής έκτασης στην Κοινότητα Ευυδρίου, Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα", εισηγητής ήταν ο Διευθυντής του Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Αναστάσιος Λιαπής.

Συγκεκριμένα, το θέμα αφορούσε την παραχώρηση ή εκμίσθωση 7 στρεμμάτων που ανήκουν στο Δήμο, απέναντι από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στο Μικρό Ευύδριο για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Ο κ. Λιαπής είπε ότι η Τεχνική Υπηρεσία προτείνει την εκμίσθωση του αγροτεμαχίου διότι δεν υπάρχει πρόβλημα, κάτι στο οποίο είναι θετικά και τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας.

Το παρών στη συζήτηση έδωσε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευυδρίου κ. Νίκος Γούσιος.

Ο κ. Γούσιος ανέπτυξε το σχεδιασμό του Συνεταιρισμού για τη χρήση του αγροτεμαχίου, όπου θα αναπτυχθεί αγροτική δραστηριότητα προς συμφέρον των αγροτών με συσκευαστήρια, γεφυροπλάστιγγα και σαφώς πρόσληψη προσωπικού. Ο χώρος είναι επαρκής για διάφορες αγροτικές δραστηριότητες προς όφελος όλων των αγροτών της επαρχίας.

Ο κ. Λιαπής τόνισε ότι, δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκμίσθωση, όμως προκύπτει στην παραχώρηση.

Το λόγο πήρε ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος συνεχάρη τις ενέργειες του Συνεταιρισμού και προτείνει την απευθείας παραχώρηση του αγροτεμαχίου! Δήλωσε ότι διαφωνεί με την εισήγηση του κ. Λιαπή και πιθανόν για το θέμα της εκμίσθωσης.

Η κ. Ίφου είπε ότι η παράταξή της στηρίζει αμέριστα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και εντούτοις συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Καραχάλιου περί παραχώρησης και όχι εκμίσθωσης.

Ο κ. Τύμπας συνεχάρη και αυτός τις πρωτοβουλίες του Συνεταιρισμού και συμφωνεί στην παραχώρηση.

Ο κ. Αναγνώστου είπε ότι, η Λαϊκή Συσπείρωση στέκεται πάντα δίπλα στον αγρότη. Είπε δε ότι, η εισήγηση του κ. Λιαπή είναι ελλιπής και ψηφίζει παρών μόνο για την εισήγηση.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το τέταρτο και τελευταίο θέμα φαίνεται ότι ήταν το πιο "καυστικό", καθώς αφορούσε την "Εκμίσθωση Δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Κοινότητα Σκοτούσας".

Πρόκειται για το πολυσυζητημένο θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας περί 2.500 χιλιάδων στρεμμάτων για χρήση φωτοβολταϊκών στη Κοινότητα της Σκοτούσας.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο κ. Αναστάσιος Λιαπής, ο οποίος είπε ότι η Υπηρεσία του έλαβε αίτηση για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων με τη μέθοδο του διαγωνισμού από εταιρεία φωτοβολταϊκών στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, και άλλη στις 3 Ιουνίου του 2020.

Ζητήθηκε από την εν λόγω εταιρεία, διαγωνισμός με μακροχρόνια εκμίσθωση, δηλαδή 25ετία με δικαίωμα ανανέωσης άλλα 10 χρόνια.

Ο κ. Λιαπής τόνισε ότι, ζητούσαν εξ' αρχής και εκμισθωμένες εκτάσεις, ενώ στη συνέχεια τις αφαίρεσαν.

Αρχικά η συνολική έκταση, σύμφωνα με την αίτηση, ήταν 2.561 στρέμματα και πρόκεται για αναξιοποίητες εκτάσεις που δίνουν μεγάλα οικονομικά οφέλη στο Δήμο και στους κατοίκους.

Υπενθύμισε ότι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκοτούσας είναι αρνητικός, ενώ τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής ήταν θετικά.

Τέλος, ο κ. Λιαπής ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία που ζητά να γίνει διαγωνισμός των δημοτικών εκτάσεων και συγκεκριμένα για μόνο 860 στρέμματα, που βρίσκονται στη θέση "Παλιάμπελα Θετιδίου" αποτελούν το θέμα συζήτησης.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Ιορδάνης Εσκίογλου ο οποίος είπε:
"Σίγουρα γνωρίζετε όλοι ότι τα πάντα είναι τα χρήματα. Δεν συζητάμε πλέον για χωράφια στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Εάν και διαφώνησα στην αρχή, θεωρώ ότι είναι κρίμα ο Δήμος να μείνει έξω από διαγωνιστικές διαδικασίες. Τα έσοδα του Δήμου από τα 860 στρέμματα, μπορούν να φτάσουν τις 400.000 ευρώ το χρόνο".

Παράλληλα είπε: "Οι κάτοικοι ήταν ευέλικτοι γι' αυτά τα στρέμματα και θέλω να ξέρετε ότι δεν παίζω με καμία εταιρεία και δεν με ενδιαφέρει. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός".

Στη συνέχεια είπε ότι: "Για τους κτηνοτρόφους τα ζώα θα μπορούν να εισχωρήσουν στα χωράφια αυτά. Θα μπορούν μάλιστα να πίνουν και νερό και μπορούμε να φτιάξουμε κοπάνες".

Το λόγο ζήτησε και πήρε ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, χωρίς σοβαρή εισήγηση. Τόνισε ότι, δόθηκαν μόλις 3 χαρτιά, χωρίς επεξηγήσεις, χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό και κυρίως χωρίς καμία ανάλυση των χώρων και των εσόδων.

Απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Καραχάλιου, ο κ. Λιαπής είπε ότι δεν μπορούσε η Υπηρεσία να τυπώσει κάτι καλύτερο λόγω έκτασης και επομένως δεν γίνεται καλύτερη η λεπτομέρεια.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Υπηρεσία δεν μπορεί να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη και τέλος δεν γνωρίζουμε την απόδοση και το μέγεθος του σταθμού που θα δημιουργηθεί.

Η κ. Ίφου ρώτησε, ποιος πρότεινε την συγκεκριμένη έκταση εφόσον οι κάτοικοι δεν συμφωνούν και για ποιους λόγους αποφασίζουμε για κάτι τέτοιο.

Η ίδια είπε ότι έχει γνώση, ότι η εταιρεία ήδη έχει προχωρήσει στην εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης και εντούτοις διερωτάται γιατί ακριβώς αποφασίζουν.

Απαντώντας ο κ. Εσκίογλου είπε και πάλι ότι, δεν γνωρίζει καμία εταιρεία και ρωτά το Σώμα εάν επιθυμεί ο Δήμος να μπει στο τρένο της ανάκαμψης ή όχι;

Για άλλη μία φορά ο κ. Εσκίογλου είπε ότι δεν γνωρίζει καμία εταιρεία και δεν κάνει κανένα παιχνίδι.

Δεν παρέλειψε να πει ότι, ήδη οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή έχουν παραχωρήσει 4.000 στρέμματα για χρήση φωτοβολταϊκών σε εταιρείες.

Τέλος, υπενθύμισε ότι στην περιοχή υπάρχουν 3 κτηνοτροφικές μονάδες και τους δίνονται 1.200 στρέμματα βοσκοτόπια.

Η κ. Ίφου ρώτησε, για ποιούς λόγους πήρε η ΡΑΕ χρήματα για παράβολο από την εν λόγω εταιρεία. Εξοργισμένος ο κ. Εσκίογλου απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση, με καμία εταιρεία.

Ο κ. Τύμπας ρώτησε τον κ. Εσκίογλου επί των πρακτικών, εάν θα μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα εκεί. Ο κ. Εσκίογλου είπε ότι ο Δήμος θα βάλει τους όρους του διαγωνισμού και όχι αυτούς που επιθυμούν οι εταιρείες.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στη συνεδριάση παρευρέθηκε και ο κ. Αλέξανδρος Αγγελακόπουλος, Πρόεδρος της Κοινότητας Σκοτούσας.

Ο κ. Αγγελακόπουλος αρχικά ρώτησε για το διαδικαστικό ενός διαγωνισμού και μάλιστα είπε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη συγκεκριμένη έκταση στις 10 Δεκεμβρίου 2019 και πρώτη αίτηση στο Δήμο στις 26/2/2020.

Ο ίδιος δήλωσε ότι επικοινώνησε με την ΡΑΕ και πληροφορήθηκε ότι η εταιρεία έχει πληρώσει παράβολο για την συγκεκριμένη έκταση και μ' αυτή την ενέργεια δεν μπορεί να συμμετάσχει άλλη εταιρεία σε περίπτωση διαγωνισμού. Ο ίδιος είπε ότι, η εν λόγω εταιρεία ενήργησε εκ του πονηρού.

Ο κ. Αγγελακόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Λιαπή είπε ότι, ο Δήμος οφείλει να κάνει ένσταση προς την ΡΑΕ εφόσον διαπίστωνε τις ενέργειες της εταιρείας.

Τέλος, είπε ότι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και ζήτησαν να γίνει ο διαγωνισμός με κάποιες σχετικές προτάσεις.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καραχάλιος δήλωσε ότι, ο Πρόεδρος ήταν κατατοπιστικός έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Ο κ. Καραχάλιος είπε ότι, πιθανολογεί ότι ο οικισμός του Θετιδίου θα εξαφανιστεί και παράλληλα ότι δεν ενημερώθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ωστόσο, κατηγόρησε την Τεχνική Υπηρεσία για απόλυτη προχειρότητα με τρία μόλις έγγραφα που θεώρησε αστεία και ζήτησε εξειδικευμένη εισήγηση για τα οφέλη του Δήμου και των κατοίκων. Είπε δε, ότι το τρένο της ανάπτυξης απαιτεί δουλειά και δεν συμφωνεί η παράταξή του με την εισήγηση και την πρόχειρη μελέτη.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ευάγγελος Κατσιαούνης, έκρινε ότι είναι απαράδεκτο να συζητιέται τέτοιο σοβαρό θέμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υπενθύμισε στο Σώμα ότι, πριν από 18 μήνες προέβη σε ερώτηση στον Δήμαρχο για το αν γνωρίζει κάτι περί του θέματος, και ο κ. Εσκίογλου του απάντησε όχι, ενώ φαίνεται να το γνώριζε 6 μήνες νωρίτερα!

Για το λόγο αυτό ο κ. Κατσιαούνης είπε ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του για την εταιρεία και τα 2.500 στρέμματα.

Τέλος, υπενθύμισε στο Σώμα ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρήζεται ως βοσκοτόπια και μπορεί μελλοντικά να υπάρξουν και άλλοι κτηνοτρόφοι.

Ρωτά το Σώμα, πως είναι δυνατόν να δοθεί μία τέτοια έκταση για 35 χρόνια, χωρίς να προβλέψουν στην ύπαρξη νέων κτηνοτρόφων, για θέματα υγείας των φωτοβολταϊκών και αν υπάρχει νομικό σκέλος για έναν τέτοιο διαγωνισμό;

Ο κ. Κατσιαούνης για τους λόγους αυτούς ζήτησε από τους συναδέλφους να το καταψηφίσουν.

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε και η κ. Ιουλία Αγγελακοπούλου, η οποία δήλωσε ότι είναι θετική σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Είπε ότι, η πράσινη ανάπτυξη έχει φέρει πολλαπλά κέρδη στη χώρα μας. Μία τέτοια προοπτική για το Δήμο θα φέρει σοβαρή ανάπτυξη στην περιοχή, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Τέτοια έργα που περιέχουν μεγάλο όγκο αποτελούν και μεγάλο αριθμό προσωπικού. Κρίνει ή ίδια ότι αν γίνει ο διαγωνισμός, το μίσθωμα θα πρέπει να είναι υψηλό όπως και το οικονομικό σκέλος του Δήμου και των κατοίκων και βέβαια αυτό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δεσμευτεί.

Στη τοποθέτησή του ο κ. Τύμπας είπε ότι συμφωνεί με κ.κ. Καραχάλιο και Κατσιαούνη. Για την εν λόγω εταιρεία έκανε λόγο για απαξίωση και προσπέραση του Δήμου. Δήλωσε ότι το θέμα είναι ηθικό και ότι είναι απαράδεκτο η μία εταιρεία να απαγορεύει την συμμετοχή άλλης.

Ο κ. Αναγνώστου είπε ότι, το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε αυτοπρόσωπη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω σοβαρότητας, μια πρόταση η οποία δεν πέρασε.

Τελικώς, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 12 υπέρ του διαγωνισμού και 8 κατά.

Όμως, με τη λήξη της καταμέτρησης ο κ. Καραχάλιος ενημέρωσε τον Πρόεδρο κ. Δαμιανό ότι για μακροχρόνια εκμίσθωση μεγάλων δημοτικών εκτάσεων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Δηλαδή το 50% των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Με λίγα λόγια η έγκριση του θέματος απαιτεί 14 θετικές ψήφους.

Ο κ. Δαμιανός ευχαρίστησε τον κ. Καραχάλιο για την ενημέρωση και είπε ότι θα το ελέγξει.

Θέματα τακτικής συνεδρίασης
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2021 (πέμπτη 5η).
ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση παράτασης χρόνου ιδιωτικού συμφωνητικού για παροχή υπηρεσιών υποστήριξης συστήματος λογισμικού του Κ.Ε.Π. Υγείας, μεταξύ Ε.Δ.Δ.Π.Υ και Δήμου Φαρσάλων
ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη απόφασης για παραχώρηση ή μη Δημοτικής έκτασης στην Κοινότητα Ευυδρίου, Δημοτικής Ενότητας Ενιπέα
ΘΕΜΑ 4ο: Εκμίσθωση Δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Κοινότητα Σκοτούσας. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ