Μπήκε γκρέϊντερ σε αρχαιολογικό χώρο της Ερέτρειας Φαρσάλων

Μπήκε γκρέϊντερ σε αρχαιολογικό χώρο της Ερέτρειας Φαρσάλων

Με αφορμή εκδήλωση του Αρχαιόφιλου Πολιτιστικού Συλλόγου Ερέτρειας Φαρσάλων (που πραγματοποήθηκε την Κυριακή 22 Αυγούστου) σε αρχαιολογικό χώρο της Κοινότητας, έντρομοι είδαν οι κάτοικοι γκρέιντερ να ισοπεδώνει το χώρο.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα (16 Αυγούστου) στις 8 η ώρα το πρωί περίπου, ένα γκρέιντερ βρέθηκε στο αρχαιολογικό χώρο, όπου το 2019 η αποστολή των Ιταλών αρχαιολόγων είχε ανακαλύψει και αναδείξει ένα μεγάλο αρχαιολογικό κτίσμα με διάφορα άλλα ευρύματα.

Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες των κατοίκων, το γκρέιντερ διαμόρφωσε το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω εκδήλωση, ισοπεδώνοντας την συγκεκριμένη έκταση για να τοποθετηθούν καρέκλες για το κοινό.

Σύμφωνα πάντα με την αφίσα της εκδήλωσης, αναφέρεται ότι η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Δήμο Φαρσάλων και με άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Σε τηλεφωνική επαφή που είχαμε με την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, μας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για μηχανήματα ή γκρέιντερ στο χώρο, εάν και έχει δωθεί άδεια αποκλειστικά και μόνο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο συγκεκριμένο χώρο!

Εάν και οι μαρτυρίες των κατοίκων μας λένε ότι το γκρέιντερ μπήκε στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, είναι γνωστό ότι απαιτείται ειδική άδεια από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων ακόμη και σε περίπτωση απόστασης!

Επομένως, έχουν κάθε λόγο κάτοικοι της Κοινότητας αλλά και γενικότερα όλοι να απορούν και να διερωτούνται ποιός έδωσε την εντολή στο χειριστή γκρέιντερ, για να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια;

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ερέτρειας κ. Αναστάσιο Χατζηεφραιμίδη, μας δήλωσε ότι το γκρέιντερ χρησιμοποιήθηκε για την καθαριότητα του χώρου, χωρίς να γνωρίζει ότι απαιτείται ειδική άδεια ή η παρουσία αρμόδιων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Τόνισε μάλιστα, ότι ζητήθηκε άδεια από την Υπηρεσία για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και εντούτοις η άδεια δώθηκε.

Επίσης, μας δήλωσε ότι οι αρμόδιοι του Δήμου είχαν γνώση για το γκρέιντερ εφόσον και εδώ ζητήθηκε η συμβολή του.

Επομένως, τόσο ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή, η συνεργάτιδα του Δήμου για πολιτιστικά θέματα κ. Άννα Φλωρά αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γούσιας με τους οποίους συννενοήθηκε ο κ. Χατζηεφραιμίδης, είχαν πλήρη γνώση.

Στη συνέχειά του ο κ. Χατζηεφραιμίδης μας εξήγησε ότι το γκρέιντερ δεν κατέστρεψε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά καθάρισε τα αγριόχορτα και τις πέτρες του χώρου με μόλις δύο-τρεις πόντους βάθος σε μία έκταση 30 με 40 τετραγωνικά.

Κατόπιν μας είπε ότι, την Τετάρτη το πρωί επισκέφθηκε το χώρο η Αρχαιολόγος-Υπεύθυνη Ανασκαφών κ. Σοφία Καραπάνου για αυτοψία.

Τέλος, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι βρισκόταν για επίβλεψη στο συγκεκριμένο χώρο καθ' όλη τη διάρκεια του εν λόγου "καθαρισμού" που έκανε ο οδηγός-χειριστής του Δήμου. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ