Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: "Πέφτει" το επίπεδο των συζητήσεων

Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: "Πέφτει" το επίπεδο των συζητήσεων

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης (26 Αυγούστου) με οκτώ θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπου το τελευταίο συμπεριελάμβανε την πραγματοποίηση ή μη της Γιορτής Χαλβά.

Με την κήρυξη της έναρξης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κων/νος Δαμιανός έδωσε το λόγο στον Δήμαρχο κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για να ενημερώσει το Σώμα με διάφορα θέματα.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Ο κ. Εσκίογλου ευχαρίστησε όλους τους Φαρσαλινούς που προσέφεραν διάφορα είδη στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Δήλωσε δε ότι πρόκειται για συγκινητική κίνηση όλων των Φαρσαλινών που προσέφεραν σωρεία αγαθών.

Στη συνέχεια προέβη σε αναφορά που αφορά την πανδημία στην περιοχή μας. Τόνισε ότι η κατάσταση δείχνει να είναι αρκετά δύσκολη και ανέλυσε στοιχεία, όπου στις 9 Αυγούστου η επαρχία μας είχε 14 κρούσματα κορονοϊού, με 4 άτομα να νοσηλεύονται. Στις 23 Αυγούστου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 29 άτομα, με 8 να νοσηλεύονται.

Υπενθύμισε δε, ότι μεταξύ αυτών των ημερομηνιών άλλοι μπήκαν και άλλοι βγήκαν από το νοσοκομείο και γι' αυτό είπε ότι η εμβολιαστική κάλυψη στα Φάρσαλα είναι μικρή, πράγμα το οποίο αποτέλεσε και στην ματαίωση της Εμπροπανήγυρις.

Ανέφερε επιγραματικά για το πρόγραμμα ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτων.

Όσο για τα παράπονα των αγροτών με αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, δήλωσε ο ίδιος ότι ο Δήμος έχει ζητήσει την επανεκτίμηση των ζημιών.

Ο κ. Εσκίογλου δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και για τους βανδαλισμούς που έγιναν τώρα τελευταία σε παγκάκια και αρδευτικά συστήματα, όπου και ζήτησε την στήριξη του Σώματος του Δημοτικού Συμβουλίο.

Τέλος, ζήτησε από το Σώμα την έγκριση οικονομικής στήριξης των πυρόπληκτων της Εύβοιας με ποσό των 3.000 ευρώ, καθώς ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, συγκεντρώνει οικονομική ενίσχυση απ' όλους τους Δήμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις και επομένως μέλη του Σώματος έδωσαν την έγκρισή τους.

Με τη λήξη ενημέρωσης του Δημάρχου, ο Πρόεδρος κ. Δαμιανός ζήτησε από το Σώμα εάν κάποιοι θέλουν να προβούν σε τοποθετήσεις ή ερωτήσεις διαφόρων θεμάτων που αφορούν την επαρχία μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Το λόγο ζήτησε ο κ. Απόστολος Αναγνώστου, με τη πρώτη ερώτηση να είναι ότι τα σχολεία της επαρχίας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος;

Απάντηση στην ερώτησή του έδωσε ο κ. Χρήστος Μπασαγιάννης, όπου είπε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα τμήματα καθαριότητας να συντηρούν τα σχολεία όπως το 1ο και το 2ο Δημοτικό.

Η δεύτερη ερώτηση του κ. Αναγνώστου είχε να κάνει με τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. μέσω τηλεδιασκέψεων που δεν ευνοούν και ρώτησε τον Πρόεδρο εάν μπορούν να γίνουν αυτοπρόσωπες την στιγμή που όλα τα μέλη του Σώματος έχουν εμβολιαστεί, φορούν μάσκες και να γίνουν οι συνεδριάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η απάντηση του κ. Δαμιανού ήταν ότι θα μεριμνήσει για κάτι τέτοιο.

Τέλος, ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους της επαρχίας μας και συγκεκριμένα στην δημοσίευση της εφημερίδας μας για το γκρέϊντερ που μπήκε σε αρχαιολογικό χώρο και αν θα έπρεπε αυτή οι χώροι να είναι περιφραγμένοι.

Την απάντηση έδωσε ο κ. Εσκίογλου λέγοντας ότι δεν ήμαστε ηλίθιοι να πειράξουμε αρχαιολογικό χώρο.

Για το συγκεκριμένο θέμα είπε ότι δεν έγινε τίποτα παράνομο και τίποτα παράτυπο, καθώς υπήρξε άδεια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας για την εκδήλωση, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη άδεια για σκαπτικό μηχάνημα εντός ή πλησίον αρχαιολογικού χώρου.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Στο πρώτο θέμα εισηγήθηκε ο κ. Σωκράτης Αλειφτήρας, όπου όλες οι παρατάξεις πλην του κ. Αναγνώστου ενέκριναν την αναμόρφωση.

Στο δεύτερο θέμα, με τον ίδιον εισηγητή, και για το μεγάλο έργο του φωτισμού LED στην πόλη των Φαρσάλων και σε πλησιέστερες Κοινότητες, αναφέρθηκε ότι υπάρχει οριστικός ανάδοχος.

Όλες οι παρατάξεις ενέκριναν το δάνειο, πλην του κ. Αναγνώστου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν το εγκρίνει λόγω δανείου.

Στο σημείο αυτό ο κ. Εσκίογλου συνεχάρη τον πρώην Δήμαρχο κ. Άρη Καραχάλιο, ο οποίος ένταξε το έργο για την επαρχία μας, καθώς διαπίστωσε τα τεράστια οικονομικά οφέλη του Δήμου.

Τόνισε δε, ότι το έργο αυτό δίνει ένα οικονομικό κέρδος της τάξεως των 18.000 ευρώ και πλέον το μήνα για το Δήμο, εφόσον μειώνεται κατά πολύ η κατανάλωση ρεύματος.

Ερωτηθείς για το ποιά είναι η ανάδοχος εταιρεία από τον κ. Δημήτρη Μπαμπανίκα, ο κ. Εσκίογλου είπε ότι δεν γνωρίζει αλλά αυτό που γνωρίζει είναι ότι η κίνηση του κ. Καραχάλιου ήταν πολύ καλή και για τον Δήμο υπάρχει τεράστιο οικονομικό συμφέρον.

Με την απουσία του οικονομικού Διευθυντή κ. Γιώργου Παπαδήμα, το 3ο θέμα εισηγήθηκε η κ. Βούλα Μπαλαμπάνη.

Το θέμα εγκρίθηκε από την παράταξη της κ. Ίφου και του κ. Τύμπα, ενώ η παράταξη του κ. Καραχάλιου ψήφισε παρών λόγω αμφισβητούμενων δαπανών του "Ιανού" και με την ολιγόλεπτη απουσία του κ. Αναγνώστου το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Για το 4ο θέμα όπου εισηγήθηκε η κ. Μπαλαμπάνη, η παράταξη της κ. Ίφου και του κ. Τύμπα έδωσε θετική ψήφο, ενώ με παρών ψήφισε η παράταξη του κ. Καραχάλιου για τους ίδιους προαναφερόμενους λόγους.

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του 5ου θέματος, όπου εισηγήτρια ήταν η κ. Μπαλαμπάνη.

Πολυσκελής ήταν η εισήγηση του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Αναστάσιου Λιαπή για το 6ο θέμα.

Αρχικά, έκανε λόγο για οικονομικό υπόλοιπο από τις ζημιές του "Ιανού", της τάξεως των 376.000 ευρώ.

Επίσης ανέφερε άλλο ένα οικονομικό υπόλοιπο της τάξεως των 12.500 ευρώ από έργα των αστικών αναπλάσεων που υλοποίησε η πρώην Δημοτική Αρχή.

Με τα οικονομικά υπόλοιπα αυτά, ο κ. Λιαπής ανέφερε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος με τρία νέα έργα.

Το πρώτο έργο επ' αυτού πρόκειται για υδραυλικά, το δεύτερο για περιφράξεις και διαμόρωση γηπέδων στην Υπέρεια και Βασιλί και το τρίτο για υπόγειες γέφυρες στο Σταυρό και στα Δένδρα.

ΕΚΤΑΚΤΟ
Στο σημείο αυτό ο κ. Εσκίογλου ενημέρωσε το Σώμα ότι έλαβε μία έκτακτη ειδοποίηση, ότι υπήρξε πρόβλημα στην Υπέρεια με πλημμύρες και πεσμένα δέντρα κατόπιν των ακραιών καιρικών φαινομένων εκείνης της ημέρας.

Κατόπιν τούτου, συνέχισε να ενημερώνει το Σώμα ότι ο Δήμος ζήτησε από το αρμόδειο Υπουργείο επιπλέον 1 εκ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών του "Ιανού".

Είπε δε, ότι οι αρμόδιοι δεν προτίθονται να δώσουν άλλα χρήματα και ότι ο Δήμος θα είναι τυχερός αν λάβει 200.000 με 300.000 ευρώ.

Όσο για την ψήφιση του 6ου θέματος, οι παρατάξεις του κ. Καραχάλιου, κ. Τύμπα και κ. Ίφου ψήφισαν "Ναι", και "Όχι" από τον κ. Αναγνώστου.

Το 7ο θέμα, εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δαμιανός, ο οποίος είπε ότι ήδη έχουν αποσταλεί επιστολές του θέματος σε όλες τις παρατάξεις.

Με την απουσία του κ. Καραχάλιου, η κ. Κική Παναγιωτοπούλου ψήφισε το θέμα του εθελοντισμού θετικά, όμως ζήτησε διευκρινήσεις για το πως θα λειτουργήσουν τα τμήματα αυτά.

Το ίδιο έπραξε και η παράταξη της κ. Ίφου και με την απουσία του κ. Κώστα Τύμπα, ο κ. Γιάννης Γκέβρος επεσήμανε τον ενεργό ρόλο του πολίτη σε θέματα εθελοντισμού, όμως θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να το οργανώσει κατά το καλύτερο τρόπο.

Με τις παραπάνω παρατάξεις να εγκρίνουν το θέμα, ο κ. Αναγνώστου αρνήθηκε κάτι τέτοιο υπενθυμίζοντας ότι ο εθελοντισμός των τελευταίων ημερών στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές ήρθε σε σύγκρουση με τις Αστυνομικές Αρχές και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δήλωσε ότι είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα, καθώς δεν γίνεται μέριμνα και εκπαίδευση των εθελοντών και οι συγκρούσεις μεταξύ Αρχών και πολιτών υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν.

ΓΙΟΡΤΗ ΧΑΛΒΑ
Για την πραγματοποίηση ή μη της Γιορτής Χαλβά, εισηγήθηκε ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου.

Ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι με τα στοιχεία της πανδημίας που προανέφερε στην έναρξη της συνεδρίασης και που αφορούν κρούσματα της επαρχίας μας, επιφυλάσσεται να πραγματοποίησε την Γιορτή Χαλβά.

Για τους λόγους αυτούς ζητά από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, την άποψη και θέση του και έτσι με μία ομόφωνα απόφαση να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στην περίπτωση που γίνει.

Για την παράταξη του κ. Άρη Καραχάλιου, το λόγο πάλι πήρε η κ. Παναγιωτοπούλου, εκφράζοντας ότι ο θεσμός που ματαιώθηκε πέρυσι πρέπει να γίνει φέτος.

Θα πρέπει ωστόσο να τηρηθούν και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Παίρνοντας τον λόγο η κ. Μαρία Ίφου είπε ότι ο θεσμός, εάν ματαιωθεί πάλι και φέτος, θα ξεφτίσει.

Ήδη η Εμποροπανήγυρις των Φαρσάλων με την δεύτερη ακύρωση έχει χάσει την αίγλη της. Και αν ματαιωθεί η Γιορτή Χαλβά, που γίνεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, θα έχει την ίδια τύχη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Εσκίογλου είπε ότι δεν μπορεί να ριψοκινδυνεύσει την υγεία των πολιτών, για μία εκδήλωση που θα επωφεληθούν πέντε καταστήματα.

Προς ανταπάντηση η κ. Ίφου είπε ότι δεν πρόκειται για πέντε καταστήματα αλλά για ολόκληρη την πόλη.

Πρότεινε δε, ότι μπορεί να γίνει η Γιορτή Χαλβά, με απόλυτο έλεγχο όπως έγινε και με τον Πολιτιστικό Αύγουστο.

Παράδειγμα έδωσε την συναυλία που πραγματοποίησε ο ΟΠΑΚΠΑ στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Αυγούστου και έτσι δεν βρίσκει τους λόγους που επιδιώκει ο κ. Εσκίογλου να ακυρώσει για δεύτερη χρονιά το θεσμό.

Έχοντας ειπωθεί όλα αυτά, η κ. Ίφου είπε ότι ζητήθηκε από τον κ. Εσκίογλου να εκφράσουν όλες οι παρατάξεις την άποψή τους, χωρίς όμως να εκφράσει την άποψή του ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό ο κ. Εσκίογλου φάνηκε αρκετά ενοχλημένος, δηλώνοντας ότι μπορεί ο κ. Καραχάλιος και η παράταξή του να είναι πιο οργανωμένη και με μεγαλύτερη εμπερία.

“Εκτόξευσε” δε ότι εάν θέλει η παράταξη του κ. Καραχάλιου να γίνει η Γιορτή “ας πάρει αυτός το αγγούρι!”.

"Άποψή μου είναι να μην γίνει η Γιορτή Χαλβά και να κάνουμε κάποια στιγμή μια άλλη μορφή εκδήλωσης", είπε ο κ. Εσκίογλου.

Με την εξέλιξη αυτή, ο κ. Εσκίογλου εξέφρασε ανοιχτά την άποψη της παράταξής του περί ακύρωσης της Γιορτής Χαλβά.

Στο σημείο αυτό, η κ. Παναγιωτοπούλου ρώτησε τον Πρόεδρο ποιός θα πάρει το αγγούρι και είπε ότι λυπάται για την έκφραση του κ. Εσκίογλου.

Είπε δε, ότι λυπάται ακόμη περισσότερο που εν απουσία του κ. Άρη Καραχάλιου, ο Δήμαρχος των Φαρσάλων εκφράζεται κατ' αυτόν τον τρόπο.

Τέλος, η κ. Παναγιωτοπούλου είπε ότι η παράταξη του κ. Καραχάλιου ψηφίζει "Ναι" έχοντας εκφράσει την άποψή της.

Υπέρ του να συνεχιστεί ο θεσμός και να γίνει η Γιορτή Χαλβά αποφάσισε και η παράταξη του κ. Τύμπα μέσω του κ. Γκέβρου. “Όμως θα πρέπει να γίνει με μία άλλη μορφή και όχι με μεγάλη συναυλία όπως συνηθιζόταν”, δήλωσε ο κ. Γκέβρος.

Ο κ. Αναγνώστου δήλωσε ότι θέλει να γίνει η Γιορτή Χαλβά, αλλά θεωρεί ότι ο Δήμος είναι ανίκανος να το πράξει.

"Δεν μπορεί ο Δήμος να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προφύλαξη εξάπλωσης του κορονοϊού", είπε ο κ. Αναγνώστου.

Τελειώνοντας ο κ. Εσκίογλου είπε ότι η Δημοτική Αρχή είναι υπεύθυνη και πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της και για τους λόγους αυτούς η παράταξή του προτείνει την ακύρωση της φετινής γιορτής.

Ως Πρόεδρος Κοινότητας Φαρσάλων η κ. Θεοδώρα Πρεκατέ συμφώνησε με την άποψη του κ. Εσκίογλου, εάν και δεν έχει πάρει μία τέτοια απόφαση το τοπικό συμβούλιο.

Με ονομαστική ψηφοφορία, θετικοί για την πραγματοποίηση της Γιορτής Χαλβά ήταν οι κ.κ:
Κική Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Αγγελακόπουλος, Κων/να Μπένου, Δημήτρης Μπαμπανίκας, Μαρία Ίφου, Ιωάννης Λελεντζής, Ευάγγελος Κατσιαούνης και Γιάννης Γκέβρος.

Για την ακύρωση της φετινής Γιορτής Χαλβάς ήταν οι κ.κ.:
Σοφία Χατζηπλή, Δημήτρης Γούσιας, Σταύρος Κουκουλιός, Χρήστος Μπασαγιάννης, Νίκος Γκατζόγιας, Ευαγγελία Χαμορούσου, Γιάννης Τριάντης, Κων/νος Μπαλατσός, Κων/νος Μπρόζος, Ιουλία Αγγελακοπούλου, Βασίλειος Πατσιούρας, Αποστόλης Αναγνώστου.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2021 (έκτη 6η).
ΘΕΜΑ 2o: Αποδοχή των όρων για την λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από πόρους του Τ.Π και Δανείων.
ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση της έκθεσης εσόδων - εξόδων Α' τριμήνου ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2021.
ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση της έκθεσης εσόδων - εξόδων Β' τριμήνου ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2021.
ΘΕΜΑ 5ο: Αντικατάσταση μισθωτή (λόγω θανάτου) δημοτικής καλλιεργήσιμης έκτασης 42,525 στρεμ. στη θέση “Αμπέλια” της Κοινότητας Χαλκιάδων.
ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου έτους 2021 (τρίτη 3η).
ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση δημιουργίας γραφείου εθελοντισμού στο Δήμο Φαρσάλων.
ΘΕΜΑ 8ο: Λήψη απόφασης για τη διοργάνωση ή μη εκδήλωσης “ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΑΛΒΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 2021”.
xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ