Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: Ζητήθηκε η παραίτηση του Αντιδημάρχου κ. Γούσια - Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση

Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: Ζητήθηκε η παραίτηση του Αντιδημάρχου κ. Γούσια - Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση

Για δεύτερη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας και κατόπιν έντονων διαμαρτυριών, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων αυτοπροσώπως αλλά και με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νος Δαμιανός καλωσόρισε όλους τους συμβούλους που παρευρέθηκαν στο χώρο και όλους όσοι συμμετείχαν με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Αναφερόμενος σε ένα παλιότερο θέμα που είχε θίξει ο κ. Απόστολος Αναγνώστου περί μεγάλων δέντρων που κόβονται και αν αντικαθιστώνται με φύτευση νέων, ενημέρωσε το Σώμα για μία γραπτή κατάσταση που αναλυτικά δείχνει ποιά δέντρα κόπηκαν και που, και ποιά από αυτά αναπληρώθηκαν με νέα φύτευση. Η γραπτή κατάσταση αυτή εν συνεχεία δόθηκε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

Κατόπιν τούτου, το λόγο έδωσε στον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Ιορδάνη Εσκίογλου για την καθιερωμένη ενημέρωση περί θεμάτων της επαρχίας μας.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ
Ο κ. Εσκίογλου πέρνωντας το λόγο ανέφερε τη δυσάρεστη εξέλιξη για τα κρούσματα κορονοϊού στην επαρχία μας.

Έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει να έχουμε 120 κρούσματα ενώ την προ-προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 80.

Στη συνέχεια ανέφερε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΦ χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες για την λειτουργία της επιχείρησης, καθώς υποσχέθηκε ότι θα συζητηθεί το θέμα μέσα στο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ενημερώσει το Σώμα ότι η νέα γεώτρηση πλησίον της περιοχής "Βοϊδολίβαδο" έχει μπει σε λειτουργία και ότι ο ίδιος πίνει νερό από την βρύση του σπιτιού του.

Τέλος, ενημέρωσε το Σώμα ότι την Δευτέρα μετέβη στην Αθήνα όπου επισκέφθηκε τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Στην δεύτερη επίσκεψη ανέφερε ότι, επωφελήθηκε ο Δήμος με 42.000 ευρώ για την υλοποίηση προσεισμικού ελέγχου σε 40 κρίσιμες υποδομές του Δήμου Φαρσάλων.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Στη συνέχεια ο κ. Δαμιανός ζήτησε από τους συμβούλους αν κάποιοι επιθυμούν να προβούν σε ερωτήσεις που αφορούν την επαρχία μας.

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Το λόγο ζήτησε και πήρε ο κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος αρχικά ανέφερε ένα παλιότερο θέμα που "εκτόξευσε" ο κ. Εσκίογλου σε προηγούμενη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου "περί αγγουριών", καθώς ο ίδιος απουσίαζε από την συγκεκριμένη συνεδρίαση. Για το θέμα αυτό ανέφερε ότι, ο κ. Εσκίογλου δεν είχε και δεν έχει ακόμη την ευθιξία να ζητήσει συγγνώμη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άρθρο της εφημερίδας μας για την καταγγελία του Προέδρου της Ερέτρειας κ. Αναστάσιο Χατζηεφραιμίδη, όπου μηχάνημα του Δήμου εργάστηκε σε ιδιωτικό χωράφι ενός κατοίκου της Ερέτρειας και μάλιστα σε συγγενικό πρόσωπο του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Γούσια.

Ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό είναι θέμα νομικής και ηθικής τάξεως που αποτελεί παράβαση καθήκοντος και περιμένει από τον κ. Γούσια να δώσει εξηγήσεις, καθώς πληροφορήθηκε ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση θείου του!

Ο κ. Γούσιας φαίνεται να ομολόγησε τα παραπάνω, τονίζοντας βέβαια αρχικά ότι καλέστηκε από πολίτη, που εντέλλει αποδείχθει να είναι θείος του, για να βοηθηθεί σε ζημιές που έγιναν από τον "Ιανό" σε δρόμο δίπλα από το χωράφι του.

Ο κ. Γούσιας ενημέρωσε το Σώμα ότι όλα τα οχήματα-μηχανήματα του Δήμου παίρνουν εντολές κινήσεων και ουδέποτε μπήκε τσάπα αποκλειστικά και μόνο σε ιδιωτικό χωράφι.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ
Η κ. Μαρία Ίφου παίρνοντας το λόγο ανέφερε και αυτή το ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας μας δηλώνοντας ότι πρόκειται για δυσάρεστη εξέλιξη και ότι η ίδια είχε σχετική ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κοινότητας.

Ενημερώθηκε δε, ότι με την δημοσίευση στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τον μίλησε με ανάρμοστο τρόπο.

Στη συνέχεια η κ. Ίφου αναφέρθηκε για τις άθλιες καταστάσεις στο παλιό γήπεδο, στο εφεδρικό και στα 5x5, όπου προσφάτως ήρθαν αθλητές από την Λάρισα και έπαιξαν μέσα στη λάσπη καθώς δεν ποτίστηκαν καθόλου τα γήπεδα. Είπε δε, ότι ως πόλη γίναμε ρεζίλι!

ΚΩΣΤΑΣ ΤΥΜΠΑΣ
Ο κ. Κώστας Τύμπας ανέφερε ότι ακούγοντας τον Δήμαρχο να κάνει λόγο για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην επαρχία μας, διερωτάται τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος;

Ζήτησε ποιες είναι οι προτάσεις και πως θα αντιδράσει ο Δήμος μας, και αν θα έπρεπε να γίνει κάποια ημερίδα για περισσότερη ενημέρωση του κοινού.

Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Τύμπας ήταν για την Δημοτική Βιβλιοθήκη και ότι σε γειτονικούς Δήμους, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες βρίσκονται σε λειτουργία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί Φαρσαλινοί που πηγαίνουν στην βιβλιοθήκη του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος έκανε και αυτός αναφορά για το δημοσίευμά μας που αφορούσε την Ερέτρεια, δηλώνοντας ότι έχει τις ίδιες δυσάρεστες πληροφορίες με την κ. Ίφου. Ανέφερε δε, ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες.

Σε ερώτησή του είπε αν μπορεί να γίνει κάτι με την εξυπηρέτηση πολιτών που γίνεται εκτός Δημοτικών εγκαταστάσεων, δηλαδή πολίτες που εξυπηρετούνται από τον Δήμο εκτός κτηρίων και πολλές φορές μέσα στη βροχή.

Τέλος, ζήτησε εάν υπάρχει έλεγχος σε μπαράκια έτσι ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα κορονοϊού.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΕΣ
ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Στην δευτερολογία του ο κ. Καραχάλιος είπε ότι άκουσε τις εξηγήσεις του κ. Γούσια και δυστυχώς τα επιχειρήματά του δεν πείθουν.

Ο κ. Καραχάλιος μάλιστα είπε ότι, είδε βίντεο που τράβηξε ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Ερέτρειας που δείχνει το σκαπτικό μηχάνημα στο χωράφι του συγγενικού προσώπου του κ. Γούσια. Εντούτοις, το σκαπτικό μηχάνημα δεν πήγε για άλλες εργασίες, παρά μόνο αποκλειστικά να εξυπηρετήσει επί 5 ώρες τον θείο του.

"Ας μην μας δουλεύει ο κ. Γούσιας", δήλωσε ο κ. Καραχάλιος.

Στο σημείο αυτό οξύνθηκαν τα πνεύματα, με τον κ. Χριστόδουλο Παπαγεωργίου να λέει ότι οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες. “Γνωρίζει πολύ καλά ότι, το σκαπτικό μηχάνημα μπάλωσε ρυάκια στο χωράφι του θείου του και το καθάρισε από ακακίες”, είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΕΤΡΕΙΑΣ
Ζητώντας και παίρνοντας το λόγο, ο κ. Αναστάσιος Χατζηεφραιμίδης ανέφερε ότι έκανε μία καταγγελία. Είπε δε, ότι πριν προβεί στην καταγγελία επισκέφηκε τον Δήμαρχο και τον ενημέρωσε.

"Είπα ότι θα τον καταγγείλω και το έκανα. Δεν μπόρεσα να το κρύψω. Έχω ζητήσει διάφορα μηχανήματα για εργασίες της Κοινότητας και η Υπηρεσία τα στέλνει μετά από 1 ή 2 μήνες και όχι άμεσα", δήλωσε ο κ. Χατζηεφραιμίδης.

Κατόπιν καταγγελίας, ο κ. Χατζηεφραιμίδης είπε ότι ο κ. Εσκίογλου επικοινώνησε μαζί του και τον είπε χαρακτηριστικά, "Για να δούμε τώρα πόσα μηχανήματα θα σου στείλει ο Αντιδήμαρχος".

Η αντίδραση του κ. Εσκίογλου έδειξε να είναι άμεση και είπε ότι ομολογεί ότι είπε τα παραπάνω, όταν ο κ. Χατζηεφραιμίδης ζήτησε την παραίτηση του Αντιδημάρχου.

Ο κ. Εσκίογλου είπε επίσης ότι, ο κ. Χατζηεφραιμίδης πήγε να τον εκβιάσει με το εν λόγω βίντεο που δείχνει την τσάπα μέσα στο χωράφι.

Τέλος, ο κ. Εσκίογλου είπε ότι ο Δήμαρχος δεν εκβιάζετε από κανέναν και ορίζει τους Αντιδημάρχους που θέλει.

Ομολόγησε για άλλη μία φορά ότι "απείλησε" τον Πρόεδρο για το αν θα πάει τσαπάκι ξανά στην Κοινότητά του και ότι αυτό έγινε επειδή, όπως είπε, τσατίστηκε.

Ο κ. Χατζηεφραιμίδης αναφερόμενος στις εξηγήσεις του κ. Γούσια είπε ότι δεν υπάρχει δρόμος εκεί, δίπλα από το συγκεκριμένο χωράφι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ψεύδεται ο κ. Γούσιας. Οι εργασίες που έγιναν ήταν εντός ιδιωτικού οικοπέδου, όπου μπάζωσε ρυάκι.

Τέλος, ο κ. Χατζηεφραιμίδης είπε ότι, εάν ήταν η εκλογή του υπό την "σημαία" του κ. Εσκίογλου θα είχε παραιτηθεί, αλλά εκλέχθηκε από τους συμπολίτες του που τον εμπιστεύθηκαν ως ανεξάρτητο.

Για το θέμα αυτό, το τελικό λόγο πήρε ο κ. Γούσιας, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στο Σώμα, με αναλυτικούς πίνακες, τα μηχανήματα που διέθεσε σε Κοινότητες του Πολυδάμαντα και τις ώρες εργασίας τους. Τόσο ο κ. Γούσιας, όσο και ο κ. Εσκίογλου είπαν ότι το θέμα το θεωρούν λήξαν.

Στη συνέχεια ο κ. Εσκίογλου επανέφερε το θέμα του εμβολιασμού, προτείνοντας ότι πρέπει η Δημοτική Αρχή να επιμείνει σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν.

Είπε δε, ότι ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και με την Περιφέρεια για να γίνουν περισσότερα Rapid Tests. Αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν να γίνονται και την Παρασκευή στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και το καθιερωμένο της Τρίτης στην πλατεία.

Όσο για την Δημοτική Βιβλιοθήκη, έκανε λόγο για πεταμένα βιβλία του ΔΑΟΧΟΥ που μαζεύτηκαν και καθαρίστηκαν.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καραχάλιος είπε ότι αυτές οι εργασίες είχαν γίνει το 2010 και δεν υπήρξαν πεταμένα βιβλία.

Συνεχίζοντας τον λόγο του, ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι η νέα γεώτρηση διαθέτει καθαρό πόσιμο νερό και ότι το νερό της βρύσης δείχνει να έχει μόλις 35 mlg νιτρικά.

Αμέσως πήρε τον λόγο ο κ. Γιάννης Τριάντης, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, δηλώνοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μετρήσεις για το πόσιμο νερό, εάν και δεν γνωρίζουν όμως εάν θα ανέβει ο βαθμός των νιτρικών.

Προς απάντηση του κ. Δημητρακόπουλου, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι για τον έλεγχο των καταστημάτων σίτισης για τον κορονοϊό είναι αρμόδια η Αστυνομία.

Ο κ. Δαμιανός δήλωσε ότι γίνεται μέριμνα για την εξυπηρέτηση των πολιτών εκτός κτηριακών εγκαταστάσεων και συμπληρώνοντας τον κ. Δαμιανό, ο κ. Εσκίογλου είπε ότι υπάρχει κόστος για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες αλλού, όπως για παράδειγμα να εξυπηρετηθούν στη λαϊκή αγορά...

Τέλος, για το θέμα αυτό ο κ. Εσκίογλου είπε ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να αναγκάσει τον Δήμο να λειτουργεί με ραντεβού, όπως γίνεται και σε άλλους Δήμους.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στις τοποθετήσεις του ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι η παράταξή του δεν έχει πάρει σαφείς απαντήσεις που να πείθουν από τον Αντιδήμαρχο κ. Γούσια για το θέμα που προέκυψε στην Ερέτρεια.

"Για τους λόγους αυτούς η παράταξη θεωρεί ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρό θέμα ηθικής και νομικής τάξεως, προβλέπει παράβαση καθήκοντος και για τους λόγους αυτούς ο κ. Γούσιας πρέπει να παραιτηθεί", δήλωσε ο κ. Καραχάλιος.

"Οι ενέργειες αυτές θυμίζουν καταστάσεις πριν το 1960", αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν εφαρμόζονται οι δημοκρατικές διαδικασίες του σήμερα.

Στο σημείο αυτό "άναψαν τα αίματα" μεταξύ Εσκίογλου και Καραχάλιου, με τον πρώτο να κάνει λόγο ότι η παράταξη του κ. Καραχάλιου κρύβεται πίσω από σκόπιμες ενέργειες όπως το να γίνει η Γιορτή Χαλβά και ας αρρωστήσει ο κόσμος!

Το "ντροπή σας" του κ. Εσκίογλου δεν εκτοξεύθηκε λίγες φορές προς τον κ. Καραχάλιο και δεν παρέλειψε να πει το ότι "δεν σας έχουμε ανάγκη κ. Καραχάλιο".

Ο κ. Καραχάλιος είπε: "Για την Γιορτή Χαλβά μας ζητήσατε την άποψή μας, την ψηφίσαμε και την στηρίξαμε. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και όσον αφορά το καθαρό πόσιμο νερό, τα βιβλία του ΔΑΟΧΟΥ και άλλα τα θεωρούμε εικονική πραγματικότητα.

Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμαστε για την εκφρασιολογία του Δημάρχου, για την στάση του κ. Γούσια και αποσυρόμαστε από την αίθουσα γιατί δεν ζητήθηκε συγνώμη".

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, σύσσωμη η παράταξη του κ. Καραχάλιου αποχώρησε από την συνεδρίαση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κώστας Τύμπας, όπου είπε ότι δεν έχει λάβει καμία σοφή απάντηση για την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Τύμπα, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή είπε ότι χαίρεται για την αναφορά της βιβλιοθήκης και την ενημέρωση ότι συμπολίτες μας πηγαίνουν στη Νίκαια.

Ωστόσο είπε ότι, ο Δήμος δεν διαθέτει Βιβλιοθηκονόμο αλλά θα προσπαθήσει ο Δήμος να βρει λύση ως την επόμενη εβδομάδα για την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο κ. Δαμιανός συμπλήρωσε για το θέμα αυτό ότι, θα ψάξει ο Δήμος να βρει εθελοντές.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΣ
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας για το ζήτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ανέφερε ότι, η βιβλιοθήκη είναι έτοιμη προς λειτουργία στο πρώτο όροφο του Πύργου Δεληδημητρίου, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, και ότι πέρυσι προχώρησαν στην απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ενδιαφερόμενος. Φέτος, θα γίνει και πάλι προκήρυξη θέσεων για την ίδια θέση.

Όσο για την κατάσταση της βιβλιοθήκης, έχει γίνει ήδη προετοιμασία με νέα αρίθμηση όλων των βιβλίων.

Όσον αφορά την άθλια κατάσταση των γηπέδων που δεν ποτίστηκαν, ο κ. Τριάντης ανέφερε ότι πλέον θα ποτίζονται από την γεώτρηση του Φασούλα που είναι επιβαρυμένη με νιτρικά, με 70 κυβικά νερού.

Ακούγοντας την απάντηση του κ. Τριάντη, η κ. Ίφου είπε ότι είναι απαράδεκτο τόσο καιρό να μην ποτίζονται τα γήπεδα και δεν ικανοποιείται από την απάντησή του.

Όσον αφορά την Δημοτική Βιβλιοθήκη, η κ. Ίφου έφερε ενστάσεις για τον εθελοντισμό του Βιβλιοθηκονόμου καθώς θέλει άτομο με γνώση.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
ΘΕΜΑ 1°: Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου οικον. Έτους 2021 (έβδομη 8n).
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ. Αποστόλης Αναγνώστου).
ΘΕΜΑ 2°: Ορισμός Ορκωτού Λογιστή - Ελεγκτή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Φαρσάλων xρήσης 2020-2021.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
ΘΕΜΑ 3°: Έγκριση της έκθεσης εσόδων - εξόδων Γ' τριμήνου ελέγxου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2021.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ. Μαρία Ίφου, κ. Αποστόλης Αναγνώστου).
ΘΕΜΑ 4°: Έγκριση xορήγησης άδειας λειτουργίας υπαίθριας δημόσιας κολυμβητικής δεξαμενής της εταιρείας "Δ. Κουκουφλής- Ε. Νταραγιάννη Ο.Ε." οδό Μ. Αντύπα και Ανωνύμου στα Φάρσαλα (Κοινότητα Φαρσάλων).
ΘΕΜΑ 5°: Λήψη απόφασης περί μετατροπής ή μη του πληθυσμού οικισμών της περιοχής ευθύνης μας.
Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.
ΘΕΜΑ 6°: Συμμετοχή του Δήμου μας στο Φορέα Σxεδιασμού Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας (Φο.Σ.ΠΕΣΔΑ) και προσαρμογή της Συστατικής Πράξης του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαxείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (κ. Αποστόλης Αναγνώστου).
ΘΕΜΑ 7°: Αίτημα κ. Πολίτη Καλλιόπης για παραχώρηση θέσης ολιγόλεπτης στάθμευσης επί της οδού Καναδά 18. Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.
ΘΕΜΑ 8°: Έγκριση ή μη πρόταση ψηφίσματος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ