1922 - 2022: Η Μικρασιατική προσφυγιά, 100 χρόνια πριν (ΜΕΡΟΣ Β’)

1922 - 2022: Η Μικρασιατική προσφυγιά, 100 χρόνια πριν (ΜΕΡΟΣ Β’)

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Οι Μικρασιάτες ήταν Ελληνότεροι των Ελλαδιτών
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, γόνος εκ πατρός ανατολικοθρακιώτικης καταβολής, θαύμαζε τον ελληνισμό των Μικρασιατών και επαινούσε την Βυζαντινή χριστιανική τους παράδοση όπου την ζούσαν επί αιώνες αναλλοίωτη ζώντας κάτω από αντίχριστο κράτος.

Οι Μικρασιάτες ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες. Υπήρξαν οι αιμοδότες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ιστορικοί, δάσκαλοι, ιεράρχες, έμποροι, ευεργέτες.

Στη φιλόξενη στήλη της εφημερίδας μας "Νέα Φάρσαλα" θα υπενθυμίσουμε στους επαΐοντες στην Εθνική ιστορία μερικούς, όσους η μνήμη αναμιμνήσκει:
1. Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης (1921-1923). Έζησε το δράμα του ξεριζωμού.

2. Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος (1815-1891). Καθηγητής της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συντάκτης της ιστορίας του ελληνικού Έθνους.

3. Παύλος Καρολίδης (1849-1930). Μαθητής και συνεχιστής του έργου του Κ. Παπαρηγόπουλου. Εχρημάτισε βουλευτής στην Οθωμανική βουλή για δύο περιόδους εκπροσωπώντας τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Μετά την καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα, διορίστηκε καθηγητής της ιστορίας μετά την αποχώρηση του Παπαρηγοπούλου. Υποστήριξε την πολιτική του Ε. Βενιζέλου του οποίου διετέλεσε διπλωματικός σύμβουλος, βουλευτής και υπουργός του.

4. Φώτης Κόντογλου (1895-1965) από Αϊβαλί (Κυδωνίαι). Θεολόγος, αγιογράφος, συγγραφέας, ποιητής λειτουργικών ύμνων.

5. Ηλίας Βενέζης (1904-1973) από Αϊβαλί. Λογοτέχνης, ιστορικός.

6. Πρώην Σερρών, Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος (1867-1922).

7. Ανδρέας Συγγρός (1830-1899) από Κωνσταντινούπολη. Πολιτικός, τραπεζίτης και μέγας Ευεργέτης.

8. Αριστοτέλης Ωνάσης (1906-1975). 16χρονο παιδί ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, πλούτισε και έγινε ευεργέτης της Ελλάδας.

9. Πατριάρχης Δημήτριος (1972-1991) Κωνσταντινουπολίτης.

10. Πατριάρχης Βαρθολομαίος (1991-σήμερα) από νήσο Λήμνο.

11. Γεώργιος Σεφέρης (1900-1971). Νομπελίστας πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα με βοηθό του τον Άγγελο Βλάχο. Σμυρνιός, μετά την καταστροφή έφτασε στην Ελλάδα.

12. Γεώργιος Βλέσσας από Σμύρνη (1917-2020) παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης παιδικών περιοδικών.

13. Άγιοι: Αρσένιος, Παΐσιος από Φάρασα Μικράς Ασίας (1924-1994) και πολλοί νεότεροι Άγιοι οι οποίοι εμπλούτισαν το αγιολόγιο της εκκλησίας μας και τιμούνται ευλαβώς από τους πιστούς.

14. Άρχοντες Πρωτοψάλτες: Θεοδοσόπουλος Χρύσανθος (1920-1988) από Τραπεζούντα, Θρασύβουλος Στανίτσας (1910-1987) από Κωνσταντινούπολη, Πρίγκας από Σκόπελο, σπούδασε και έζησε στην Κωνσταντινούπολη και άλλοι σπουδαίοι διδάσκαλοι της Βυζαντινής μουσικής των οποίων, το μετρό, το ύφος και χρώμα της εκκλησιαστικής μουσικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ταλιαδούρος Χαρίλαος, Αστέρης, Παϊκόπουλος.

15. Διδώ Σωτηρίου (1909-2004). Γεννήθηκε στο Αϊδίνι, κατέφυγε στην Ελλάδα πρόσφυγας και ασχολήθηκε με αρθρογραφία και συγγραφή διηγημάτων.

16. Δόμνα Σαμίου (1928-2012). Μικρασιατικής καταγωγής λαογράφος, μουσικολόγος, συγκέντρωσε τραγούδια πολλά μικρασιατικής και ελληνικής δημοτικής μουσικής.

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός ζει στις καρδιές και την μνήμη της Ελλάδας
Το "αρχαίο πνεύμα αθάνατο" του Κωστή Παλαμά αφιερωμένο στον Ολυμπιακό Ύμνο των αρχαίων, ζει ακόμη στις καρδιές των Μικρασιατών ως πνεύμα και καρδιά ριζωμένη στην Ιωνία.

Παράδειγμα ζωντανό, αποτελεί σήμερα η εκατοντάχρονη μικρασιάτισσα Βασιλική Ράλλη.

Η Βασιλική Ράλλη γεννήθηκε το 1922 από μητέρα πρόσφυγα στη Θερμή Λέσβου, όπου η μητέρα της κατέφυγε για να αποφύγει τη γενοκτονία των Τούρκων.

Εκεί γεννήθηκε η Βασιλική χωρίς να γνωρίσει ποτέ τον πατέρα της, διότι εκείνος αιχμάλωτος κρατήθηκε στα Τούρκικα σκλαβοπάζαρα.

Εκατό χρόνια μετά η Βασιλική Ράλλη και η οικογένειά της αποτελεί το "σήμα κατατεθέν" του μικρασιατικού εθνικισμού, του ελληνοχριστιανισμού.

Η Βασιλική είχε μεγάλη πίστη στο Θεό. Το σπίτι της έμοιαζε εκκλησία. Έκανε οικογένεια, κόρες και εγγόνια αλλά η ψυχή της αναζητούσε κάτι υψηλότερο. Να αφιερώσει όλη της τη ζωή στην Παναγία.

Έτσι, όταν οι οικογενειακές της υποχρεώσεις την ελευθέρωσαν προσήλθε στο Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στην Πάτρα, όπου αφιερώθηκε και χειροτονήθηκε μοναχή από τον διακριτικό Μητροπολίτη Πατρών με το όνομα της Ειρήνης, μιας εκ των τριών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη.

Τα εκατόχρονα της μοναχικής αφιέρωσης της Βασιλικής Ράλλη, σήμερα Ειρήνης, εξαγιάζουν τα 100χρονα των Μικρασιατών Μαρτύρων, πρεσβεύουσα υπέρ αυτών.

Διατηρούν "αθάνατο το πνεύμα του Ελληνισμού της Ιωνίας". Ευχόμαστε στη μοναχή Ειρήνη να τα χιλιάσει. XX
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ