Το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων καταγγέλλει...

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων καταγγέλλει...

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων καταγγέλλει την κυβέρνηση και τα κόμματα, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν από κοινού τη μονιμοποίηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ενέργεια!

Συνένοχοι στο έγκλημα της ενεργειακής φτώχειας, για την οποία «τσακώνονται» ποιος θα την... πρωτοαντιμετωπίσει.

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν απο ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. εκτινάσσουν «στον Θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η παραπέρα «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των εκτελωνιστών, προκειμένου να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης οι μεγάλες εκτελωνιστικές εταιρείες, κατ' εντολή των μεγάλων μεταφορικών εταιρειών, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά (COSCO, εφοπλιστικοί όμλοι), οι οποίες θέλουν 24ωρες εκτελωνιστικές υπηρεσίες και δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις στον διαμετακομιστικό κόμβο και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το «κερασάκι» όλων αυτών είναι το άρθρο 52, που προβλέπει κι άλλες διευκολύνσεις για τους εφοπλιστές, οι οποίες συνιστούν πρακτικά νέες φοροαπαλλαγές, και μάλιστα όταν αυτήν την περίοδο στέλνονται στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ τα μπουγιουρντί για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, το 2021 είχε γίνει μία προσαύξηση 4% στο συμβολικό ποσό που πληρώνουν οι εφοπλιστές ως φόρους (οι οποίοι υπολογίζονται με βάση τους κόρους του πλοίου και όχι με τα έσοδα ή τα κέρδη, με αποτέλεσμα η φορολογία για ένα πλοίο π.χ. 33 χιλιάδων κόρων να είναι κατά μέσο όρο 10.000 δολάρια τον χρόνο, λιγότερα δηλαδή από όσα συχνά πληρώνει ένας μικρός επαγγελματίας). Η προσαύξηση αυτή τελικά αναστάλθηκε και παραπέμπεται η πληρωμή της στο 2024 και στο 2025, και αυτό αν καταβληθεί.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Βρούτσης ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την θετική τους ψήφο. Μάλιστα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι «είναι καλή ευκαιρία αυτό το νομοσχέδιο για να δείξουμε και μια διάθεση συναίνεσης»...

Όσο για το άρθρο 52, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε μεν, ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Τρ. Αλεξιάδης, δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αλλά με την περίοδο που το έφερε η κυβέρνηση. «Θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο δεν είναι σωστό κάτι τέτοιο», είπε και προέτρεψε: «Φέρτε το σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο». Για παρόμοιους λόγους το καταψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα.

Τα παραμύθια της κυβέρνησης δεν έχουν τέλος.

Η συμπαιγνία κυβέρνησης - εταιρειών δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον, αφού δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Αλλωστε, η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου από τη μία οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και από την άλλη η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Αλλωστε, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο ρύπων, καθορίζει τις τιμές, κάτι που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν και υλοποιούν. xx
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ