Τα "παρατράγουδα" του Δ.Σ.: Περί στοχοποίησης Φαρσαλινού επιχειρηματία

Τα "παρατράγουδα" του Δ.Σ.: Περί στοχοποίησης Φαρσαλινού επιχειρηματία

Η συζήτηση για την έγκριση προστίμου 7.000 ευρώ σε Φαρσαλινό επιχειρηματία “άναψε κυριολεκτικά τα αίματα” συμβούλων στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, παρουσία του ιδίου και εν μέρη προσωπικού του.

Πρόκειται για το θέμα έγκρισης προστίμου “μαμούθ”, κάτι πρωτόγνωρο για τα Φάρσαλα, καθώς η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Τριάντη (ως αστυνομικός) για αιχμές και στοχοποίηση επιχειρηματία να δείχνει ότι δεν ήταν εντελώς άστοχη.

Εάν και ρώτησε ο ίδιος για το εάν η Δημοτική Αρχή προέβη σε ελέγχους άλλων παρόμοιων καταστημάτων, η απάντηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου κ. Σοφία Χατζηπλή ήταν ότι μόλις ξεκίνησε ο έλεγχος με δύο καταστήματα στο κέντρο και το τρίτο του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Ο κ. Τριάντης εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχουν ίσες αποστάσεις και ιδιαίτερα ισονομία σε όλα τα καταστήματα.

Εξήγησε δε, ότι όταν κλείνει η οδός Λαμίας όλοι παρατηρούμε την “εξάπλωση” των τραπεζοκαθισμάτων από τους επιχειρηματίες, χωρίς ωστόσο να γίνεται καμία σύσταση από τον Δήμο.

“Πρόκειται για ένα γεγονός που όλοι γνωρίζουμε και πολύ περισσότερο η Δημοτική Αρχή και παρά ταύτα στις περιπτώσεις αυτές κάνει τα “στραβά μάτια””, δήλωσε ο κ. Τριάντης.

Κατά το ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Ευάγγελου Δημητρακόπουλου, που τόνισε ότι η παρανομία για κατάχρηση χώρου βρίσκεται παντού, είτε σε κεντρικούς δρόμους Λαρίσης, Λαμίας, είτε ακόμη και σε Κοινότητες. Ωστόσο κάνουμε τα “στραβά μάτια” διότι οι άνθρωποι εργάζονται.

Για τους λόγους αυτούς η Δημοτική Αρχή οφείλει να κρατά ίσες αποστάσεις σε όλους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στοχοποιούμε έναν επιχειρηματία.

Στη συνέχεια ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι όσο και να κάνει τον λογαριασμό του προστίμου για καταπάτηση χώρου, δεν βγαίνει το αστρονομικό κονδύλι των 7.000 ευρώ. Ζήτησε διευκρίνηση για το κόστος της μεταφοράς αλλά και της αποθήκευσης.

Μάλιστα, ρώτησε για το που θα πάνε τα έπιπλα του επιχειρηματία διότι άλλη μία μεταφορά στα Φάρσαλα και άλλη στο Πολυδάμειο και τέλος πως εκτίμησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου τον όγκο των επίπλων;

Καμία όμως έκπληξη δεν προκάλεσε η εισήγηση της κ. Παρασκευής Μπαλαμπάνη όπου διάβασε όλη τη διάταξη για την επιβολή του προστίμου που ψηφίστηκε το 2014 και τροποποιήθηκε το 2017.

Κατόπιν ανάγνωσής της διάταξης, το λόγο ζήτησε και πήρε ο κ. Γιάννης Γκέβρος, ο οποίος έθεσε το θέμα της στοχοποίησης με αφορμή την ετοιμότητα της πλειοψηφούσας ομάδας για να το έχει και να το διαβάσει η αρμόδια προϊστάμενη.

Είπε δε, ότι πρόκειται για ξεκάθαρο θέμα στοχοποίησης του επιχειρηματία ειδάλλως δεν θα έψαχνε την σχετική διάταξη η υπάλληλος του Δήμου.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει σάλο σε όλη την επαρχία μας και όχι μόνο. Άλλωστε το πρωτοφανές αυτό πρόστιμο «μαμούθ» δεν είναι κάτι που συνηθίζεται ούτε στην πόλη της Λάρισας!

Μέσα στα δημοσιογραφικά μας καθήκοντα οφείλουμε να εκφράσουμε και τις απόψεις των δημοτών αλλά και τις ενέργειες που γίνονται από την Δημοτική Αρχή και που δυστυχώς δεν αναβαθμίζουν την πόλη των Φαρσάλων.

Είναι πραγματικά λυπηρό όταν ένα κατάστημα εστίασης στην πόλη μας τείνει να προσελκύει πελάτες και εντούτοις στοχοποιείται για αυτό.

Ως γνωστό θαμώνες τείνουν να αλλάζουν τις προτιμήσεις τους σε εξόδους με αποτέλεσμα κάποια καταστήματα εστίασης να ευνοούνται περισσότερο από τα άλλα.

Η στοχοποιήση με καταγγελίες από συναδελφικές επιχειρήσεις ή τρίτους είναι ένα ακόμη φαινόμενο που δυστυχώς συμβαίνει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλέκονται φορείς ή αρχές με πρόστιμα και άλλα χωρίς να διατηρείται ισονομία.

Θα πρέπει όλοι να κατανοούμε ότι μία ζωντανή πόλη βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κινητικότητά της και καταστήματα που δίνουν το κίνητρο σε δημότες να προβούν σε εξόδους, είναι αυτά που κρατούν την πόλη ζωντανή. Σαφώς, θα πρέπει να τηρηθεί νόμος και τάξη για όλους χωρίς διακρίσεις.

Όμως οφείλουμε να λαβουμε υπόψιν ότι για το συγκεκριμένο θέμα ο επιχειρηματίας ζήτησε να εκμισθώσει ένα μικρό συγκεκριμένο χώρο πρασίνου από τον Δήμο με την προϋπόθεση ότι θα τον φροντίζει και θα το παραδόσει στην αρχική του μορφή και μάλιστα χωρίς να παζαρεύεται το σχετικό αντίτιμο.

Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή δεν εισάκουσε την έκκλησή του και απέρριψε το αίτημά του στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εάν και δημοσιοποιήσαμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ενέργειας, έρχεται η παράταξη του κ. Εσκίογλου να “τιμωρήσει” τον επιχειρηματία με ένα πρόστιμο «μαμούθ».

Με κατάσχεση των επίπλων του και την άρνηση να του δοθεί ελάχιστος χώρος στον Απιδανό για εκμετάλλευση, η Δημοτική Αρχή “τιμωρεί” και τους εκατοντάδες χιλιάδες δημότες - πελάτες του καταστήματος, για την επιθυμία τους να επιλέγουν το συγκεκριμένο χώρο και παράλληλα κατάστημα.

Οφείλει η Δημοτική Αρχή να εξετάσει πρώτον τις επιθυμίες των δημοτών, χωρίς ενδεχομένως “εμπαιγμούς”. Γνωρίζει πολύ καλά η Δημοτική Αρχή ότι λίγο ως πολύ όλοι καταστρατηγούν την σχετική διάταξη περί καταπάτησης δημόσιου χώρου.

Εάν η έννοια του χώρου πρασίνου είναι να μην την απολαμβάνει ο δημότης που την πληρώνει, ας τον καταργήσουμε. Κατά την διάρκεια του κορονοϊού με τους χιλιάδες νέους στο Πολιτιστικό Κέντρο, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε λόγο για βανδαλισμό πρασίνου, ενώ τώρα κάποιοι έγιναν “οικολόγοι”!

Τέλος, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης μας και όχι μόνο, διότι ως γνωστό η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που έχει αναδείξει τα Φάρσαλα. Κύριοι αιρετοί, βρίσκεστε σε αυτές τις θέσεις για να λύνετε τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών και όχι να δημιουργείτε νέα.

Μετά από τρία χρόνια πανδημίας οφείλετε να σεβαστείτε τις επιχειρήσεις που ζωντανεύουν αυτή τη πόλη, που απασχολούν εργαζόμενους και συμβάλλουν κατά το μέγιστο στην τοπική οικονομία.

Η πόλη ανήκει στους δημότες της και αν πρόκειται να κάνουμε λόγο για ισονομία και τάξη, δεν έχετε παρά να βγάλετε τις κορδέλες και να επιβάλλεται τα πρόστιμα. xx
Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"
back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ