Ακατάλληλο νερό για Κοινότητες της επαρχίας Φαρσάλων

Ακατάλληλο νερό για Κοινότητες της επαρχίας Φαρσάλων

Έντρομοι είναι οι κάτοικοι Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα που κρίνεται το νερό τους ακατάλληλο μετά από σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων αλλά και με την σχετική ομολογία επιβεβαίωσης της ΔΕΥΑΦ.

Η εφημερίδα μας που πρωτοπόρησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού λόγω νιτρικών, έχει επισημάνει επανελημμένως την αναγκαιότητα τακτικής ανάλυσης και ενημέρωσης του κοινού με τα αποτελέσματα.

Έτσι, η ΔΕΥΑΦ οφείλει να ενημερώνει όλους τους καταναλωτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πρέπει το παραπάνω να γίνει απαίτηση από κάθε Πρόεδρο Κοινότητας ο οποίος με τη σειρά του θα ενημερώνει όλους τους κατοίκους.

Όσο για τον Πρόεδρο που έχει εκτεθεί ενώπιον των συγχωριανών του, το θεωρούμε κρίμα αλλά και ντροπή.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων και της ΔΕΥ Φαρσάλων:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων τις 21-Ιούλιου-2022 ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων το πρόβλημα με τον αγωγό ύδρευσης στην τοπική κοινότητα Πολυδαμίου, όπου υπήρχε διαρροή στην κατεύθυνση του προς τη δεξαμενή, με οτι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του νερού και την υγιεινή των κατοίκων.

Η Δημοτική αρχή αρνήθηκε ότι υπάρχει προβλημα, όπως και ο πρόεδρος της κοινότητας Πολυδαμείου.

Μετά από αλλεπάλληλες ενοχλήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο, ένα μήνα μετά την Τρίτη 23 Αυγούστου 2022 ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΦ παραδέχτηκε οτι η διαρροη του αγωγού είναι αρκετών χρόνων, μετά κι από πληροφόρηση που είχε και από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Πολυδαμειου.

Το πρόβλημα με την ποιότητα του νερού είναι σε μεγάλο αριθμό κοινοτήτων όπως στην Αμπελιά - Πολυδάμειο - Δασόλοφο - Ανω και Κάτω Βασιλικά.

Οι κάτοικοι πληροφορηθηκαν με πλήρη προχειρότητα χωρίς κάποια επίσημη ενημέρωση από την Δημοτική αρχή και την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΦ, ότι το νερό είναι ακατάλληλο και δεν μπορούν να το καταναλώνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων καλεί τη δημοτική αρχή και την αρμόδια υπηρεσία ύδρευσης - αποχέτευσης να βγουν με υπευθυνότητα και στοιχεία να ενημερώσουν το λαό της περιοχής.

Εμείς οφείλουμε από την πλευρά μας να ρωτήσουμε τα εξής:
1. α) Ποιός είναι ο λόγος που κρίθηκε ακατάλληλο το νερό σε μια σειρά τοπικά διαμερίσματα του δήμου;
β) Είναι τα νιτρικά το πρόβλημα η κάτι άλλο;
γ) Ποιος έκανε τις μετρήσεις;
δ) Από ποιες αρχές ενημερώθηκε η δημοτική αρχή για την ακαταλληλότητα του νερού και που βρίσκονται τα σχετικά έγγραφα;

2. α) Πόσο μεγαλος είναι ο κίνδυνος για την υγεία των δημοτών;
β) Από πότε (με μετρήσιμα δεδομένα) πίνουν συνδημότες μας ακατάλληλο νερό;

3. α) Πότε ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για την ακαταλληλότητα του νερού και τι μέτρα πήρε ο δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
β) Γιατί κάθε λίγο και λιγάκι τοιχοκολλούνται σε τοπικές κοινότητες χαρτιά ακαταλληλότητας του νερού;

4. α) Ποια είναι η έκταση του προβλήματος, σε ποιες άλλες τοπικές κοινότητες υπάρχει ανάλογο πρόβλημα;

5. α) Γιατί όταν ανέδειξε το ζήτημα η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή αντί να ενημερώσει, άρχισε τις φωνές και τις επιθέσεις εναντίον μας;

6. α) Γιατί δεν ενημέρωσε ΑΜΕΣΩΣ με την εμφάνιση του προβλήματος τις παρατάξεις και τον λαό της περιοχής;

7. α) Γιατί ο δήμαρχος επιμένει «να κρατάει στα συρτάρια του» τις μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού λες και πρόκειται για προσωπικά του έγγραφα και δεν τις δημοσιεύει, ώστε να γνωρίζει ο λαός της περιοχής τα στοιχεία του νερού που πίνει;

8. α) Εξασφάλισε η δημοτική αρχή την υδροδότηση των δημοτών των συγκεκριμένων κοινοτήτων με υδροφόρες, εμφιαλωμένα νερά, όσο διαρκεί το πρόβλημα;

9. α) Τι προτίθεται να κάνει με την τιμολογιακή πολιτική στις περιοχές που το νερό δεν πίνεται;

10. α) Τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική αρχή ύστερα από την παραδοχή του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΦ ότι ο αγωγός του νερού στο Πολυδάμειο έχει διαρροή εδώ και χρόνια;
β) Τι θέση παίρνουν πάνω σε αυτό οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και εάν το γνώριζαν;

11. α) Γιατί ο δήμαρχος ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ, ο αντιπρόεδρος και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων δεν ανέδειξαν το πρόβλημα όλο αυτό το διάστημα και το κυριότερο γιατί τόσο καιρό δεν δρομολόγησαν τη λύση ενός προβλήματος που εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία των δημοτών;

Καλούμε το λαό των περιοχών να αντιδράσουν και να καταδικάσουν την πρακτική αυτών που παίζουν με την υγεία του. Να διεκδικήσουν το αυτονόητο: άμεση ενημέρωση και λύση στο πρόβλημα της ποιότητας του νερού.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως θα είμαστε μπροστάρηδες στην περιφρούρηση του δικαιώματος της υγιεινής και της ασφάλειας των λαϊκών οικογενειών. Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων Δημοτικός Σύμβουλος Αποστόλης Αναγνώστου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Με αφορμή τα προβλήματα καταλληλόλητας του πόσιμου νερού σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα κατά τους θερινούς μήνες, η ΔΕΥΑ Φαρσάλων διευκρινίζει τα εξής:

Τη θερινή περίοδο με την πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της υπεράντλησης των υδάτων αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών, σε ορισμένους οικισμούς του Δήμου Φαρσάλων, επιβαρύνεται η ποιότητα του νερού με περισσότερα νιτρικά.

Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των Δήμων σε πεδινές κυρίως περιοχές, το οποίο εμφανίζεται στις αρχές του καλοκαιριού και υποχωρεί το φθινόπωρο, όταν και τα νιτρικά επανέρχονται σε ανεκτές τιμές με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Στο πλαίσιο αυτό, προ μερικών εβδομάδων η Επιχείρηση έλαβε τις τακτικές μετρήσεις ποιότητας του νερού οι οποίες έδειχναν νιτρικά άνω του ορίου σε Άνω - Κάτω Βασιλικά και Άνω - Κάτω Δασόλοφο.

Αντίστοιχα προ μερικών ημερών, ενημερώθηκε επίσης πως το νερό του Πολυδαμείου αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα. Άμεσα ενημερώθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που ανέλαβαν την πρώτη ειδοποίηση των κατοίκων και εντός της ίδιας ημέρας τοιχοκολλήθηκαν ενημερωτικά σημειώματα από τη ΔΕΥΑΦ στους συγκεκριμένους οικισμούς ώστε να διασφαλιστεί η καθολική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες της Επιχείρησης για την αντιμετώπιση καθ’ αυτού του προβλήματος, στο Πολυδάμειο κατόπιν συνεννόησης δημιουργήθηκαν δύο νέες παροχές για την προσωρινή εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το υδρευτικό δίκτυο του Πολυδαμείου, αλλά έρχονται από παρακείμενη γεώτρηση.

Καλό είναι επίσης όσοι κατέχουν αξιώματα και εκφέρουν δημόσιο λόγο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους όταν αυτές αφορούν τεχνικά ζητήματα και αγγίζουν την ευαίσθητη δημόσια υγεία, γιατί διαφορετικά προκαλούν αχρείαστη αναταραχή στην κοινωνία.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, τονίζουμε ότι ουδεμία σχέση έχει το πρόβλημα της ποιότητας νερού λόγω των νιτρικών, με μία ενδεχόμενη διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης.

Το φαινόμενο των διαρροών είναι γενικό σε όλη τη χώρα και έχει να κάνει με επί μέρους ζητήματα όπως η παλαιότητα και ποιότητα του δικτύου μεταφοράς, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πιέσεις μεταφοράς κλπ.

Δεδομένου πως το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται με την πάροδο των χρόνων, η ΔΕΥΑΦ εξετάζει σειρά επιλογών για την αντιμετώπισή του, ειδικά στις περιοχές όπου αυτό οξύνεται κατά τη θερινή περίοδο.

Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αποτύπωσης με επιστημονικό τρόπο, της επάρκειας του νερού στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποφανθεί κατά πόσο θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και σε τι βαθμό, το σύνολο των οικισμών.

Σε κάθε περίπτωση άπαντες οφείλουν να κατανοήσουν ότι το νερό είναι το πλέον πολύτιμο αγαθό για τη ζωή και να το χρησιμοποιούν με φειδώ, ώστε να διασφαλιστεί η αειφορική επάρκειά του. xx

Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ