Στο “κόκκινο” τα νιτρικά του πόσιμου νερού σε Κοινότητες των Φαρσάλων

Στο “κόκκινο” τα νιτρικά του πόσιμου νερού σε Κοινότητες των Φαρσάλων

Κόκκινος συναγερμός θα έπρεπε να είχε επισημανθεί σε Κοινότητες της επαρχίας μας όπου τα νιτρικά του πόσιμου νερού ξεπέρασαν προ πολλού τα όρια της υγιής κατανάλωσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων.

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων ανακοινώνει τα εξής:
Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων έκαναν μια σειρά επισκέψεων σε κοινότητες όπως Πολυδάμειο, Ρήγαιο, Άνω - Κάτω Βασιλικά, Δασόλοφο και συζήτησαν με τους κατοίκους για το μεγάλο πρόβλημα της ύδρευσης που βάσει των τελευταίων μετρήσεων να είναι σε 70% Νιτρικά που αποσιωπούσε η Δημοτική αρχή και η ΔΕΥΦ.

Η πρόχειρη ενημέρωση από τους υπευθύνους της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΦ έγινε στους κατοίκους των εκεί κοινοτήτων αφού προηγήθηκε η παρέμβαση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων επανειλημμένα σε δημοτικά συμβούλια τους τελευταίους μήνες.

Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να δώσουν μόνοι τους απαντήσεις στο από που αίρνουν νερό και πίνουνε, αφού δεν τους έχει γίνει ενημέρωση από τη Δημοτική αρχή και από τη ΔΕΥΑΦ.Οι κάτοικοι μεταξύ άλλων τόνισαν ότι έως τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση παρά μόνον σε κάποια μικρά σημειώματα (ένα σε κάθε κοινότητα).

Το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης μεταξύ άλλων κατέληξε ότι ήδη έχει ζητήσει άμεσες λύσεις σε μία σειρά προβλημάτων, και θα το επαναφέρει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΦ την επίλυση των προβλημάτων για να σταματήσουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων καθημερινά να κάνουν χρήση του επικίνδυνου νερού για τις οικογένειές τους, και να μεριμνήσει για διανομή νερού με υδροφόρες και εμφιαλωμένου, αλλά και μειώσει στο τιμολόγιο της ΔΕΥΦ που πρέπει να ισχύει για όλο το Δήμο Φαρσάλων.

ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΟΡΙΟ ΝΙΤΡΙΚΩΝ
Όσον αφορά το επιτρεπτό όριο νιτρικών που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βρίσκεται κάτω από τα 50 mg ανά λίτρο για να κριθεί ως ασφαλή κατανάλωση για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Όμως, στα 50 και άνω οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε μία σειρά από μέτρα που προφυλάσσουν τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματά μας, όσον αφορά τέτοια περιστατικά, και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία των καταναλωτών, οφείλει η υπεύθυνη αρχή να κλείσει τις βάνες του νερού ή και να ενημερώσει με κάθε δυνατό τρόπο όλους τους καταναλωτές για την επικινδυνότητα του νερού έτσι ώστε να προστατευθεί η υγεία τους.

Σαφώς, στην περιοχή μας έχουμε δει μετρήσεις που έχουν ξεπεράσει και τα 140 mg ανά λίτρο και ίσως παραπάνω.

Όμως τόσο η ενημέρωση όσο και οι προβλεπόμενες ενέργειες ήταν άμεσες.Θεωρούμε και κρίνουμε απαράδεκτο να μην προβαίνει η ΔΕΥΑΦ στην άμεση ενημέρωση των καταναλωτών για την προφύλαξη της υγείας μικρών και μεγάλων στις Κοινότητες που το νερό τους επιβαρύνεται με νιτρικά και ίσως άλλα βλαβερά στοιχεία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε πολλές μετρήσεις νερού στην επαρχία μας τα επίπεδα νιτρικών φαίνεται να ξεπερνούν και το άτυπο όριο των 10 mg ανά λίτρο, το οποίο περιλαμβάνεται ως σύσταση στη νομοθεσία αρκετών άλλων ευρωπαϊκών χωρών (όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Τσεχία), για την ασφαλή κατανάλωση από βρέφη και μικρά παιδιά.

Ο κίνδυνος για βρέφη και μικρά παιδιά
Ο κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό των βρεφών και των μικρών παιδιών η κατανάλωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά έχει επισημανθεί ιδιαίτερα από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

"Περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, η οποία εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νιτρικά, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018.

"Πρόκειται για επικίνδυνες ενώσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν καρκινογόνες. Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν τερατογενέσεις", δηλώνει ο Γαβριήλ Δημητρίου, καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Σχολιάζοντας τις μετρήσεις σε πολλές ελληνικές περιοχές, που δείχνουν επίπεδα νιτρικών εντός των νόμιμων ορίων αλλά άνω των 10 mg/l, ο καθηγητής τονίζει ότι κάποια στιγμή αυτό το όριο θα υιοθετηθεί αναπόφευκτα και από τη χώρα μας. XX

Πηγή: Εφημερίδα "Νέα Φάρσαλα"

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ