Γιατί μισούν τους Έλληνες οι Τούρκοι; (Μέρος Β')

Γιατί μισούν τους Έλληνες οι Τούρκοι; (Μέρος Β')

Του Νικ. Γ. Παλάντζα

Όλος ο χάρτης της Τουρκίας είναι Ελληνικός. Λίγα είναι εκτός από τα βουνά, τα πραγματικά τουρκικά τοπωνύμια.

Τα άλλα, πόλεις και ποταμοί είναι μεταφωνημένα από τα ελληνικά στα τουρκικά όπως: Άγκυρα-Άνκαρα, Σμύρνη-Ισμίρ, Μουδανιά-Μουνιαγιά, Προύβα-Μπούρσα, Καισάρια-Καισερία, Πέργαμος-Μπέργκαμο, Ικόνιο-Κόνιεχ και άλλα πάμπολα.

Ιδιαίτερα όλα τα δυτικά παράλια της Τουρκίας μαρτυρούν ελληνική παρουσία, τοπωνύμια, αρχαία μνημεία ερείπια πόλεων τα οποία ξένοι αρχαιολόγοι κυρίως Γερμανοί, φέρνουν στο φως ευρήματα αρχαιοελληνικά, βυζαντινά πολλά και πολύτιμα, τα μεταφέρουν στις χώρες τους και στήνουν εκεί πολύτιμα μουσεία, στολίζουν τον τόπο τους, διδάσκουν ιστορία στο λαό τους.

Παράδειγμα: Στην Πέργαμο σώζονταν θαυμάσια κιανόκρανα του μνημειώδους ναού του Δία. Εκλάπησαν τα πάντα και μεταφέρθηκαν στο Βερολίνο όπου έστησαν το μουσείο της Περγάμου. Μνημείο αρπαγής, αλλά για τους Τούρκους αδιάφορον.

Η Τουρκία αυτά όχι μόνον δεν εκτιμούσε την αξία τους αλλά τα θεωρούσε ανίερα προς τον ισλαμισμό τους (κόρφος στον οφθαλμό τους).

Η λεηλασία δεν είχε μόνον σκοπό την λαφυραγώγηση, αλλά και την καταστροφή των συμβόλων της δυνάμεως, του πολιτισμού, της πίστης των Ελλήνων.

Η Μικρά Ασία είναι κατάφορτη από ιστορία.

Πανάρχαιο σταυροδρόμι λεωφόρος προελάσεων πολιτισμών και ανθρωπιάς. Στα χρόνια του Βυζαντίου έλαβαν μορφή ελληνική και πνεύμα χριστιανικό.

Στην Έφεσο σώζονται ερείπια μιας ορθόδοξης Χριστιανικής Βασιλικής.

Η πόλη έσφυζε από Έλληνες και Εβραίους κατοίκους όταν ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε τον Τιμόθεο, πρώτος επίσκοπος των 7 εκκλησιών.

Κατά την παράδοση εκεί έζησε ο Ιωάννης ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού και είχε στην προστασία του τη μητέρα του Χριστού την Παναγία.

Στην Έφεσο βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ιωάννου που δεν πέθανε στην Πάτμο αλλά εκεί. Βρίσκεται ακόμη μία τετράγωνη λίθινη πλάκα που δείχνει το μέρος όπου ήταν η Αγία Τράπεζα του Ναού. Λίγο πιο πέρα είναι ένα μικρό σπιτάκι αναστηλωμένο από την Καθολική Εκκλησία.

Κατά την παράδοση είναι το σπίτι όπου ο Ιωάννης παρέλαβε και έζησε με την Παναγία, προστατεύοντάς την κατά την παραγγελία που έδωσε ο Χριστός πρωτού παραδώσει το πνεύμα του στο σταυρό "είτα λέγει τω μαθητή, ιδού η μήτηρ σου και απ' εκείνης της ώρας παρέλαβεν αυτήν ο μαθητής".

Αυτή την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση δεν μπορούμε να την αρνηθούμε. Διότι η Παπική Εκκλησία είχε και έχει ανεκτή παρουσία και δραστηριότητα μεγαλύτερη από την Ελληνική.

Η ελληνική ορθοδοξία δημιουργούσε αρνητικά αισθήματα στην Τουρκία και γι' αυτό όχι μόνον κατέστρεψε αλλά και εμπόδισε κάθε ανάμνηση.

Παράδειγμα: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Πατριάρχης αποκαλείται "παπάς των Ρωμιών" και οι Έλληνες της Κωνσταντινουπόλεως Ρωμιοί. Η περιοχή της Μικράς Ασίας είναι κατάφορτη από ελληνική ιστορία.

Ανάγλυφα σκαλισμένα στους βράχους, ερείπια χωμένα στο χώμα, αρχαιολόγοι κυρίως Γερμανοί, φέρνουν στο φως στοιχεία πολιτισμένου λαού της αρχαιότητας και της βυζαντινής εποχής.

Μετά την τουρκική κατάκτηση 1300 περίπου και ύστερα τερματίστηκαν τα πάντα.

Στα 600 χρόνια μετά την κατάσταση οι Οσμάνληδες Τούρκοι κατέστρεψαν ότι θύμιζε περασμένο πολιτισμό, δεν κράτησαν κανένα στοιχείο πολιτισμού, δεν δημιούργησαν τίποτα και τουρκικός πολιτισμός δεν υπάρχει σε κανένα πνευματικό τομέα.

Λογοτεχνία, μουσική, γλυπτική, θέατρο, φιλοσοφική σκέψη, η θρησκεία τους τα απώθησε.

Στερημένο από πνευματικές και ηθικές αξίες το μεγαλύτερο μέρος του λαού, φανατίζεται με εθνικιστική αλαζονική πολιτική υπεροψίας των κυβερνώντων και στρέφεται ασυνειδήτως ενάντια στους Έλληνες.

"Αλλ' έστι Θεός Μέγας ως ο Θεός Ημών" για τον οποίο ο Προφήτης σου Μωάμεθ είχε μία καλή κουβέντα να πει "Εγώ είμαι ο Προφήτης σας, αλλά ο Χρήστος θα κρίνει τον κόσμο όλων", εσύ κύριε νεότουρκε και δεν βρίσκεις μία καλή κουβέντα για τους Έλληνες, τους οποίους είχες σκλάβους επί αιώνες και οι οποίοι έδωσαν τα πνευματικά φώτα, από τα οποία και η φυλή σου πολλά ωφελήθηκε! XX

Πηγή: Εφημερίδα “Νέα Φάρσαλα”

back to top

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ